2011 m. rugsėjo 7 d.
Nr. 63
(1943)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Signatarų rentos dar paliekamos krizėje

Praėjusią savaitę pasirodžius pranešimams, kad Seimo kanceliarija suplanavo lėšas galimai atstatomoms Signatarų rentoms mokėti, aukščiausieji šalies vadovai pradėjo neigti tokią galimybę.

Pavyzdžiui, Seimo pirmininko sekretoriatas pareiškė, kad Ireną Degutienę stebina pasirodžiusi nepagrįsta interpretacija, esą ji pritaria Signatarų rentų didinimui. Sekretoriatas primena, kad Seimo pirmininkė visuomet pasisakiusi ir pasisakanti už solidarumą su vargingiausiai gyvenančiais Lietuvos gyventojais. I. Degutienė sakė, kad „šiandien dar niekas nežino, kokie bus Vyriausybės siūlymai ir viso Seimo sprendimai šį rudenį, todėl Seimo kanceliarija privalėjo suplanuoti šias lėšas kitiems metams. Jei Signatarų rentos nebus atstatytos, tuomet suplanuotos lėšos bus nepanaudotos ir liks valstybės biudžete“. Anot pranešimo, Seimo pirmininkė primena, kad visuomet pasisakė ir pasisako už visų valstybės institucijų solidarumą su vargingiausiai gyvenančiais Lietuvos gyventojais. Tačiau reikia pasakyti, kad realaus tokių žodžių įgyvendinimo Seimo pirmininkės veiksmuose nebuvo matyti. Kaip ir šįkart, ji pasirengusi klusniai vykdyti Vyriausybės „siūlymus“. Jeigu Vyriausybė nuspręs, kad pernelyg suveržusi pensininkų ir kitų diržus, tada ir Seimo pirmininkė bus pasirengusi juos atleisti, nes prieš dvejus metus juos pakankamai suveržė.

Tuo klausimu aiškesnę savo poziciją išreiškė Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ketvirtadienį žurnalistams ji sakė, kad kitų metų prioritetas turėtų būti pensijų, o ne signatarų rentų atstatymas. „Manyčiau, kad vis dėlto prioritetas yra mėginti padėti tiems žmonėms, kuriems yra sunkiausia, tai yra, mūsų pensininkams, kurie gauna labai nedideles pensijas. O rentos, norėčiau tik priminti, yra daugiau kaip 2 tūkst. litų. Tai, manau, prioritetą skirčiau tiems, kam yra sunkiau“, – sakė Prezidentė. Be to, pasak D. Grybauskaitės, būtina įvertinti pasaulyje besiklostančią ekonominę situaciją ir jos poveikį Lietuvai. „Kalbėjau ir su premjeru, ir su finansų ministre ir puikiai suprantu mūsų biudžetinę situaciją. Puikiai matome perspektyvas kitąmet ir turime matyti, kas vyksta aplink Lietuvą. Tai yra tikėtinos ekonominės problemos ir antros sunkmečio bangos įtaka mūsų ekonomikai“.

Premjeras Andrius Kubilius prieš tai buvo pareiškęs, jog Kovo 11-osios Nepriklausomybės atkūrimo Akto signatarams skirtos rentos – ne pensijos, tad ir jų atstatyti į prieškrizinį lygį neplanuojama.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija