2011 m. rugsėjo 21 d.
Nr. 67
(1947)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Seimo pirmininkės vizitas į JAV

Seimo pirmininkė Irena Degutienė
susitinka su lietuvių kilmės
JAV kongresmenu Johnu Shimkumi

Vašingtone viešėjusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė, susitikusi ir su JAV prezidento Ronaldo Reagano fondo vykdomuoju direktoriumi Johnu Heubuschu, ir JAV Kongreso nariu Davidu Dreieriu, aptarė galimybę įsteigti R Reagano vardo tyrimų centrą Lietuvoje. I. Degutienė pabrėžė, kad prezidentui R. Reaganui Baltijos, Rytų ir Vidurio Europos regionas buvęs labai svarbus. I. Degutienė sakė: „Būtent jo ryžtas nutraukti Šaltąjį karą prisidėjo prie lemiamo istorijos lūžio: žlugus Blogio imperijai, buvo atkurta laisvė Rytų Europoje – „Naujoje Europoje“, kuri vėl užėmė savo teisėtą vietą demokratinių tautų bendrijoje“. R. Reagano fondo vadovas J. Heubuschas pabrėžė, kad legendinio JAV prezidento R. Reagano vardo centro įsikūrimas Vilniuje esąs „tik laiko klausimas“. Sutarta šią idėją detaliau aptarti būsimo D. Dreierio vizito į Lietuvą lapkričio mėnesį metu.

Seimo pirmininkė I. Degutienė sako iš JAV Kongreso Užsienio reikalų komiteto pirmininkės Ileanos Ros-Lehtinen išgirdusi patikinimą, kad JAV supranta Lietuvos rūpestį dėl kaimynystėje plėtojamų branduolinių projektų. Susitikimo metu kalbėta apie branduolinės energetikos saugumo klausimus ir Lietuvos kaimynystėje planuojamus įgyvendinti atominės energetikos projektus. Seimo pirmininkės teigimu, Lietuvos kaimynystėje įgyvendinant branduolinių jėgainių projektus, pažeidžiami tarptautinių saugos konvencijų reikalavimai, nes, nepaisant nuolatinių Lietuvos prašymų, nėra TATENA atliktų pasirinktų statybos aikštelių įvertinimo, nėra išsamaus seisminio saugumo įvertinimo. I. Degutienė sakė: „Nenorime, kad mūsų kaimynystėje pasikartotų avarija, panaši į tą, kuri įvyko Černobylyje. Baltarusijos AE įgyvendinimo atveju, Vilnius gali tapti pačia nesaugiausia sostine pasaulyje“. I. Ros-Lehtinen pareiškė suprantanti, kad valstybėse, kuriose nėra brandžios ir plačios pilietinės visuomenės, tokio masto projektai kelia riziką ir reikalauja atidaus tarptautinės bendruomenės dėmesio.

Šeštadienį susitikusi su lietuvių kilmės JAV kongresmenu Johnu Shimkumi I. Degutienė pastebėjo, kad JAV kompanijos vis daugiau dėmesio skiria Lietuvai ir vis aktyviau investuoja į šalies ekonomiką, ypač – į strateginius Lietuvos ūkio sektorius. Kalbėdamasi su kongresmenu I. Degutienė atkreipė dėmesį, kad „JAV kompanijos dalyvauja pagrindiniuose Lietuvos energetikos projektuose: amerikietiško kapitalo kompanija yra suskystintų dujų terminalo projekto konsultantė, stambios JAV energetikos bendrovės aktyviai domisi skalūninių dujų gavybos galimybėmis Lietuvoje“. Ji taip pat įsitikinusi, kad bendri projektai su JAV kompanijomis „turėtų padėti Lietuvai sumažinti vienpusišką energetinę priklausomybę. Energetinė nepriklausomybė – kelias į Lietuvos politinės nepriklausomybės įtvirtinimą“. Pasak Seimo vadovės, „politiniai JAV ir Lietuvos santykiai yra labai geri. Tačiau vien politikos nepakanka, ją turi pildyti ir konkretūs ryšiai įvairiose srityse, taip pat ir bendri verslo projektai“. „Jau po kelių savaičių, rugsėjo pabaigoje, laukiame JAV prekybos misijos Lietuvoje, kurios metu keliolika amerikietiškų informacinių technologijų, atsinaujinančios energetikos, finansinių paslaugų kompanijų ieškos verslo partnerių ir naujų investavimo galimybių“, – šios prekybos misijos iniciatoriui J. Shimkui sakė I. Degutienė. Ji taip pat padėkojo J. Shimkui už paramą Lietuvos pozicijai dėl dviejų Lietuvos kaimynystėje – Baltarusijoje ir Rusijoje – įgyvendinamų branduolinių projektų. Reaguodamas į šią padėką kongresmenas sakė: „Didžiuojuosi savo lietuviška kilme. Tikiuosi, kad mano tėvai ir seneliai taip pat didžiuotųsi manimi už tuos kuklius darbus, kuriuos aš galiu nuveikti jų kraštui“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija