2011 m. liepos 15 d.
Nr. 53
(1933)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Pritaria bažnyčios statybai prie Kryžių kalno

Šiaulių rajono meras Algimantas Gaubas patvirtino, kad dauguma apklaustų gyventojų pritaria bažnyčios prie Kryžių kalno statybai. Šiaulių rajono savivaldybės taryba nutarė išsiaiškinti visuomenės nuomonę, prieš pati apsispręsdama dėl šio klausimo. Savivaldybė organizavo apklausą savo interneto tinklalapyje, taip pat apklausė gyventojus seniūnijose. Apie bažnyčios atsiradimą toje vietoje gyventojų teiravosi ir Šiaulių vyskupijos kurija, kuri, pasak mero, nurodė itin daug pritariančiųjų. Sudėjus seniūnijų ir savivaldybės internetinio puslapio duomenis bei medžiagą, gautą iš Šiaulių vyskupijos kurijos, pasisakiusiųjų už bažnyčios statybą buvo apie 9600. Nepritarė tik 777.


Prezidentės metinė spaudos konferencija

Metinėje spaudos konferencijoje prezidentė Dalia Grybauskaitė kalbėjo įvairiais valstybės ir vyriausybės klausimais. Prezidentė vylėsi, kad šią vasarą Lietuva galės kalbėti apie realų strateginį investuotoją į naują atominę elektrinę (AE). Anksčiau skeptiškiau apie AE kalbėjusi šalies vadovė dabar tvirtino, kad atominė energetika Lietuvai yra neišvengiama. „Noriu visus užtikrinti, kad Lietuvai atominė energetika kol kas neišvengiama, kol turime tiekėjus, nuo kurių priklausome beveik 100 proc., ypač dujų srityje, ir kurie energetikos politiką taiko kaip polinį įrankį arba spaudimo priemonę“, – sakė Prezidentė. Ji teigė, kad Lietuvos ir kitų Baltijos šalių jungimasis į „Nordpool“ rinką vyksta planingai, kabelis su Švedija turėtų būti baigtas 2014 metais. Atsakydama į klausimą apie Latvijos poziciją D. Grybauskaitė sakė, kad Latvija iš projekto nesitraukia ir jame dalyvaus, nepaisant to, kad prezidentas Andris Berzinis anksčiau sakė, jog šalis neturi tam pinigų. „Latvija iš tiesų nesitraukia iš projekto ir jame dalyvaus vienokiu ar kitokiu būdu pagal savo galimybes. Projektas yra ilgametis, finansavimo galimybės ir dalyvavimo formos yra labai įvairios. Pati Latvija yra ir bus suinteresuota pirkti elektrą iš mūsų elektrinės, o tai reiškia ir dalyvauti jos statyboje“, – kalbėjo prezidentė, kartu pripažindama, kad konkrečią dalyvavimo formą pasirinks naujoji kaimyninės šalies Vyriausybė ir naujasis prezidentas.


Etninio valymo laikai

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Lietuvoje daug kalbama apie ekonomines ir socialines problemas, televizijos ekranuose ir laikraščių puslapiuose vis pasirodo duomenys apie paplitusią valdžios veikėjų korupciją. Tiesa, retai kada rašoma ir kalbama apie tai, kokia Lietuvos padėtis, lyginant su kitomis pasaulio valstybėmis. Kai kurie kriminalizuoto elito veikėjai tik giriasi, kad Lietuva ne tik smarkiai lenkia kaimynines šalis (įdomu kokias), bet net postringauja, kad mūsų valstybė ekonominio išsivystymo lygiu lenkia pietines Europos valstybes – Graikiją, Ispaniją ir Prancūziją. Gal kas ir tiki tokiomis pasakėlėmis, bet išsamiai analizuodami dabartinę Lietuvos padėtį ir kituose pasaulio kraštuose vykstančius procesus regime įdomų vaizdą – mūsų valstybė atsilieka ne tik nuo kaimynių Lenkijos ir Estijos, ne tik nuo Lotynų Amerikos valstybių (Argentinos, Urugvajaus, Čilės ir Kosta Rikos), bet ir kai kurių šalių, kurios kartais dar klaidingai įvardijamos kaip „trečiojo pasaulio“ šalys. Štai jau aiškėja, kad Lietuva pagal ekonominius rodiklius atsilieka nuo egzotiškų Fidžio ir Barbadoso valstybių. Fidžyje žemiau skurdo ribos gyvena 20 procentų vietos gyventojų (Lietuvoje 28 procentai), o minimalus atlyginimas šioje šalyje – 370 dolerių atskaičius mokesčius (Lietuvoje minimalus atlyginimas – 670 litų, t. y. nesiekia 300 dolerių). Be to, Fidžyje, palyginti su Lietuva, gerokai pigesnė mėsa, žuvis, cukrus ir kai kurie kiti maisto produktai. O Karibų jūros regione esančiame Barbadose minimalus atlyginimas siekia 450 dolerių (1080 litų), žemiau skurdo ribos gyvena tik 13 proc. vietos gyventojų, palyginti nedidelė bedarbystė – 10,2 procento.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija