2011 m. rugpjūčio 17 d.
Nr. 57
(1937)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Ramiąją Norvegiją sukrėtė kruvini teroro aktai

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Pasaulį pašiurpino liepos 22-ąją Norvegijoje įvykdyti du stambūs teroro aktai – šalies sostinėje Osle: galingo sprogimo metu žuvo 8 žmonės, o po kelių valandų Utiojos saloje vykusiame Darbo partijos jaunimo sekcijos sąskrydyje nušauti 68 žmonės. Taigi teroro aktų aukomis tapo 76 žmonės. Šiuos išpuolius organizavo ir įvykdė 32 metų Andersas Breivikas – prieš imigrantus nukreiptų pažiūrų Norvegijos pilietis. A. Breivikas ilgai rengėsi šiems teroro aktams, kaupė sprogmenis, įvairius ginklus ir šaudmenis. Įvykdęs sprogimą Oslo centre, A. Breivikas persirengė policininko uniforma ir atvyko į salą, kur ištisą valandą vykdė sąskrydžio dalyvių medžioklę – žmonės buvo šaudomi ir vaikomi tarsi žvėrys medžioklėje, be 68 žuvusių, sužeisti dar 207 žmonės. Rami ir klestinti Norvegija buvo sukrėsta šių žiaurių išpuolių. Liepos 25 dieną Osle įvyko didžiulė demonstracija, kurios dalyviai pagerbė žudynių aukas. Ši demonstracija buvo pavadinta „rožių eitynėmis“ – daugelis žmonių savo rankose laikė rožes. Į demonstracijos dalyvius kreipėsi Norvegijos premjeras Jensas Soltenbergas: „Mūsų mintys ir jausmai – su tais, kurie žuvo, ir su tais, kurie gedi dėl šios tragedijos. Eidami su rožių žiedais, mes teigiame – nepavyks mūsų parklupdyti ant kelių. Aš džiaugiuosi, kad gyvenu šalyje, kurios piliečiai sunkiu momentu išeina į gatves su gėlėmis rankose. Visada prisiminsime liepos 22-ają“.

Žuvo Norvegijos ir užsienio šalių piliečiai, taip pat trys Gruzijos, trys Danijos, du Suomijos, du Maltos piliečiai. Tarp žuvusiųjų – ir Norvegijos kronprincesės Mari Tjesem trečios eilės pusbrolis Truntas Bertsenas. Šis 51 metų vyriškis kartais dalyvaudavo karališkosios šeimos pobūviuose.

Internete buvo publikuotas A. Breiviko manifestas, kuriame išdėstyta daug ekstremistinių teiginių – teroristas mano, kad savo veiksmais jis gelbėja Norvegijos visuomenę. A. Breivikas piktinasi, kad Norvegijoje atvirai veikia marksistai ir kad šalyje gyvena daug islamo pasekėjų. Teroristas dar prieš kelerius metus pasižymėjo islamofobijos kurstymu, jis teigia, kad islamo pasekėjams – ne vieta Norvegijoje.

 A.Breivikas priklausė nacių kuopelei, jis buvo ir iliuminatų organizacijos narys, priklausė vienai iš iliuminatų ložių. Iliuminatai – tai slapta destruktyvi organizacija, besivadovaujanti satanistine ideologija. Ji gerokai pavojingesnė nei kadaise Italijoje veikusi galinga slaptoji ložė P-2, nes iliuminatų ložės veikia daugelyje pasaulio šalių, laikosi didelės konspiracijos ir valdo didelius finansinius išteklius. Dar prieš kelerius metus Norvegijos žurnalistai atskleidė, kad kai kurie aukšto rango Norvegijos valdžios pareigūnai priklauso iliuminatų ložėms.

Šių teroro aktų organizatorius A. Breivikas – nuožmus ekstremistas, jis tiesiog tryško neapykanta Norvegijos valdančiajai Darbo (leiboristų) partijai, marksistams ir islamo pasekėjams. Tačiau ar A. Breiviko pažiūros ir veikla yra išskirtinė? Į nacizmo problemą reikia pažvelgti platesniu žvilgsniu. Kadaise daugybę žmonių naikino raudonojo nacisto J. Stalino, vokiečių nacisto A. Hitlerio ir italų fašisto  B. Musolinio vadovaujami režimai. Tai jau praeitis, šių žiaurių nacistinių totalitarinių režimų veiklą dabar išsamiai nagrinėja istorikai. Kaimyninėje Rusijoje įsigalėjo putinizmas – modernus nacionalizmo variantas, šios žiaurios sistemos aukomis jau tapo šimtai tūkstančių nužudytų čečėnų, ingušų ir kitų Šiaurės Kaukazo tautų atstovų. Putinizmo aukomis tapo ir daugybė kitų Rusijos piliečių – nužudyta tūkstančiai žurnalistų, politikų, visuomenės veikėjų, verslininkų, profsąjungų aktyvistų.

Vykdomas Norvegijos teroro aktų tyrimas. Paskelbta, kad A. Breivikas veikė vienas, tačiau kol kas yra daug neaiškumų. Jau nustatyta, kur A. Breivikas pirko ginklus,– dalis ginklų pirkta Norvegijoje, dalis – Didžiojoje Britanijoje. Sprogmenims gaminti reikalingą salietrą teroristas atsigabeno iš Lenkijos, dalį šaudmenų pirko Danijoje. Nustatyta, kad prieš teroristinius išpuolius A. Breivikas naudojo narkotikus. Yra dar daug paslaptingų momentų – štai Utiojos saloje sužeistas M. Rosetas pareiškė, kad jis matė ir teroristo bendrininką, tad negalima atmesti versijos, jog netrukus šioje byloje atsiras nauji įtariamieji. Teigiama, kad A. Breiviko teismas prasidės ne anksčiau nei 2012 metų pradžioje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija