2011 m. liepos 22 d.
Nr. 55
(1935)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Poezijos šventė Senadvaryje

Jonas PETRONIS

Rajono savivaldybės Felikso
Jakubausko literatūrinės
premijos laureatę Giedrę
Mičiūnienę (viduryje) sveikina
rajono mero patarėja Olga
Raugienė ir rajono savivaldybės
meras Arnoldas Abramavičius

Literatūrinėje kompozicijoje
pagrindinį Fausto Kiršos vaidmenį
atliko kunigas Justas Jasėnas

Kryžius prie sodybos,
menantis visą Kiršų giminę

Poezijos šventėje
prie Antalieptės marių

Į Senadvario vienkiemį (Antalieptės sen.), kuriame gimė, augo ir kūrė žinomas poetas Faustas Kirša, susirinko poezijos mylėtojai iš Zarasų ir kitų rajono kampelių, poetai, aktoriai, rašytojai iš Vilniaus. Ši poezijos šventė buvo skirta poeto gimimo 120-osioms metinėms.

Poeto  eiles  skaitė aktorius Petras Venclovas, su savo kūryba supažindino jauna poetė Ieva Gudmonaitė, rašytojas ir žurnalistas Rimantas Vanagas, poetas Benediktas Januševičius, rašytojas Albertas Skyrelis, jaunas poetas Aivaras  Veiknys, rašytoja Sara Poilsson, poetas, rašytojas ir vertėjas Eugenijus Ališanka. Poetų kūrinius skaitė aktorė Irena Plaušinaitytė, gitara grojo ir dainavo zarasiškės saviveiklininkės Milda ir Teresė Andrijauskaitės, Raminta Razmaitė.

Šventės metu daug sužinota apie Faustą Kiršą. Gimė poetas  1891 metais  Senadvaryje.  Mokėsi  Antalieptėje, iš ten išvažiavo į Maskvą. Po to studijavo Berlyno rusų universitete, vėliau  mokytojavo. Į literatūrą atėjo 1912 metais,  kai „Ateityje“ paskelbė  pirmąsias savo eiles. 1918 metais debiutavo eilėraščių rinkiniu „Verpetai“, po trejų metų  išleido „Aidų aidučiai“, dar vėliau „Suverstos vagos“, poemą „Rimgaudo žygis“, satyras „Pelenai“ (I dalis), „Giesmes“ bei kitus kūrinius.

Poetas aktyviai dalyvavo visuomeninėje veikloje (Lietuvos šaulių sąjungoje, Lietuvos meno taryboje, Vytauto Didžiojo komitete, Lietuvių rašytojų draugijoje), kartu su kitais įsteigė satyrinį „Vilkolakio“ teatrą ir jam rašė, redagavo periodinius ir neperiodinius leidinius, dirbo Eltos atstovu Maskvoje, vertė kūrinius iš užsienio kalbų.

1944 metais poetas Faustas Kirša pasitraukė į Vokietiją, apsigyveno  Liubeke, iš čia 1949 metais emigravo į JAV ir ten beveik visą laiką gyveno Bostone. Užsienyje, kaip ir prieš tai Lietuvoje, aktyviai reiškėsi visuomeninėje bei literatūrinėje veikloje: vadovavo lietuvių kolonijai Liubeke, Bostone dirbo su skautais; gausiai bendradarbiavo spaudoje, paskelbė du eilėraščių rinkinius „Tolumos“ ir „Šventieji akmenys“. Už  eilėraščių rinkinį „Tolumos“ Kiršai buvo paskirta aukščiausia užsienyje gyvenančių lietuvių literatūros premija. Mirė Faustas Kirša 1964 metais Bostone.

Šiandien Fausto Kiršos sodyboje gyvena dailininkas Arvydas Každailis. Čia saugoma poeto atmintis, name įrengta ekspozicija, pasakojanti apie poeto kūrybą ir gyvenimą.

Šventės metu prisiminti ir rajono poetai. Kasmetinė rajono savivaldybės literatūrinė poeto Felikso Jakubausko premija šiemet įteikta Turmanto pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytojai  Giedrei Mičiūnienei. Premiją laureatei įteikė  rajono savivaldybės meras Arnoldas Abramavičius. Zarasų viešosios bibliotekos direktorė Danutė Karlienė Zarasų krašto literatams įteikė knygeles, kuriose paskelbta jų paskutiniųjų metų kūryba. Antalieptės seniūnas Arvidas Saulius, mero patarėja Olga Raugienė padėkojo dailininkui Arvydui  Každailiui už jo sukurtą Antalieptės herbą, o jo žmonai Reginai – už Antalieptės vėliavą.  Gražutės regioninio parko direktorė Daiva Snarskienė atvežė sodybos šeimininkams originalų eksponatą – F. Kiršos, stovinčio prie Stelmužės ąžuolo, nuotrauką.

Paskui šventės dalyvius  Zarasų  „Ąžuolo“ gimnazijos abiturientų klubo „Lietus vitraže“ jaunieji artistai pakvietė prie namų verandos, kur jie  suvaidino literatūrinę kompoziciją „Aš liudiju keliaujančią per žmones kūrybos aistrą, laimę ir Golgotą“. Jos režisieriai – kunigas Justas Jasėnas ir „Ąžuolo“ gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Gitana Vasalauskienė. Jaunieji aktoriai deklamavo eiles apie poeto gimtinę Senadvarį, priminė šventės dalyviams poeto gyvenimo ir kūrybos kelią, jo meilę ir gimtinės ilgesį. Pagrindinį poeto Fausto Kiršos vaidmenį atliko pats kompozicijos režisierius kunigas Justas  Jasėnas.

Zarasų rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija