2011 m. liepos 20 d.
Nr. 54
(1934)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Pokalbių niša

Lietuvos žurnalistas, tapęs Baltarusijos rašytojų sąjungos nariu

Vytautas Žeimantas prie Maksimo
Hareckio atminimo lentos

Žurnalistas Vytautas Žeimantas neseniai tapo Baltarusijos rašytojų sąjungos nariu. Apie Baltarusiją, apie tai, kaip gyvena dauguma eilinių baltarusių, ar baltarusiai nesisavina mūsų istorijos, Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę vadindami išskirtinai baltarusiška valstybe, su šios šalies rašytojų sąjungos nariu Vytautu ŽEIMANTU kalbasi  „XXI amžiaus“ korespondentas Gintaras VISOCKAS.


Naujienų vaivorykštė

Pašlovino... akordeoną

Vytautas BAGDONAS

Pasirodymui ruošiasi Kupiškio
muzikos mokyklos auklėtiniai

Anykščių muzikos mokykla  organizavo Aukštaitijos krašto respublikinį akordeonistų festivalį „Tegyvuoja akordeonas! Anykščiai – 2011“.

Mokyklos direktorės Kristinos Vičinienės, direktorės pavaduotojos Sigitos Urbonavičienės bei akordeono dalyko mokytojų Ritos Uturytės, Reginos Gurklienės bei Renatos Juodelienės iniciatyva organizuotas akordeonistų sambūris sukvietė į Anykščius ne tiktai Aukštaitijos krašto atstovus – sulaukta ir Suvalkijos bei Vilnijos krašto pasiuntinių.


Naujienų vaivorykštė

Kulautuvoje pražydo akacijos

Indrė Sekevičienė

Festivalio dalyviai su jo
krikštatėviu Virgiu Stakėnu

Liepos 9 dieną Kauno rajone įsikūręs ramus Kulautuvos miestelis tapo Lietuvos bardų sostine – čia jau vienuoliktą kartą gausų  dainuojamosios poezijos mylėtojų būrį sukvietė festivalis „Akacijų alėja“. Kasmet vis labiau į dangų besistiebiančios akacijos šiemet džiugino išskleidusios dar daugiau žiedų – juos stebėti susirinko net 15 tūkst. prasmingų dainuojamosios poezijos tekstų ir gitaros akordų gerbėjų.


Laikas ir žmonės

Turbūt jau gervės skrenda...

Marija Macijauskienė

E. Olbis „Kas bijo Virdžinijos Vulf?“
Marta – Marija Černiauskaitė

Aktorius – tikriausias jūrininkas, per audras ir štilius vedantis naujintėlaitį  l a i v ą, trokšdamas drauge su mumis, žiūrovais, pasiekti vis kitą, iki šiol nepažintą uostą. Tad pasikliaukime juo ir – į kelionę.

Pirmas prisipažinimas

Esu mačiusi turbūt dvidešimt Klaipėdos ir Kauno dramos teatrų spektakliuose sukurtų liaudies artistės Marijos Černiauskaitės vaidmenų, ir ne po kartą. Tačiau giliausiai įstrigęs jos paveikslas iš sunkių ir sudėtingų 1950-ųjų, kai mes, pulkelis jaunų žmonių, buvom pasiryžę kristi prie teatro slenksčio, kad tik būtų leista nors kartą suvaidinti žymaus Vilniaus dramos teatro scenoje. Po antrojo stojamųjų egzaminų turo iš 75-ių stojančiųjų buvo likę tik 25. Marija man priminė spalvingą plaštakę didelėje, jai Viešpaties skirtoje erdvėje. Marija buvo tokia efemeriška, neįmenama ir sklidina iš senolių, nežinia iš kurios kartos genties paveldėto dvasinio turto, sakyčiau, dvasiniais kerais persmelkto neapčiuopiamo įtaigumo stiprybės. Visa tai, tarsi šventos Veronikos skara, atspindi jos aktoriniai darbai ir gyvenimas. Esu dėkinga likimui, kad teko pamatyti šias įvairiu laikotarpiu vaidinusias kerinčio dvasingumo artistes: Oną Rymaitę, Moniką Mironaitę, Rūtą Staliliūnaitę ir Mariją Černiauskaitę. Visos jos skirtingos ir išskirtinės, nes jų darbuose sklandė paslaptis.


Naujienų vaivorykštė

Su draugais

Vytenis Rožukas

Fotomenininkė Ieva Rutė
Laimutės Vasiliauskaitės nuotrauka

Vilniuje, Lietuvos fotomenininkų sąjungos „Prospekto“ fotografijos galerijoje, atidaryta fotografijų paroda „Su draugais“. Eksponuojami Arūno Kulikausko, Giedriaus Liago, Giedriaus Petrausko, Aušros Grigienės, Mindaugo Janušaičio, Vadimo Šamkovo, Vytenio Šlajaus, Ievos Rutės darbai. „Yra daug žmonių labai mylinčių fotografiją, mylinčių ir su ja gyvenančių, žaidžiančių ir nesibijančių eksperimentuoti su fotoaparatais, žaidžiančių cheminiais procesais, su senom ir šiuolaikinėm medžiagom, įvairiais projektais, kurie įdomūs jiems patiems“, – kalbėjo Ieva Rutė.


Skaitykla

Politiko, žurnalisto, kalinio, poeto kelias

Laimutė Vasiliauskaitė

Rašytojas Gintautas Iešmantas
(centre) tarp kurso draugų

Gintauto Iešmanto knygos „Provėžos. Pamąstymai apie kūrybą“ sutiktuvėse Rašytojų klube dalyvavo literatūros kritikai Alfredas Guščius ir Stasys Lipskis. Leidykla Žuvėdra išleido jau maždaug 10-tą šio politiko, žurnalisto, rašytojo (LŽS ir RS sąjungų nario), Lietuvos Nepriklausomybės akto signataro G. Iešmanto knygą. Tik šį kartą esė, kuri tarsi ankstesnės knygos „Rodanti kelią, teikianti prasmę: kalba ir mes“ (2006) tęsinys.


Literatūra

Dirba Lietuvai

Bronius VERTELKA

Poetė ir rašytoja Eglė Juodvalkė
ir vilnietis žurnalistas Leonas
Narbutis popietės bibliotekoje metu

Birželio 15 dieną Panevėžio miesto Savivaldybės viešosios bibliotekos Kniaudiškių filiale buvo pristatyta Eglės Juodvalkės poezijos knyga „Sakalai naktį nemiega“. JAV gyvenančią poetę, rašytoją ir žurnalistę pristatė ir kalbino  žurnalistas Leonas Narbutis iš Vilniaus.

Eilės, skirtos partizanų atminimui, gimė po to, kai E. Juodvalkė pamatė Čikagoje eksponuotą  Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro parodą apie miško brolių veiklą  gūdžiais pokario metais. Parodoje, palikusioje neišdildomą įspūdį, ji lankėsi keletą kartų, studijavo jos  katalogą, perskaitė daug knygų apie partizanų kovas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija