2011 m. rugpjūčio 12 d.
Nr. 56
(1936)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Šakių kalendoriai

Lina Eringienė,

Šakių kalendorių sudarytoja

Trys karaliai pristato
Šakių 2011 metų kalendorių.
Iš kairės: Edmundas
Rudzevičius, Alvydas
Grinkevičius, Darius Šlėderis

Kai laiko žirklės nukerpa dar vienerius metus, sausio 6-ąją, Trijų  karalių dieną, šakiečiai kasmet renkasi į „Šakių kalendoriaus“ sutiktuves. Jau dvylika metų naująjį Šakių kalendorių skaitytojams atneša Išminčiai, linkėdami, kad iš kiekvieno minčių sklistų gerumas, kad iš kiekvienos širdies plaktų meilė, kad sielose karaliautų atleidimas ir visus jungtų supratimo gija.

Kasmet istorijon iškeliauja gražūs ir prasmingi  darbai. Kad visa išliktų, leidinys ne tik skaičiuoja dienas ir mėnesius, bet ir tampa laiko liudytoju, ryšininku tarp kartų.

Miestelėnai savo rankose laiko jau dvyliktąjį kalendorių. Leidinys užaugo, sutvirtėjo ir įgavo savitą braižą,  turi nuolatinius korespondentus, fotomenininką Vidą Venslovaitį, iliustracijų autorius – vaikus, atsakingai dirbančias tekstų redaktores Janiną Marcinkevičienę, Onutę Jasinskienę, Nijolę Vaičiulienę. Malonu, kai suranda leidėjus ir pasisiūlo padėti vis nauji žmonės rengiant leidinį. Reikėtų minėti Romą Bacevičių, Gintautą Bendoraitį, Rimutę Grušienę, Vaidilutę Milerienę... Džiaugiuosi visų nuoširdžiu darbu ruošiant šakietiškus kalendorius ir dėkoju tiems, kurie neša po šapelį į šį unikalų leidinį.

Taigi kalendoriuose gausu miestelėnų prisiminimų – kraštotyrinių, istorinių faktų, minčių, poezijos posmų, tautinių tradicijų aprašymų. Jis primena pačias svarbiausias šakiečiams datas ir jubiliejus. Leidiniui aktualumo teikia ir fragmentai iš nepartinio suvalkiečių savaitraščio „Suvalkietis“, leisto prieš 80 metų. Savo pėdas kalendoriuje įspaudė ir rajono valdžios atstovai.

Tikiu, kad jame informacinių straipsnių randa visi – pagal poreikius ir pomėgius. Taip pat tikiu, kad kalendoriuje pasitaiko ir klaidų, bet yra ir posakis „jei neįsileisime klaidos, tai ir tiesa liks už durų“.

Kalendoriaus leidybą dažnai paremia rajono savivaldybė.

Gera, kad Naujieji metai Šakiuose prasideda gražiais darbais, vienas kito supratimu, pagalba ir prasminga tradicine švente. Kalendoriaus sutiktuvės Trijų karalių dieną būta tik Šakiuose, o vėliau jis pristatytas Griškabūdyje, Plokščiuose, Gelgaudiškyje, Kudirkos Naumiestyje, Ritiniuose, Gotlybiškiuose.

1999-ųjų rudenį kultūros istorikas Albinas Vaičiūnas paragino kraštiečius leisti savo kaimo, miestelio kalendorius. Biblioteka šia gražia mintimi pasinaudojo ir pradėjo darbą. Čia pasaulį išvydo rajono kūrėjų almanachai „Vaivorykščių tiltai“, „Šaltinėlio srovė“, „Ilgesio gija“, „Saulės keliu“, informacinės knygelės „Literatūrinis kelias po Šakių kraštą“, „Suvalkijos signatarų takais“, ne viena rajono kūrėjų knygelė. Šakių viešoji biblioteka ketvirti metai leidžia „Šakių kalendorius“. Apie jau išleistuosius šiltai atsiliepė ne vienas juos skaitęs. Štai prof. hab. dr. Angelė Vyšniauskaitė, dėkodama už kalendorių, rašo: „Malonu, kad Šakiai jau kelinti metai saugoja šią išskirtinę tradiciją: man rodos, retas mūsų valstybės rajonas išleidžia bent kiek panašų kalendorių. Jame labai vertinga tai, kad reikšmingesnes metų šventes iliustruoja puikūs straipsniai, kad nepamirštamas savo krašto iškiliųjų žmonių, tiek gyvųjų, tiek Amžinybėn išėjusių, prisiminimas.“ Tai ne tik malonūs žodžiai, bet ir skatinimas dirbti toliau, tobulinti patį leidinį, jo turinį.

Toks jau tas „Šakių kalendorius“. Mes rašome, kad tai dvyliktieji leidimo metai. Bet ar taip yra iš tikrųjų? Mokslų akademijos ir Vilniaus universiteto bibliotekos saugo „Zanavykų kalendorius“ leistus 1929, 1930 metais. Pastarojo tituliniame lape rašoma, kad tai 3-iasis leidimas. Jie abu ruošti Naumiestyje, o leido Kredito unija. Būtų malonu, kad atsilieptų žmonės ką nors žinantys apie tuos kalendorius: leidėjus, ruošimą, ar net turintys juos. Kyla daugybė klausimų: gal jų buvo daugiau, kas juose rašė, kaip vyko leidyba ir t. t. Visus, kurie turi kokios nors informacijos, labai prašome užeiti į Šakių viešąją biblioteką ir papasakoti ar užrašyti, arba paskambinti telefonu  8 345 51501. Būsime labai dėkingi.

Šakiai
Rimvydo Rugio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija