2011 m. rugsėjo 14 d.
Nr. 65
(1945)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Teroro akto dešimtmetis

Teroro aktas prieš
Pasaulio prekybos centrą

Sekmadienį amerikiečiai prisiminė teroro aktą prieš du Pasaulio prekybos centro pastatus bei Pentagono užpuolimą 2001–ųjų rugsėjo 11–ąją ir beveik 3 000 žmonių, žuvusių teroristams užgrobus keturis keleivinius lėktuvus. Niujorke, išpuolio epicentre, buvo atidarytas nacionalinis memorialas, kurį sudaro du granito baseinai. Prezidentas Barackas Obama ir buvęs prezidentas George’as W. Bushas, kuriam prezidentaujant buvo įvykdytos teroristinės atakos, dalyvavo atminimo ceremonijoje toje vietoje, kur prieš 10 metų sugriuvo Pasaulio prekybos centro dangoraižiai. Čia buvo skaitomi žuvusiųjų vardai, visame mieste aidėjo varpai.

Per sekmadienio ceremoniją Pasaulio prekybos centro vietoje tylos minutėmis paminėtos akimirkos, kai lėktuvai rėžėsi į bokštus „dvynius“ ir kai dangoraižiai sugriuvo. Taip pat tie momentai, kai trečias lėktuvas rėžėsi į Pentagoną Vašingtone, o ketvirtas lėktuvas, kurio keleiviai grūmėsi su užgrobėjais, nukrito lauke Pensilvanijoje, netoli Šenksvilio. Toks yra oficialus pranešimas. Dabar, praėjus 10 metų, redakcija gali pranešti, kad ketvirtasis lėktuvas buvo numuštas JAV karinių oro pajėgų raketa, kai buvo akivaizdu, kad jis nukreiptas į Baltuosius rūmus. Taip išvengta dar didesnio teroro akto aukų skaičiaus. Žuvusių numušto lėktuvo keleivių artimiesiems buvo išmokėtos didžiulės kompensacijos, todėl skandalas neiškilo į viešumą.

Minėdamas šias liūdnas metines, B. Obama aplankė visas tris atakų vietas. Savaitiniame kreipimesi per radiją ir internetą jis sakė: „Mūsų kariškių ir žvalgybos, teisėsaugos ir teritorinio saugumo profesionalų nenuilstamų pastangų dėka neturėtų būti jokių abejonių: šiandien Amerika yra stipresnė, o „al Qaeda“ yra kelyje į pralaimėjimą“. G. W. Bushas šeštadienį dalyvavo ceremonijoje Pensilvanijoje. Lėktuvo sudužimo vietoje susirinkusiai miniai jis sakė: „To ryto prisiminimai nedyla, toks pat yra ir skausmas“.

Njū Džersio  gubernatorius Chrisas Christie šeštadienį, atidengiant paminklą, kalbėjo 746 valstijos gyventojams, žuvusiems per rugsėjo 11–osios atakas. Ant paminklo „Empty Sky“ („Tuščias dangus“), iškilusio Laisvės valstijos parke, kitoje Hadsono upės pusėje priešais Pasaulio prekybos centrą, ant dviejų 9,1 m aukščio sienų, kurių ilgis yra toks pats, koks buvo sugriuvusių dangoraižių plotis – 63,7 m, – užrašyti žuvusiųjų vardai.

Buvęs Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas, atlikęs pagrindinį vaidmenį reaguojant į rugsėjo 11–osios atakas prieš Jungtines Valstijas, metinių išvakarėse pareiškė, jog islamistų terorizmas tebėra giliai įsišaknijusi problema. T. Blairas perspėjo, kad Vakarų lyderiai neturėtų prarasti budrumo, nors jau yra nukautas tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ vadovas Osama bin Ladenas – pagrindinis 2001 metais prieš Jungtines Valstijas surengtų išpuolių organizatorius. T. Blairas perspėjo, kad O. bin Ladeno mirtis nereiškia, jog kova su terorizmu baigta, sakydamas, jog „tai susiję ne su vienu žmogumi, o veikiau su teroristiniu judėjimu“.

Popiežius Benediktas XVI pasmerkė Dievo vardu vykdomą smurtą, taip pat pareiškė, jog praėjus dešimčiai metų po rugsėjo 11–osios atakų prieš Jungtines Valstijas pasaulis turi dar daug nuveikti, kad išspręstų problemas, kurios gali skatinti terorizmą. Prisimindamas 2001 metais įvykdytą „žiaurų puolimą“ Šventasis Tėvas sakė: „Tos dienos tragediją dar labiau didina užpuolikų pareiškimas, kad jie veikia Dievo vardu.“ Popiežius pridūrė: „Kiekvieno žmogaus gyvybė yra brangi Dievo akyse, todėl turėtų būti dedamos visos pastangos, kad pasaulyje būtų skatinama tikroji pagarba asmenų ir tautų teisėms bei orumui“. Benediktas XVI per savo kelionę į JAV 2008 metais yra aplankęs išpuolių Niujorke epicentrą.

Girdamas amerikiečius „už jų ištvermę žengiant į priekį su viltimi ir pasitikėjimui“, Popiežius taip pat pažymėjo, jog būtina šalinti esmines smurto priežastis. Katalikų Bažnyčios vadovas sakė: „Karštai meldžiuosi, kad tvirtas įsipareigojimas laikytis teisingumo ir pasaulinė solidarumo kultūra padėtų pasauliui atsikratyti skriaudų, kurios dažnai išprovokuoja smurto veiksmus, taip pat sukurtų sąlygas didesnei taikai ir klestėjimui, nešdami šviesesnę ir saugesnę ateitį“.

Pasaulio prekybos centro vietoje pagaliau galima matyti jo atstatymo ženklų. Čia statomas naujas Pasaulio prekybos centro dangoraižis, kuris turi iškilti į 1 776 pėdų (541 m) aukštį, simbolizuojantį metus, kai Amerika tapo nepriklausoma nuo Didžiosios Britanijos. Naujasis pastatas jau turi daugiau kaip 80 aukštų.

Teisėsaugos pareigūnai Niujorke ir Vašingtone dėl „tikėtinos, bet nepatvirtintos“ grėsmės, kad „al Qaeda“ rezga sąmokslą per šias metines vėl smogti Jungtinėms Valstijoms, dirbo aukšto parengties laipsnio sąlygomis. Saugumas buvo ypač sustiprintas Manhetene, kur lygiai prieš 10 metų du užgrobti lėktuvai rėžėsi į Pasaulio prekybos centro dangoraižius. Policija gatvėse tikrina automobilius, taip pat – tiltus ir tunelius. Dėl saugumo nuogąstaujama ir Vašingtone. Pareigūnai šeštadienį uždarė dalį Dalaso tarptautinio oro uosto Šiaurės Virdžinijoje netoli JAV sostinės, nes buvo rastas įtartinas objektas, tačiau vėliau pranešė, kad sprogmenų nerasta.

Teroristų išpuoliai prieš JAV 2001 metais rugsėjo 11–ąją turėjo didžiulį poveikį ateinančio dešimtmečio pasaulio politikai. Po šių atakų prasidėjo JAV vadovaujami karai Afganistane ir Irake. Abiejose šalyse vis dar yra dislokuota tūkstančiai JAV karių. Prasidėjo dešimtmetį trukusi O. bin Ladeno medžioklė, ir tik šių metų gegužę „al Qaeda“ vadas buvo susektas ir nukautas per JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų slaptą reidą Pakistano mieste Abotabade.

JAV specialiosios tarnybos buvo gavusios informacijos apie naujus teroro aktus Niujorke ir Vašingtone. Buvo teigiama: „Federalinė valdžia mano, kad yra didelė naujų teroro aktų rizika. Pavojus gresia Niujorkui ir Vašingtonui. Tikėtina, kad valdžia turi informacijos apie įtariamuosius, kurie gali būti susiję su „Al Qaeda“, tačiau vardų ir pavardžių neatskleidžia“. Apie grėsmę buvo informuoti Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovai bei prezidentas B. Obama. Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir Vidaus saugumo departamentas rugsėjo 8 dienos vakare šalies teisėsaugos institucijoms parengė specialius nurodymus dėl galimų teroro aktų. JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton taip pat įspėjo, kad „Al Qaeda“ galimai planuoja ataką prieš amerikiečius, besirengiančius minėti Rugsėjo 11–osios išpuolių metines. H. Clinton teigė, kad buvo gautas „konkretus ir tikėtinas, tačiau nepatvirtintas pranešimas“ apie rengiamus išpuolius Niujorke ir Vašingtono apygardoje. Kaip tik ten sekmadienį lankėsi JAV prezidentas B. Obama.

Laikraštis „The New York Times“ yra suskaičiavęs, kad išpuoliams prieš Pasaulinės prekybos centro dangoraižius ir Pentagoną „al Qaeda“ išleido maždaug pusę milijono dolerių. Jungtinėms Valstijoms išlaidos, susijusios su teroro aktų padarinių likvidavimu, atsieis maždaug 3,3 trln., arba beveik 7 mln. dolerių kiekvienam doleriui, kurį išleido „al Qaeda“. 55 milijardais dolerių įvertinti nuostoliai ir kita rugsėjo 11–ąją padaryta žala. Dar 123 mlrd. ekspertai įvertino poveikį ekonomikai, o išlaidos saugumui pasiekė 589 mlrd. dolerių.

Jungtinėse Valstijose daugiausia išlaidų buvo skiriama kariniams tikslams – jos pasiekė 1 trln. 649 mlrd. dolerių. Be to, iki 2016 metų šalies valdžia kariniams tikslams, tokiems, kaip kariuomenės išvedimas iš Afganistano ir Irako, gali išleisti atitinkamai 223 mlrd. ir 55 mlrd. dolerių. Iš viso kariniams tikslams, įskaičiuojant ir karų minėtose šalyse veteranų medicinos aprūpinimą bei socialinius tikslus, JAV biudžete gali būti skirta beveik 867 mlrd. dolerių.

2001 metų rugsėjo 11 dienos teroro aktai nusinešė beveik 3 000 žmonių gyvybę. Be to, tūkstančiai žmonių – ugniagesiai ir savanoriai, dalyvavę likviduojant teroro aktų padarinius, – šiuo metu kovoja dėl gyvybės ar oraus gyvenimo – dauguma iš jų susirgo vėžiu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija