2011 m. liepos 22 d.
Nr. 55
(1935)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Austrijos kaltė ir Lietuvos neįgalumas

Edvardas Šiugžda

Jau beveik savaitė, kai Lietuva skelbia nepasitenkinimą, kad vienas svarbiausių Sausio 13-osios žudynių vadovų, „Alfa“ būrio vadas, buvęs KGB pulkininkas Michailas Golovatovas buvo paleistas iš Austrijos, kur buvo trumpam sulaikytas. Austrijos parlamentinis ar kitų institucijų tyrimai, kurių reikalauja Lietuvos politikai, yra tik mosavimas kumščiais po mūšio, kuris nieko nebeduos. Tiesa, raminamasi, kad tai paveiks kitų ES juridinius veiksmus ar išgarsins Lietuvą ir Sausio 13-osios bylą. Gerai, kad mūsų politikai siekia nubausti nusikaltusius prieš Lietuvą. Juk mums reikia parodyti, kad be Amerikos ilgai ieškoto O. bin Ladeno ar Serbijos nusikaltėlio S. Miloševičiaus yra ir kitų bin ladenų bei miloševičių. Mūsų politikai išties teisingai klausia, ar po tokių įžūlių Austrijos teisėsaugos akibrokštų kitai Europos Sąjungos narei – Lietuvai – Europos Sąjungą (ES) vis dar  vienija bendra teisingumo samprata, ar atskiroms ES narėms taikomos skirtingos teisės normos. Galima drąsiai pasakyti, kad jeigu Austrija būtų išlaikiusi praėjusią savaitę palaidoto aristokrato – ir kūnu, ir siela – Otto von Habsburgo dvasią, apie tokį atvejį nebūtų ir kalbos. Deja, „demokratinė“ Austrija ne tik daugiau nei 20 metų neįsileido aristokratiškojo politiko, antinacio ir antikomunisto į tėvynę, bet ir 65 metams uždraudė politinę veiklą Austrijoje – tik likus mėnesiui iki mirties jam ir jo vaikams buvo suteikta galimybė kandidatuoti į politinius postus. Būti ištremtam iš tėvynės net 70 metų – ar tai nėra priekaištas demokratijai, kuri savo vadus pasirenka pagal pinigų kapšo dydį... Ir kaip ta „demokratija“ buvo panaši į „socialistinę“ Sovietų Sąjungą, ilgiems dešimtmečiams trėmusią garbingus žmones.


Visas pyktis atiteko Austrijai

Gintaras Visockas

Atidžiai stebiu Austrijos skandalo priežastis analizuojančias laidas, skaitau, kaip oficialiosios Vienos sprendimą paleisti buvusį KGB pulkininką Michailą Golovatovą vertina austrų ir rusų spauda.

Neįmanoma nepritarti europarlamentarui prof. Vytautui Landsbergiui, kuris negaili piktų priekaištų Austrijai, išdavusiai pagrindinį Europos Sąjungos principą: visi – už vieną, vienas – už visus. Akivaizdu, kad oficialioji Viena, pasiskubinusi greičiau nei per 48 valandas paleisti KGB pulkininką M. Golovatovą, atsižvelgė į Kremliaus interesus, o ne į lietuvių lūkesčius. Akivaizdu ir tai, kad žengdama Lietuvą ignoruojantį žingsnį Austrija tik dar kartą pademonstravo, jog Europos Sąjungoje nėra jokios vienybės ir solidarumo.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija