2011 m. liepos 7 d.
Nr. 50
(1930)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

A. Kubilius Afganistane

Afganistano prezidentas Hamidas
Karzai (dešinėje) priima Lietuvos
premjerą Andrių Kubilių. Kairėje –
KA ministrė Rasa Juknevičienė

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius šeštadienį atvyko į Afganistaną. Čia jis susitiko su valstybės vadovais ir tarnaujančiais Lietuvos kariais. Apie vizitą iš anksto nepranešta saugumo sumetimais. Afganistane tarnauja apie 240 Lietuvos karių. Didžioji dalis yra Goro provincijoje, kurios atkūrimui vadovauja Lietuva. Šalies pietuose dislokuotas neskelbiamas skaičius Specialiųjų operacijų pajėgų karių. NATO vadovaujama tarptautinė koalicija yra nustačiusi tikslą iki 2014 metų pabaigos perduoti atsakomybę už saugumą Afganistane vietos pajėgoms ir išvesti didžiąją dalį karių. Šalyje nesiliaujant smurtui yra daug abejojančių, ar afganų policija ir kariuomenė bus pajėgios užkirsti kelią sukilėlių išpuoliams pasitraukus užsienio kariams. Perdavimas nereikš NATO pasitraukimo iš Afganistano, tačiau bus siekiama, kad NATO perduotų visas kovines operacijas Afganistano saugumo pajėgoms, o patį svarbiausią dėmesį skirtų Afganistano saugumo pajėgų mokymui.

A. Kubilius ir jo vadovaujama delegacija šeštadienį susitiko su ISAF (International Security Assistance Forces) pajėgų šioje šalyje vadu generolu Davidu Petraeusu. Gen. D. Petraeusas padėkojo už indėlį operacijoje bei pažymėjo, jog apsilankęs Goro provincijoje pamatė, kokią pažangą ji padarė lietuvių dėka. Susitikime buvo aptarta situacija šalyje, NATO vadovaujamos operacijos progresas ir perspektyvos, atsakomybės už saugumą perdavimo eiga Afganistano valdžiai bei tolesnės Lietuvos ir Afganistano bendradarbiavimo galimybės iki ir po atsakomybės už saugumą perdavimo. Laukiama, kol Afganistano prezidentas Hamidas Karzai jau šiemet lietuvių vadovaujamą Goro provinciją paskelbs tarp tų, kurios gali būti perduotos afganų atsakomybėn. Tam Lietuva rengiasi ir svarsto tolesnį dalyvavimą NATO vadovaujamoje tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijoje.

Sekmadienį premjeras susitiko su Afganistano prezidentu H. Karzai, jam patardamas pasinaudoti Lietuvos patirtimi kurti valstybę. „Lietuva – laisvės kovotojų šalis, kurioje prieš 20 metų nebuvo žinomi tokie dalykai kaip žmogaus teisės ir demokratija. Lietuva turi patirties kurti valstybę nuo nulio, todėl ši patirtis Afganistanui galėtų būti naudinga“, – susitikime kalbėjo A. Kubilius, pamiršdamas pasakyti apie XX amžiaus pirmojoje pusėje mūsų kurtą valstybę bei Lietuvos ir Afganistano politinius, ekonominius, gentinius bei kitokius skirtumus. H. Karzai padėkojo už Lietuvos indėlį atkuriant Goro provinciją, kurios atkūrimui nuo 2005 metų vadovauja Lietuvos provincijos atkūrimo grupė (PAG). A. Kubilius taip pat susitiko su Goro provincijos gubernatoriumi Abdullah Haiwadu.

Sekmadienį premjeras susitiko su Lietuvos kariais, tarnaujančiais Afganistano Goro provincijoje. Kreipdamasis į karius premjeras dėkojo už kantrybę dėl taupymo priemonių ir žadėjo, kad gerėjant ekonominei situacijai kariuomenė nebus pamiršta. „Dėl krizės atlyginimus reikėjo mažinti, daug kas Lietuvoje skundėsi ir pyko. Ko negirdėjau besiskundžiant, tai kariuomenės, ir ačiū jums už tai. Gyvenimas taisysis, ir tikrai nepamiršime, ką jūs darote ir nepamiršime savo pareigos“, – kalbėjo A. Kubilius. Kartu su premjeru atvykusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė teigė tikinti, kad galės „nors vieną kartą nebe kirpti ir mažinti, bet po truputį atstatyti sumažintus dalykus.“ Po oficialių kalbų kariams šventinį sekmadienio vakarą provincijos atkūrimo grupės bazėje užbaigė atlikėjas Aleksandras Makiejevas. Kariai galėjo pasivaišinti lauktuvėmis iš Lietuvos – lietuviška duona, lašiniais ir alumi.

Premjeras susitiko su Specialiųjų pajėgų kariais ir Oro pajėgų patarėjų grupe Afganistano pietuose. Premjero vadovaujamą delegaciją sudaro krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė, užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris. Į Vilnių delegacija grįžo liepos 5 dieną.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija