2011 m. rugsėjo 23 d.
Nr. 68
(1948)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Kaišiadorių vyskupijoje

Molėtų dekanate

Pašventinta bažnyčia

Labanoro klebonas kun. Jurgis
Kazlauskas dėkoja seniūnui
Vincui Jusiui (kairėje)

LABANORAS. Iš pelenų pakilo ir naujam gyvenimui atgimė Labanoro Švč. Mergelės Marijos gimimo parapijos bažnyčia. Nepraėjo nė dveji metai, kai speiguotą 2009 metų gruodžio 21-osios naktį ugnis pasiglemžė du šimtmečius išstovėjusią, ką tik restauruotą antrąją Labanoro bažnyčią. Gaisro priežastis nenustatyta iki šiol. Ugniagesiai tąkart išgelbėjo tik varpinę. Žiūrėdami į degančią šventovę, žmonės nesitikėjo, kad per mažiau nei dvejus metus bus pastatyta nauja – trečioji – Labanoro bažnyčia.

Rugsėjo 10-ąją, per didžiuosius Labanoro parapijos atlaidus, skirtus Švč. Mergelės Marijos gimimui, liaudies vadinamus Labanorine, Kaišiadorių vyskupas Juozas Matulaitis jau pašventino atstatytą bažnyčią, konsekravo altorių. Labanoro parapijos klebonas Jurgis Kazlauskas įteikė vyskupui bažnyčios statybos metriką, o bažnyčią statančios bendrovės UAB „Vidista“ vadovė Vida Maišėnienė įteikė vyskupui naujos bažnyčios raktą.

Statoma bažnyčia jau tapo šventove, nes savo garbingą vietą užėmė pagrindinis bažnyčios simbolis – altorius. Vyskupas Juozas Matulaitis pašventino naująją Labanoro Švč. Mergelės Marijos gimimo parapijos bažnyčią, konsekravo – šventu aliejumi patepė – altorių, uždegė žvakes, ir šią akimirką naujoji bažnyčia tapo tikrais Dievo namais, kuriuose bus saugomi Dievo karalystės raktai.

Sunku įsivaizduoti šį stebuklą be aukotojų ir be tų pinigų, kuriuos skyrė Vyriausybė bei Švenčionių rajono savivaldybės taryba, vadovaujama mero Vytauto Vigelio. Taip pat ir be didžiųjų entuziastų – Labanoro seniūno Vinco Jusio ir klebono kun. Jurgio Kazlausko, kurie po gaisro pirmieji prabilo apie bažnyčios atstatymą, o vėliau negailėjo jėgų rūpindamiesi statybomis.

Su ašaromis akyse padėkos žodį tarė Labanoro parapijos klebonas kun. J. Kazlauskas, kaip padėkos ženklą įteikęsšešis angelus labiausiai prie bažnyčios statybos prisidėjusiems žmonėms, dar šeši angelai, skirti rėmėjams, taip pat  ir Švenčionių rajono savivaldybei, buvo įteikti kitą dieną šv. Mišių už aukotojus ir rėmėjus metu.

„Tai yra istorinė piligrimų traukos vieta. Jau 500 metų, kai šito krašto žmonės čia važiuodavo melstis į Stebuklingąją Mergelę Mariją, čia buvo garsus jos paveikslas. Tiek pirmoji, tiek antroji Labanoro bažnyčios būdavo piligrimų traukos vietos, tad aš tikiu, kad ir trečioji bažnyčia bus ta vieta, kur žmonės melsis. Kiekvieno mėnesio aštuntą dieną vyks pamaldos Marijos garbei, tikiuosi, kad, kaip ir anksčiau, į jas suvažiuos tikintieji iš visų aplinkinių parapijų,“ – sakė kun. Jurgis Kazlauskas. Klebonas džiaugiasi, kad šventovė puikiai atkurta. Yra nuostabus paveikslas su didžiule dvasine galia, be to, tikintiesiems grąžiname tokią pat bažnytėlę, kokia ji buvo prieš gaisrą. Tai – tarsi sapnas!“ – džiaugiasi kunigas. Ši šventovė buvo pastatyta XVIII amžiuje, ji pripažinta architektūros paminklu, joje buvo 17 dailės kūrinių.

Pagal svencionys.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija