2011 m. liepos 22 d.
Nr. 55
(1935)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Poezijos šventė Senadvaryje

Jonas PETRONIS

Rajono savivaldybės Felikso
Jakubausko literatūrinės
premijos laureatę Giedrę
Mičiūnienę (viduryje) sveikina
rajono mero patarėja Olga
Raugienė ir rajono savivaldybės
meras Arnoldas Abramavičius

Į Senadvario vienkiemį (Antalieptės sen.), kuriame gimė, augo ir kūrė žinomas poetas Faustas Kirša, susirinko poezijos mylėtojai iš Zarasų ir kitų rajono kampelių, poetai, aktoriai, rašytojai iš Vilniaus. Ši poezijos šventė buvo skirta poeto gimimo 120-osioms metinėms.

Poeto  eiles  skaitė aktorius Petras Venclovas, su savo kūryba supažindino jauna poetė Ieva Gudmonaitė, rašytojas ir žurnalistas Rimantas Vanagas, poetas Benediktas Januševičius, rašytojas Albertas Skyrelis, jaunas poetas Aivaras  Veiknys, rašytoja Sara Poilsson, poetas, rašytojas ir vertėjas Eugenijus Ališanka. Poetų kūrinius skaitė aktorė Irena Plaušinaitytė, gitara grojo ir dainavo zarasiškės saviveiklininkės Milda ir Teresė Andrijauskaitės, Raminta Razmaitė.


Naujienų vaivorykštė

Nauja kultūrinė erdvė

Vytautas Bagdonas

Sakralinio meno centro lauko
terasą atidarė Anykščių rajono
meras Sigutis Obelevičius

Anykščiai turi dar vieną naują erdvę kultūriniams renginiams organizuoti – tai lauko terasa už Sakralinio meno centro, iškilmingai atidaryta birželio 22-osios popietę.

Kai prieš pora metų duris atvėrė Sakralinio meno centras, įkurtas rekonstravus dar prieškario laikais statytą vyskupo Antano Baranausko vardu pavadintą parapijos salę, šis kultūros židinys bemat tapo traukos objektu. Čia, Sakralinio meno centre, vietą surado šviesaus atminimo monsinjoro Alberto Talačkos visą gyvenimą kauptos ir Anykščiams dovanotos meno vertybės bei asmeninė biblioteka. Unikalių, be galo reikšmingų meno šedevrų fone vyksta susitikimai su žymiais žmonėmis, sakralinės muzikos koncertai, o paroda keičia parodą. Praėjusią vasarą Sakralinio meno centre duris atvėrė ir vienintelis Lietuvoje Angelų muziejus, kuriame taip pat netrūksta lankytojų.


Naujienų vaivorykštė

Ąžuolų vainikas Jonui

Prof. Petras Bielskis

Vyskupas Jonas Kauneckas
tarp studenčių

Kai prieš metus Tautkaičiuose Onos Miliauskienės sodyboje susirinkę Lietuvos klojimo teatrai nutarė savo 23 suvažiavimą sušaukti Panemunėlyje, pagerbiant klojimo teatrų patriarchą kun. Joną Katelę, buvo daug abejonių. Pastaraisiais metais šiai asmenybei viešojoje erdvėje akivaizdžiai mažinamas dėmesys. Visuotino pagerbimo nesitikėta. Bet įvyko kultūros stebuklas – kun. J. Katelės prikėlimo idėja pasiekė Panevėžio vyskupą Joną Kaunecką. Kaimiškieji teatrai vyskupo Jono asmenyje įgijo šviesų globėją ir bičiulį, o kun. J. Katelė – savo atstovą žemėje.


Naujienų vaivorykštė

„Kaimynėlių“ susitikimas prie Alaušo

Vytautas BAGDONAS

Užpalėnų „krikštynose“
labai derėjo ir kanklės

Liepos 9-osios popietę Svėdasuose prie mėlynuojančio Alaušo ežero buvo organizuota tradicinė penkių kaimyninių seniūnijų šventė „Sveiki, kaimynėliai“.

Į Alaušo pakrantę meno mėgėjų kolektyvai, nešini savo miestelių vėliavomis, nuo Svėdasų  kultūros namų atžygiavo kolona. Miestelyje svėdasiškius ir jų svečius pasitiko floristiniai kilimai, kuriuos sukūrė Svėdasų, Grikiapelių ir Būtėnų bendruomenės bei Svėdasų biblioteka. Prie Alaušo gausus būrys meno mylėtojų pasitiko „kaimynėlius“ himnu.


Naujienų vaivorykštė

Varžėsi mezgėjos

Kojinių mezgimo čempionė
Paulina Genė Liubonienė

Radviliškyje išrinkta pirmoji Baltijos šalių kojinių mezgimo čempionė. Ja tapo praėjusių metų Lietuvos kojinių mezgimo čempionė, 66 metus kojines mezganti radviliškietė, vyriausia čempionato dalyvė 75 metų  Paulina Genė Liubonienė. Čempionate dalyvavo dvidešimt viena moteris iš Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos. Čempionatas vyko penkias valandas, per kurias čempionato dalyvės numezgė po vieną, o kai kurios pradėjo ir antrąją kojinę. Kiekviena čempionato dalyvė atsivežė ne mažiau kaip šešias poras kojinių. Šalia dalyvių puikavosi apie porą šimtų jau numegztų. Surengtą kojinių parodėlę susidomėję apžiūrėjo šventės dalyviai ir svečiai. Nemažai žiūrovų panoro ir įsigyti eksponuojamas kojines.


Naujienų vaivorykštė

Fotoparoda

Birželio 19 dieną, sekmadienį, Šv. Jono Krikštytojo parapijos bažnyčioje po Sumos šv. Mišių buvo pristatyta fotografijų paroda „Žemaičių Kalvarijos dekanato bažnyčių fotografijos“. Renginio iniciatorius ir organizatorius – Plungės Šv. Jono Krikštytojo  parapijos klebonas dekanas kun. Julius Meškauskas bei parodoje pristatomų darbų autoriai.

Paroda „Žemaičių Kalvarijos dekanato bažnyčių fotografijos“ yra skirta dekanato bažnyčių pažinimui ir jų istorinei dvasinei sklaidai. Projekte dalyvavo gausus vietinių fotografų būrys. Jie visi labai skirtingi – amžiumi, profesionalumu, asmenine dvasine patirtimi, savitu supratimu. Tai Kęstutis Vaitkus, Ilona Vaitiekutė, Romualdas Lukošius, Silva Galvadiškytė, Kristina Paulauskaitė, Kostas Slivskis, Tadas Končius, Vaidas Leičas, Jolanta Klietkutė, Algimantas Verkys, Tadas Jasaitis, Nerijus Rumšas, Vidmantas Ripkauskas, Mantas Viržintas, Sigitas Kazlauskas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija