2011 m. liepos 22 d.
Nr. 55
(1935)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Palaimintojo Jurgio Matulaičio atlaidai

Vida Mickuvienė,

Renata Stadulienė

Kunigai ir vyskupai pagrindinę
atlaidų dieną eina į šv. Mišias

Maldininkai Palaimintojo
arkivyskupo J. Matulaičio
atlaiduose Marijampolės Bazilikoje

Liepos 11 diena

Šią Palaimintojo arkivyskupo J. Matulaičio atlaidų dieną meldėmės už katalikiškus judėjimus ir bendruomenes. Į Marijampolės marijonų gimnazijos salę konferencijai gausiai susirinko maldininkai iš Alytaus dekanato; dalyvavo Alytaus, Santaikos, Rumbonių pal. J. Matulaičio draugijos skyrių nariai bei Marijampolės katalikai. Po vyskupo J. Žemaičio MIC maldos įžanginį  žodį tarė sesuo Daiva Kuzmickaitė MVS. Sesuo Daiva priminė apmąstymų temą – popiežiaus Leono XIII enciklikos „Rerum Novarum“ 120-ųjų metinių paminėjimą. Dr. Vincentas Vobolevičius, (ISM, Vadybos ir ekonomikos universitetas) apžvelgė Bažnyčios socialinio mokymo istorinę raidą.

Paskui visi rinkosi Bazilikoje, prie Palaimintojo altoriaus, kur maldą vedė Alytaus, Santaikos  ir Rumbonių palaimintojo Jurgio Matulaičio draugijos skyrių  nariai. Maldos metu skambėjo giesmės, palaimintojo „Užrašų“ ištraukos, eilės, skirtos palaimintajam, užtarimo visiems kenčiantiems prašymas.

Šv. Mišioms vadovavo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, koncelebravo vyskupas emeritas  Juozas Žemaitis MIC, kunigai iš Alytaus dekanato, kiti svečiai. Homiliją sakė kun. Vaidotas Labašauskas, giedojo Alytaus Šv. Brunono parapijos choras.

Po šv. Mišių tradiciškai visi susibūrė prie palaimintojo koplyčios, maldininkai kalbėjo  palaimintojo litaniją, meldėsi už Tėvynę bei prašė  Dievą, jog Palaimintasis būtų paskelbtas šventuoju.

Ši iškili diena baigėsi nuotaikingu pabuvimu agapėje Marijonų vienuolyno sodelyje, kurioje dalyvavo ir vyskupai R. Norvila bei J. Žemaitis MIC. Visi vaišinosi dzūkiškais pyragais. Skambias dzūkiškas dainas dainavo Rumbonių vyrai. Vėliau svečiai iš Alytaus dekano ir marijampoliečiai išvyko į Lūginę, palaimintojo Jurgio tėviškę, susikaupti Švenčiausiojo Sakramento adoracijai.

Liepos 12 diena

Trečioji atlaidų diena prasidėjo konferencija Marijonų gimnazijoje. Konferencijos pradžioje susirinkusieji meldėsi vadovaujami vyskupo J. Žemaičio MIC. Paskaitą apie organizuotą Katalikų Bažnyčios veiklą mažinant vargą visuomenėje skaitė „Lietuvos Caritas“ generalinio direktoriaus pavaduotoja soc. darbo magistrė Janina Kukauskienė.

Paskui visi buvo kviečiami pasimelsti prie Palaimintojo altoriaus Bazilikoje. Maldą vedė Panaros palaimintojo Jurgio Matulaičio draugijos skyriaus nariai, vadovaujami Vilijos Bandzaitienės. Po maldų prasidėjo šv. Mišios, kurias aukojo vyskupai R. Norvila ir J. Žemaitis MIC bei kunigai iš įvairių Lietuvos vietovių, giedojo Aukštosios Panemunės choristai. Homiliją sakė kanauninkas Kęstutis Žemaitis. Šv. Mišių pabaigoje vyskupas R. Norvila padėkojo pamaldų dalyviams ir pakvietė prie Palaimintojo altoriaus sukalbėti Palaimintojo Jurgio litaniją. Pasibaigus pamaldoms visi rinkosi į agapę, o vėliau norintieji vyko į palaimintojo tėviškę Lūginėje.

Liepos 13 diena

Ketvirtoji diena, skirta  švietimo ir žiniasklaidos darbuotojams, prasidėjo klebono kun. Andriaus Šidlausko MIC pasveikinimu, vyskupo J. Žemaičio MIC malda ir sesers Daivos įžanginiu žodžiu. Paskaitą tema Valstybės ir Bažnyčios vaidmuo užtikrinant piliečių teises ir pareigas skaitė VU Lyginamosios politikos studijų magistrantė, jaunoji konservatorė Jolanta Vyšniauskaitė.

Vidurdienio šv. Mišiose, kurių koncelebracijai vadovavo vysk.  J. Žemaitis MIC, dalyvavo ir Šakių dekanato tikintieji bei palaimintojo J. Matulaičio draugijos nariai iš Šakių ir Gelgaudiškio skyrių, giedojo Gelgaudiškio parapijos choras, su savo tikybos mokytoja dalyvavo grupė moksleivių iš Kudirkos Naumiesčio, šiais metais priėmusių Pirmąją Komuniją. Tai graži  parapijiečių piligrimystės tradicija.

Pamokslininkas kun. Saulius Bužauskas pasakė homiliją ir palinkėjo kuo dažniau kreiptis į Palaimintąjį prašant, kad jis mus lydėtų malda.

Pasimeldę prie Tėvo Jurgio relikvijų, pabendravę ir pasivaišinę agapėje, pasiklausę Gelgaudiškio choristų dainų, maldininkai ir patys padainavę, išvyko į Lūginę Švč. Sakramento adoracijai.

Liepos 14 diena

Penktoji Palaimintojo minėjimo diena, skirta kunigams ir pašvęstojo gyvenimo asmenims bei Lazdijų dekanatui, tradiciškai prasidėjo konferencija Marijonų gimnazijoje. Po maldos, kuriai vadovavo vyskupas J. Žemaitis MIC, buvo pristatytas lektorius Arūnas Kučikas, SADM, Bendruomenių reikalų skyriaus vedėjas. Jis kalbėjo tema „Katalikiškų organizacijų, asociacijų ir draugijų savanoriškos veiklos perspektyvos parapijų veikloje“, atkreipdamas dėmesį į katalikiškų organizacijų vaidmenį Bažnyčios misijoje. Po konferencijos Šv. arkangelo Mykolo Bazilikoje prie Palaimintojo altoriaus buvo meldžiamasi, skambėjo giesmės, ištraukos iš pal. Jurgio Matulaičio MIC  „Užrašų“.        

Šv. Mišias aukojo vyskupai  R. Norvila ir J. Žemaitis MIC, pamaldose dalyvavo Lazdijų dekanato kunigai ir tikintieji, broliai ir seserys vienuoliniame pašaukime, gausus būrys piligrimų iš Lentvario. Giedojo Seirijų ir Kučiūnų  giesmininkai. Homiliją sakė kun. Vytautas Brilius MIC.

Po šv. Mišių prie Palaimintojo altoriaus buvo kalbama litanija, meldžiamasi už tėvynę. Po pamaldų pabendrauti visi rinkosi į agapę Marijonų vienuolyno kiemelyje, paskui norintieji vyko į Lūginę, palaimintojo Jurgio tėviškę, susikaupti Švenčiausiojo Sakramento adoracijai.

Liepos 15 diena

Šeštoji oktavos diena Marijampolės Bazilikoje buvo skirta maldai už ligonius ir medikus. Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo parapijos salėje vykusioje konferencijoje dalyvavo svečiai iš Vilniaus šv. Kryžiaus namų Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugijos skyriaus bei Vilkaviškio dekanato ir Marijampolės tikintieji. Paskaitą tema Ką Bažnyčia kalba apie šeimą, darbą ir žmogų skaitė lektorė Toma Bružaitė, studijavusi šeimos klausimus Austrijos tarptautiniame teologijos universitete.

Po to šv. Mišių šventimui vadovavo Vilniaus arkivyskupijos augziliaras vyskupas Arūnas Poniškaitis, pakvietęs melstis už ligonius užtariant palaimintajam Jurgiui. Šv. Mišiose giedojo Vilkaviškio Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo Katedros choras.

Homiliją sakė kun. Gintaras Vincentas Tamošauskas OFM Cap. Po šv. Mišių buvo kalbama litanija į Palaimintąjį, meldžiamasi, kad tėvas Jurgis būtų paskelbtas šventuoju, sugiedota giesmė Marija, Marija. Šeštoji atlaidų diena baigėsi agape Marijonų vienuolyno kieme ir susitelkimu palaimintojo tėviškėje Lūginėje.

Liepos 17 diena

Septintąją atlaidų dieną meldėmės  už  vaikus bei šeimas. Tą atlaidų dieną susirinko tikintieji iš Marijampolės dekanato, svečiai iš Vilniaus Pal. J. Matulaičio (PJM) parapijos, kartu su visais meldėsi Kazlų Rūdos, Kauno PJM parapijos bei Marijampolės PJM draugijos skyrių nariai. Diena prasidėjo  vaikams skirta kūrybine programa Šv. arkangelo Mykolo parapijos salėje, o tėveliai tuo metu klausėsi konferencijos Šeimos iššūkiai ir atsakas šiandienos visuomenėje. Lektorė VDU dr. Nijolė Liobikienė kalbėjo apie šeimos instituciją: kas yra šeima (šeimos suvokimas šiandien) ir kokie uždaviniai jai iškyla.

Prieš šv. Mišias Bazilikoje prie Palaimintojo altoriaus maldą vedė Marijampolės pal. J. Matulaičio draugijos nariai. Pasirinkta maldos bei mąstymo tema išreikšta Palaimintojo žodžiais: Viešpats Dievas yra toks geras (...) Jis mus veda ir pastūmėja aukštyn į vis didesnį tobulumą. Maldos pusvalandyje skambėjo giesmės,  ištraukos iš Šventojo Rašto, Palaimintojo „Užrašų“, šv. Faustinos maldos.

 Šv. Mišioms vadovavo Vilkaviškio vyskupas R. Norvila, koncelebravo vyskupas emeritas J. Žemaitis MIC bei kiti Marijampolės dekanato kunigai, giedojo Marijampolės vaikų choro grupė (vadovė Sidona Malžinskienė). Šv. Mišių pradžioje vyskupas palinkėjo šeimoms Palaimintojo dvasioje auklėti savo vaikus. Tėvas Kazimieras-Kęstutis Brilius MIC homilijoje klausimų forma vesdamas pokalbį su jaunimu svarstė, kam reikalingas vaikams šventumas, ir aiškino, kaip reikėtų vaikams kalbėti apie tikėjimą.  

Bendruomeninėje maldoje visi buvo pakviesti melstis už tai, kad mūsų šeimos, mūsų vaikai artėtų prie Kristaus ir sugebėtų įsileisti Jį į savo širdį. Po šv. Mišių visi pasimeldė prie Palaimintojo altoriaus, prašydami Jo užtarimo. Pasidalino džiaugsmu ir maistu prie bendro agapės stalo, o norintys vyko aplankyti nuostabioje vietoje esančią Palaimintojo gimtinės koplyčią Lūginėje.

Liepos 18 diena

Liepos 18-oji – pagrindinė atlaidų diena, todėl į Marijampolės Baziliką susirinko didelis būrys tikinčiųjų bei piligrimų iš visos Lietuvos ir Punsko, Daugų bei Kiauklių palaimintojo J. Matulaičio draugijos skyrių nariai.

Iškilmių dieną maldos pusvalandžiu prie Palaimintojo relikvijų pradėjo draugijos skyriaus nariai iš Punsko. Jie Šventojo Rašto, psalmių žodžiais, meditacijomis pagal Benedikto XVI „Gyvenimą Dievo žodžiu“, palaimintojo „Užrašų“ mintimis meldė Dievą pažvelgti į savo žmones ir dosniai apipilti juos malonėmis.

Šv. Mišios prasidėjo pal. J. Matulaičio litanija.  Šv. Mišioms vadovavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ, koncelebravo Apaštalinis nuncijus Lietuvai arkivyskupas Luigi Bonazzi, kiti Lietuvos vyskupai ir kunigai. Giedojo Marijampolės Bazilikos Sumos choras (vadovė Alma Sakalauskienė).  Tikintieji plojimais palydėjo vyskupo R. Norvilos pasveikinimą ir žodžius, kad ateinantys 25-ieji J. Matulaičio paskelbimo palaimintuoju metai Lietuvoje bus skirti pal. J. Matulaičiui.

Homiliją sakė Telšių vyskupas  Jonas Boruta, SJ. Jis taip pat susiejo šiuos, Gailestingumo, metus su Palaimintojo jubiliejiniais metais, su jo gyvenimu ir darbais. Kalbėjo apie tai, kad tėvas Jurgis pasiaukojo Kristui ir Bažnyčiai, ramiai ir teisingai darydamas kilnius darbus.

Atnašas, kaip auką Viešpačiui, ant altoriaus draugijų nariai nešė naujai išleistą maldyną „Maldos su palaimintuoju Jurgiu Matulaičiu“, medų, kaip visų tarnysčių simbolį, duoną, kaip bendrystės ženklą, Eucharistinę duoną ir vyną, kad jie, tapę Viešpaties Kūnu ir Krauju, sujungtų visus tikinčiuosius į vieną dvasinį kūną – Bažnyčią.

Iškilmingos pamaldos baigėsi Viešpaties pagerbimu Eucharistinėje procesijoje, kuriai vadovavo Kaišiadorių vyskupas Juozas Matulaitis, ir Apaštalinio sosto nuncijaus arkivyskupo Luigi Bonazzi pasveikinimu, kuriame buvo paminėtos Švč. Merfelės Marijos Nekaltojo prasidėjimo vargdienių seserys, kurios ypač daug nuveikė įamžindamos Palaimintojo atminimą.

Paskutinis atlaidų akordas buvo agapė, kurios metu skambėjo jaunatviška, nuotaikinga muzika. Norintieji, kaip ir kiekvieną atlaidų dieną, vyko į Palaimintojo tėviškę Lūginėje  Švenčiausiojo Sakramento adoracijai, lankė  naujai atidarytą įspūdingą palaimintojo Jurgio Matulaičio muziejų.

Marijampolė
Arvydo KLUONIAUS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija