2011 m. rugpjūčio 12 d.
Nr. 56
(1936)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Didžiojoje Britanijoje – neramu

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Vieną ekonomiškai ir politiškai stipriausių Europos šalių – Didžiąją Britaniją – sukrėtė masiniai neramumai, prasidėję Londone rugpjūčio 6-ąją. Dingstimi neramumų pradžiai buvo rugpjūčio 5 dienos įvykis, kai Londono šiaurėje esančiame Totenhemo rajone  buvo nušautas juodaodis narkotikų prekeivis Markas Daganas. Šis 29 metų vyriškis bėgo nuo policijos, įlindo į gatvėje stovintį taksi automobilį ir išsitraukė ginklą. Tada policijos pareigūnas šovė į M. Daganą ir šūvis buvo mirtinas. Kitą dieną Totenhemo rajone agresyviai nusiteikusių jaunuolių minios pradėjo daužyti ir deginti automobilius, apiplėšė kelias parduotuves ir užpuolė policijos pareigūnus. Rugpjučio 7 dieną neramumai pradėjo plisti į kitus Londono rajonus, o rugpjūčio 8-ają – į kitus Anglijos miestus. Nusikaltėlių minios elgiasi žiauriai ir agresyviai – plėšiamos parduotuvės, deginami kioskai ir automobiliai, mušami praeiviai, puolami ir policijos pareigūnai. Kai kurios miestų gatvės tiesiog užtvindytos dūmais. Per kelias neramumų dienas jau sužeista virš 250 žmonių, o rugpjūčio 8-ąją jau atsirado pirmoji auka – mirė 33 metų vyras. Jis buvo sužeistas tuo metu, kai sėdėjo automobilyje Londono Krotono rajone ir į jį pataikė kelios kulkos iš mažo kalibro šautuvo. Šiuos šautuvus turi kai kurie riaušių dalyviai. Vyriškis buvo nuvežtas į ligoninę, bet po kelių valandų mirė. Policija areštuoja nusikaltėlius – vien Londone jau suimta 716 riaušių dalyvių, Mančesterio mieste areštinėse atsidūrė 122 asmenys, daug nusikaltėlių suimta ir kituose miestuose.

Rugpjūčio 9 dieną Londone jau sutelkta virš 16 tūkstančių pareigūnų. Tai neįprastai didelis skaičius, nes šiaip Londone patruliuoja 6 tūkstančiai pareigūnų. Kreiptasi ir į buvusius policijos pareigūnus, į policijos rėmėjus ir savanorius – jie kviečiami atvykti į policijos įstaigas, iš jų formuojami būriai, kurie kartu su policijos padaliniais kovos su nusikaltėlių gaujomis. Iš miestų gyventojų stichiškai kuriami savanorių būriai, kurie imasi patruliuoti savo rajonuose. Štai Londono Enfildo rajone suburtas 70 savanorių būrys, kuris vykdo pastovų budėjimą ir jau sulaikė keliolika agresyvių nusikaltėlių. Nuspręsta imtis ryžtingesnių priemonių prieš siautėjančius banditus – panaudotos guminės kulkos, pasitelkti ir šarvuoti automobiliai „Jenkels“. Policijos atstovas D. Kavanagas pareiškė: „Šie galingi šarvuoti automobiliai miestuose naudojami pirmą kartą. Tai efektyvi priemonė, jais galima persekioti nusikaltėlių gaujas, jie atlaiko ne tik plytų ir akmenų smūgius, bet yra neperšaunami ir automatų kulkomis“. Esant reikalui, planuojama pasitelkti kariuomenės specialiuosius būrius.

Tačiau riaušės tęsėsi toliau. Šią savaitę masinės riaušės paplito ir po Liverpulio, Lidso, Mančesterio miestus bei dar kelis mažesnius miestus. Štai rugpjūčio  8 dienos vakare Mančesteryje apie 200 žmonių minia užpuolė didžiulį prekybos centrą, išnešė daug prekių, o tada pastatą padegė. Parduotuvės buvo plėšiamos ir Lidso bei Bristolio miestuose, o keliuose, netoli Londono esančiuose, miesteliuose užpulti pašto skyriai, pagrobti ten buvę pinigai. Agresyvios minios į policijos pareigūnus mėto plytas, akmenis, niokoja automobilius.

Pavyko susisiekti su Anglijoje gyvenančiais tautiečiais. Netoli Londono gyvenantis Danas Valužis pasakoja savo įspūdžius: „Gegužės 8 dieną teko nuvykti į Londoną. Vykstant į šiaurę nuo Londono centro, pamačiau nusikaltėlių ir policijos susirėmimus – juodaodžių minios mėtė akmenis į pareigūnus, degė keli automobiliai, kiek toliau pamačiau ir degančius prekybinius kioskus. Tada teko keisti maršrutą, nes greitai pravažiavo policijos automobiliai, supratau, kad toliau verda dar karštesni įvykiai“.

Kas dalyvauja neramumuose – masinėse riaušėse, pogromuose ir plėšimuose? Dauguma šių asmenų – tai juodaodžiai jaunuoliai, kurių amžius nuo 15 iki 25 metų. Jų gaujos elgiasi itin žiauriai ir agresyviai. Tačiau svarstant gilumines šių įvykių priežastis, neverta pasikliauti pirminiais įspūdžiais. Šiuos procesus stebintis Rusijos viešųjų ryšių specialistas Antonas Vuima teigia: „Manote, kad šie didžiuliai neramumai – tai savaiminis procesas? Žinau, kad yra nemažai taip manančių žmonių. Deja, realybė kitokia – siekiant sukelti visuose Anglijos didmiesčiuose masines riaušes, reikia  tam tikros organizacinės struktūros. Galiu pateikti savo versiją – su šiais grėsmingais įvykiais susijusios slaptos organizacijos. Jos yra suinteresuotos neramumų kurstymu ir siekia savanaudiškų tikslų“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija