2011 m. rugsėjo 7 d.
Nr. 63
(1943)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Vėl rinkosi „deimančiukai“

Vytautas BAGDONAS

Bendra talentų sambūrio dalyvių
ir svečių nuotrauka prisiminimui.

Liepos 23-iosios popietę  Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus, Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“ ir Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyrius sukvietė Svėdasų krašto talentus bei jiems prijaučiančius žmones į tradicinį, jau ketvirtąjį, sambūrį „Ieškokime „deimančiukų“ savyje ir šalia savęs“.

Kunigiškiuose, dvidešimt ketverius metus veikiančiame Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejuje, įsikūrusiame dar carizmo laikais statytos ir sovietmečiu restauruotos buvusios pradžios mokyklos pastate, ekspozicijas tądien pakeitė talentingų meistrų darbų parodos. Irina Gudelienė iš Daujočių atvežė savo tapytų paveikslų, kuriuose įamžinta daug Svėdasų krašto vaizdų, bei tapybos ant akmenėlių darbelių. Aktyvi Grikiapelių kaimo bendruomenės narė, Pauriškių pradinės mokyklos mokytoja Nijolė Braukylienė parodą papuošė originaliais šiaudiniais „sodais“, rankdarbiais iš popieriaus ir kitų medžiagų. Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos biologijos mokytoja, gamtos mylėtoja ir fotografė Regina Balčiūnienė atsivežė daug savo fotografijos darbų su gamtos vaizdais, gyvūnais.


Atmintis

Kūrėjas ir pedagogas, sugebėjęs išlikti savimi

Gerardo Bagdonavičiaus 110-osioms gimimo metinėms

Vilmantas KRIKŠTAPONIS

(Pabaiga. Pradžia Nr. 61)

Be jau paminėtų scenografijų, G. Bagdonavičiui priklausė ir daugiau šios srities darbų. Visa ketvirtojo dešimtmečio dailininko kūryba augte įaugo į anuometinį Lietuvos kultūrinį gyvenimą. Ji gretinama su Vl. Dubeneckio ir P. Kalpoko scenovaizdžiais. Anot G. Bagdonavičiaus, jis nebuvo abejingas kritikai, bet jautriai sekė eilinio žiūrovo nuomonę ir ja remdamasis formavo savo tolimesnės kūrybos kryptį. Tai kartais pastūmėdavo į detalizavimą, perdėtą puošnumą. Sceninė kūryba jam taip pat buvo meninės pasaulėjautos dalis, kuri anuomet glaudžiai siejosi su peizažais bei mažosios grafikos kūriniais.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija