2011 m. liepos 20 d.
Nr. 54
(1934)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona

 

Šiame numeryje:

Žalgirio mūšio
inscenizacija 

Maisto saugumo garantijos

Mindaugas BUIKA

Dėl bado ypač kenčia Afrikos vaikai

Vatikano ir FAO bendrystė

Pasaulinė maisto ir žemės ūkio organizacija FAO buvo pirmoji specializuota Jungtinių Tautų struktūra, įkurta 1945 metais, taigi, anksčiau nei UNESCO, Tarptautinis valiutos fondas ir kiti padaliniai. Beveik iš pat pradžių, tai yra nuo 1948 metų, Vatikanas turi FAO nuolatinio stebėtojo statusą ir aktyviai joje bendradarbiauja. Tai patogu ir geografiškai, kadangi FAO būstinė yra Romoje, taigi Šventojo Sosto pašonėje. Liepos pradžioje vykstant 37-ajai metinei FAO sesijai, Vatikano atstovas italas arkivyskupas Luidžis Travaljinas interviu tarptautinei katalikų žinių agentūrai „Zenit“ papasakojo, kad ši veikla yra bendrosios daugiašalės Apaštalų Sosto diplomatijos dalis, skirta pastangų taikaus žmonių ir tautų sambūvio patvirtinimui.


Tarnystė lietuviškumui – už Atlanto

Gintarė Martinaitienė

Angelė Nelsienė už paramą
jaučiasi dėkinga visada šalia
buvusiam ir esančiam vyrui Romui

Daugiau nei 60 metų Amerikoje gyvenanti Angelė Nelsienė jau du dešimtmečius kasmet grįžta į Lietuvą ir apsistoja Šakių rajone. Daug kas galėtų pasimokyti, kaip galima ir reikėtų kovoti už savo tautą būnant toli nuo jos. Užsienyje moteris ne tik ištekėjo už lietuvio, bet ir vaikų šeimose – tik lietuviškos šaknys. Ji tikina, kad žmogus be kultūros, savo praeities yra tiesiog pasmerktas mirčiai. Ar mes dažnai apie tai susimąstome gyvendami čia, Lietuvoje?


Popiežiaus parama žemdirbystės vystymui

Mindaugas BUIKA

Šventasis Tėvas dėkoja kadenciją
baigiančiam FAO vadovui afrikiečiui
Žakui Diufui už kompetenciją
ir atsidavimą įveikiant
aprūpinimo maisto produktais krizę

Kritikuojama spekuliacija maistu

Susitikime su Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) 37-osios metinės sesijos dalyviais popiežius Benediktas XVI  kalbėjo, kad sprendžiant globalinę bado problemą yra svarbūs ne tik techniniai bruožai, bet pirmiausia žmogiškasis faktorius ir solidarumo principo įgyvendinimas. Šventasis Tėvas pasveikino Romoje būstinę turinčios FAO, neseniai paminėjusios įkūrimo 65-metį, naujai išrinktą vadovą brazilą Žozę Gracianą da Silvą ir padėkojo kadenciją baigiančiam generaliniam sekretoriui afrikiečiui Žakui Diufui už kompetenciją ir atsidavimą įveikiant aprūpinimo maisto produktais krizę, ištikusią kai kuriuos pasaulio regionus. Šventasis Sostas ir visa Katalikų Bažnyčia remia šios organizacijos girtiną ir nepakeičiamą darbą ir yra pasirengusi bendradarbiauti sunkumuose atsidūrusių brolių ir sesių naudai, patvirtino Popiežius.


„Aš esu lietuvė...“

Pritapusi išeivijoje, bet
gimtojo krašto nepamirštanti
Genovaitė Plukienė

Šią vasarą jaukiame buvusių mokytojų Jono ir Stasės Beleckų bute Svėdasuose teko susitikti ir bendrauti su aktyvia lietuvių išeivių bendruomenės nare, lietuviškos radijo laidos vedėja, lietuvybės puoselėtoja Genovaite Beleckaite-Plukiene. Ji, atvykusi iš Santa Monikos (Kalifornija) į gimtąjį Puožo kaimą, esantį Kupiškio rajono Šimonių seniūnijoje, aplankė ir Svėdasuose gyvenantį pusbrolį Joną Belecką, savo tėvelio Jono Belecko krikštasūnį.


Mokslo diena Anykščiuose

Vytautas Bagdonas

Unikalų ir labai populiarų
projektą – vasaros rogučių
trasą ant Kalitos kalno
praktiškai išbandė Lietuvos
mokslų akademijos prezidentas
Valdemaras Razumas ir jo
vadovaujamos mokslininkų
delegacijos nariai profesoriai
Domas Kaunas, Aleksandras
Vasiliauskas, Dainora
Pociūtė-Abukevičienė

Birželio 22-ąją anykštėnai sulaukė šalies mokslininkų desanto. Anykščiuose vyko Lietuvos mokslų akademijos diena „Anykščių prioritetas ir galimybės – kultūrinis turizmas“. Renginys organizuotas vykdant praėjusių metų vasarą pasirašytą bendradarbiavimo sutartį tarp Anykščių rajono savivaldybės ir Lietuvos mokslų akademijos.

Mokslininkų delegacija, vadovaujama Lietuvos mokslų akademijos prezidento, Lietuvos mokslų akademijos tikrojo nario profesoriaus Valdemaro Razumo, Anykščių rajono savivaldybės posėdžių salėje susitiko su rajono vadovais ir savivaldybės administracijos specialistais. Meras Sigutis Obelevičius svečiams pristatė rajoną, supažindino su kurortinės vietovės statusą turinčiuose Anykščiuose vykdomais projektais, verslininkų investavimo galimybėmis, veikiančiais turizmo objektais, atsakė į mokslininkus dominančius klausimus.


,,Bulgarijos“ žūtis

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Volgoje nuskendęs laivas
„Bulgarija“ buvo pastatytas
1955 metais

Jau atskleista daugelis liepos 9 dieną Rusijai priklausančios Tatarstano respublikos teritorijoje, Volgos upėje, nuskendusio laivo „Bulgarija“ katastrofos aplinkybių. Išgelbėta 80 žmonių, rasti 114 nuskendusių žmonių kūnai, dar 15 žmonių dingo be žinios, jų kūnai nerasti. Šiuo laivu pagal taisykles gali plaukti 125 žmonės, tačiau iš tiesų juo plaukdavo 180–200 žmonių, o šį sykį plaukė net 209 žmonės, per 20 keleivių plaukė be bilietų. Šis 1955 metų gamybos laivas kelis kartus remontuotas, paskutinį kartą 2007 metais. Tačiau 2009 m. rudenį „Bulgarija“ pripažinta netinkama laivybai. Bet 2010 m. pradžioje Rusijos laivybos registro Kamos filialo vyresnysis ekspertas Jakovas Ivašovas vėl išdavė leidimą laivybai. Liepos 13 dieną J. Ivašovas areštuotas, suimta ir turistines keliones laivu organizavusios bendrovės „Argorečtur“ direktorė Svetlana Iniakina. Pagal oficialius dokumentus laivo būklė gera, jis tinkamas plaukiojimui. Bet prieš dvejus metus atleistas buvęs laivo kapitonas J. Miniajevas teigia, kad nors laivas ir buvo remontuojamas, bet vykdavo tik kosmetinis remontas, nes laivo savininkai gailėjo pinigų naujoms detalėms. Jis teigė: „Laivo varikliai dar prieš kelerius metus buvo prastos būklės, generatoriai dirbo prastai. Prašiau savininkų, kad nupirktų naujus variklius ir generatorius, bet jie tik žadėjo, o realiai nieko nevykdė. Galų gale išėjau iš darbo, nes tokia padėtis manęs netenkino“. Aiškėja skandalingos aplinkybės, kad skęstant „Bulgarijai“, pro šalį plaukę laivai „Arbatas“ ir „Dunojus“ nesuteikė pagalbos.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija