2011 m. liepos 1 d.
Nr. 49
(1929)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Su Jėzumi – tik be ramentų!

Kun. Vytenis Vaškelis

Ką Tu, Viešpatie, paslėpei nuo tų, kurie pernelyg pasitiki tik savimi, ir jiems bet kuri žmonių nuomonė – nė motais? Tu nuo besididžiuojančių savimi paslėpei nuolankumo ir klusnumo dovanas, nes jei primygtinai būtum jas davęs, tai jie savo kreivomis kojomis jas kaip kiaulės būtų sutrypę... (Mt 7, 6).

Tačiau tie, kurie savo širdies duris užveria puikybės klastai ir su vaikišku paprastumu bei patiklumu sugeria Dievo žodžio rasos lašus yra palaiminti Dievo mažutėliai, kuriems Jo kvailybė daugybę kartų yra išmintingesnė už gudriųjų gudrybę ir Jo silpnybė galingesnė už vadovaujančiųjų galybę (1 Kor 1, 25).     

Viename mieste nutiko keistas dalykas. Jaunuolis pargriuvęs susilaužė koją. Kad galėtų vaikščioti, teko pasidirbti ramentus. Ilgainiui jis taip prie jų priprato, kad daugiau nebepaleido, visur jais naudojosi. Kiti miestiečiai , sekdami juo, irgi susižavėjo ramentais ir didžiuodamiesi vaikščiojo jais pasiramsčiuodami. Gudrus stalius juos gamindamas ir pardavinėdamas sulaukė didžiulio pasisekimo, nes ir visai sveiki žmonės pirko jo ramentus – tai buvo madinga. Kad visi galėtų prisiderinti prie naujos mados, reikėjo pastatyti didžiulę ramentų gamyklą. Buvo gaminami vis dailesni ir dailesni ramentai, net išraižyti, papuošti brangakmeniais. Po keleto kartų daugelis to miesto gyventojų jau nebegalėjo paeiti be ramentų. Jiems net mintis nekildavo, kad galima be jų apsieiti. Tie, kurie jų nenaudojo, buvo laikomi primityviais.

Tačiau tas vaikinas ne tik susilaužė koją, bet, matyt, sutrenkė ir smegenis, nes savaime aišku, kad pasveikusiajam jokie ramentai nebereikalingi. Pavyzdžiui, jei Kūrėjas būtų žmogaus galvoje įrengęs kažką panašaus į kaminėlį, pro kurį galėtų kilti dūmai, tada būtų pateisinamas ir suprantamas individo polinkis bei potraukis traukti karčius cigarečių dūmus ir juos pro tam skirtą specialų organą išleisti lauk. Bet kadangi rūkymas neatitiko Jo planų, todėl kiekvienas, kuris tai daro, per gyvenimą eina taip, kaip žmogus turintis negalią – pasiramsčiuodamas ramentais.

Beje, įvairaus dydžio ir svorio ramentus velkame visi, kurie turime kad ir mažiausią priklausomybę dalykams, kurie mus nepastebimai tolina nuo Dievo. Ilgainiui kiekvienas netinkamas prisirišimas prie daikto ar žmogaus neskaniai atsirūgsta, ir asmuo pagaliau pastebi, kad toks jo praktikuojamas malonumas pavirto slegiančiais pančiais, iš kurių išsivaduoti pats nebepajėgus. Lieka vienintelė galimybė – ateiti pas Tą, kuris visus šiuos pančius atriša (Ps 116, 16) ir veda žydinčiomis laisvės alėjomis. Jis mus atgaivina ir uždeda ant pečių tokį savo jungą, kuris mus ne prie žemės traukia, bet kelia kaip pūką aukštyn. Tada mus išlaisvinusi Jo malonė net mažuose dalykuose tampa nebesustabdoma meilės banga.

Klasėje buvo du berniukai vienodais vardais – Petriukai. Vienas, mažesnysis, niekada nenurimdavo, blogai mokėsi ir nuolat susilaukdavo mokytojos priekaištų bei pabarimų. Per tėvų susirinkimą prie mokytojos priėjo daili moteris ir prisistatė esanti Petriuko mama. Manydama, kad tai mama Petriuko, kuris buvo vienas geriausių jos mokinių, mokytoja jį labai išgyrė sakydama, kad jai be galo malonu turėti tokių vaikų savo klasėje. Kitą rytą išdykėlis Petriukas į mokyklą atėjo anksčiau, nužygiavo tiesiai pas mokytoją ir jai tarė: „Labai dėkoju, kad mano mamai taip mane išgyrėte. Aš žinau, kad ne visada buvau geras, bet nuo dabar tikrai pasistengsiu toks būti“. Mokytoja tuoj suprato savo klaidą, tačiau protingai nutylėjo ir tik paglostė vaikui galvą. Nuo tada mažasis Petriukas iš tikrųjų pradėjo keistis, ir mokytoja tikrai džiaugėsi turėdama jį savo klasėje.

Argi nedžiugina, kai kartais tiesiog prieš akis matome besikeičiančius žmones ir žinome, kad nenusakomas Jėzaus gerumas pakeitė jų likimus?..

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija