2011 m. rugsėjo 9 d.
Nr. 64
(1944)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Varėnos dekanate

Tituliniai atlaidai ir kiti renginiai

Klebonas kun. Žydrius Kuzinas
kalba šventinimo maldą. Kairėje –
skulptorius A. Česnulis

Kryžius Palaimintajam
Jurgiui Matulaičiui

Gubojiečiai prie savo karpinių

Druskininkų savivaldybės
mero pavaduotoja
K. Miškinienė dėkoja klebonui.
Už jos – „Racilukai“

RATNYČIA. Šv. Baltramiejus buvo vienas iš dvylikos Kristaus pašauktų apaštalų. Jo vardu pavadinta Druskininkų parapija (Ratnyčioje) paskutinį vasaros sekmadienį šventė titulinius atlaidus. Juos vedė kun. Petras Gucevičius, šiuo metu atliekantis tarnystę Vilniaus Palaimintojo Jurgio Matulaičio parapijoje. Kunigo gimtinė – Druskininkai. Čia jis išgirdo Dievo kvietimą ir nuo tada seka Kristumi. Kunigas Petras Šv. apaštalo Baltramiejaus atlaiduose maldininkams suteikė specialų neopresbiterio palaiminimą. Kunigo pamokslai šv. Mišių metu sustiprino mus kelionėje į Dievo namus. Jo pasakyti žodžiai paskatino kiekvieną asmeniškai pamąstyti, įkvėpė keistis ir atpažinti Dievo valią šiame pasaulyje. Paragino atsižadėti savęs, sakyti Dievui taip, o egoizmui, puikybei – ne. Suprasti, kad esame tik mažas sraigtelis šiame pasaulyje. Nebijoti paimti savo kryžiaus, kuris kiekvienam duotas skirtingas: kam negalia, kam santykių su artimais žmonėmis problema, kam kiti išbandymai, o suprasti, kad kryžius veda į pergalę, nes Dievo duoti išbandymai neviršija mūsų jėgų.

Po Votyvos  bažnyčioje atidaryta  fotoparoda „Šimtmetis“. Ją paruošė ir pristatė pernai bažnyčios 100-mečio proga parodą surengę fotografai Rimas Kvaraciejus ir Alvydas Lukoševičius. Taip pat tądien savo puslapius atskleidė parapijos  laikraštis „Žodis“ – pernai leisto jubiliejinio laikraščio tęsinys. Jaunimas šlovino Dievą giesmėmis. Parapijos namuose suorganizuotas „Rytmetis parapijos šeimoms“. Po Sumos vyko Švč. Sakramento procesija. Pagarbinę Dievą toliau dalinomės Šv. Dvasios dovanomis. Skirtingo amžiaus, išsilavinimo, socialinio statuso žmones  suvienijo Žodis ir Meilė, kuriais maldininkus apglėbė Druskininkų poezijos ir kitų menų mėgėjų asociacijos „Branduma“ nariai. Jie šventę papuošė B. Brazdžionio, K. Borutos,  J. Marcinkevičiaus, Lacrimos ir savo eilėmis, kurias skaitė J. Bliūdžiuvienė,  L. Žėkienė J. Žilionienė, M. Plutulevičiūtė, O. Bleizgienė, O. Karaliūnienė, S. Radzevičienė, R. Jamantienė, J. Tertelis. Pastarojo eilėraštis – baladė „Žodis“– buvo parašytas  specialiai parapijos laikraščiui. Gydytojas ir poetas, Druskininkų krašto vaikas padovanojo „Žodį“  „iš motinos lūpų,... senelių išminties, pabėrė gerumo žiedus kiekvienam ir prašė kalbėti...“ „Racilukų“ ansamblio  atliekamos  lietuvių liaudies dainos poetiniam žodžiui įkvėpė protėvių dvasios. Parapijos namuose atidaryta  LSKD „Guboja“ Druskininkų skyriaus ugdytinių: V. Dailydaitės, J. Navickaitės, A. Petruškevičiūtės, V. Plutulevičiūtės, G. Rimagailaitės ir D. Šyvoko  karpinių paroda „Pramintais vasaros takais ateinam pas Tave, Marija“. Jaunimo mokytoja – Diana Lukošiūnaitė.

Kaip ir pernai, atlaiduose dalyvavo Druskininkų savivaldybės mero pavaduotoja K. Miškinienė, kuri pasidžiaugė aktyvia parapijos bendruomene ir ją subūrusiu klebonu kun. Ž. Kuzinu. K. Miškinienė dėkojo klebonui ir įteikė jam baltų lelijų puokštę. Tautodailininkas skulptorius A. Česnulis iš ąžuolo, padovanoto Druskininkų urėdo Z. Naujoko, išskobė nuostabų kryžių. Tai – parapijiečių dovana Palaimintajam Jurgiui Matulaičiui. Tikimės, kad kryžiaus apačioje menininko iškalti arkivyskupo žodžiai „Blogį nugalėk gerumu“ paskatins ne vieną žmogų susimąstyti ir sekti Palaimintojo šviesos keliu. Kryžių pašventino klebonas kun. Ž. Kuzinas.

Atlaidų pabaigoje vyko gandrų palydėtuvės. Ratnyčios skulptūrų parko aukštumėlėje buvo susirinkęs „gandrų seimas“.  Juos, kaip ir pernai, „sukvietė“ Elena Janulevičienė, aktyvi senjora, gamtos mylėtoja. Kartu su parapijos jaunimu ji sukūrė gandrus iš šieno, papuošė gėlėmis.

Dar ilgai parapijos skulptūrų parko pievelėje  skambėjo dainos, sukosi rateliai kartu su vietiniais  ansambliais „Racilukai“ (vadovė L. Dudulienė) ir  „Rasa“ (vadovas A. Padegimas). Džiugu, kad pernai per bažnyčios šimtmečio minėjimą pradėti švęsti Šv. Baltramiejaus atlaidai parapijiečių, klebono kun. Ž. Kuzino ir kun. Nerijaus Grigaliūno dėka tampa gražia tradicija.

Alvyra Grėbliūnienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija