2011 m. liepos 20 d.
Nr. 54
(1934)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Literatūra

Dirba Lietuvai

Bronius VERTELKA

Poetė ir rašytoja Eglė Juodvalkė
ir vilnietis žurnalistas Leonas
Narbutis popietės bibliotekoje metu

Savo kūrybą skaito Eglė Juodvalkė

Birželio 15 dieną Panevėžio miesto Savivaldybės viešosios bibliotekos Kniaudiškių filiale buvo pristatyta Eglės Juodvalkės poezijos knyga „Sakalai naktį nemiega“. JAV gyvenančią poetę, rašytoją ir žurnalistę pristatė ir kalbino  žurnalistas Leonas Narbutis iš Vilniaus.

Eilės, skirtos partizanų atminimui, gimė po to, kai E. Juodvalkė pamatė Čikagoje eksponuotą  Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro parodą apie miško brolių veiklą  gūdžiais pokario metais. Parodoje, palikusioje neišdildomą įspūdį, ji lankėsi keletą kartų, studijavo jos  katalogą, perskaitė daug knygų apie partizanų kovas.

Pirmuosiuos du eilėraščius E. Juodvalkė parašė būdama 16 metų. Juos išspausdino žurnalas „Ateitis“ Čikagoje. Pirmąją poezijos knygą išleido irgi Čikagoje – tuo metu autorei buvo 22-eji. Viešnia sakė, jog  eiliuoti jai nėra lengva, nebėga mintys kaip vanduo atsukus  čiaupą. Rašo angliškai ir lietuviškai. Tėvai sąmoningai dukrai skiepijo lietuvybę, šeimoje bendravo tik lietuvių kalba. Gimusi ir augusi Amerikoje, baigusi amerikietišką mokyklą, Eglė bendravo tik su lietuviais, užtat puikiai kalba lietuviškai. 20 metų jai teko dirbti „Laisvosios Europos“ radijuje Miunchene. Ją pakvietė jau baigusią Čikagos universitetą ir dar studijuojančią baltų teatrą. Tėvas patarė vykti, nes dirbsianti Lietuvai.  Miunchene ji dirbo niekieno nevaržoma ir necenzūruojama, todėl tas laikas jai buvo ypač brangus.

Prieš 20 metų atvykusi į Lietuvą E. Juodvalkė lankėsi ir Panevėžio cukraus fabrike. Čia ji ieškojo tėvo pėdsakų, važiavo į Zarasus, kur gyveno jo tėvai. Dabar poetė kiekvienais metais du kartus apsilanko Lietuvoje – sušilus orams ir atėjus rudeniui. Čia  praleidžia maždaug 2,5 mėnesio.    

Iš šiemet pasirodžiusios  knygos „Sakalai naktį nemiega“ autorė perskaitė  pluoštą eilėraščių ir pažadėjo atvykti dar šį rudenį ir pristatyti  knygą moksleiviams, pasakoti apie pokario partizanus. Bibliotekoje buvo parodytas dokumentinis filmas apie pokario partizanus, buvo galima apžiūrėti miesto kraštotyros muziejaus parengtą parodą „Gyvenimas Tėvynei ir žmonėms“, skirtą rašytojos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės 150-osioms gimimo metinėms.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija