2011 m. rugsėjo 23 d.
Nr. 68
(1948)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Panevėžio vyskupijoje

Zarasų dekanate

Tituliniuose atlaiduose – maldos, susikaupimas ir kapinių kryžiaus pašventinimas

Naujose kapinėse kryžių šventina
Zarasų klebonas ir dekanas
kun. Remigijus Kavaliauskas

Zarasų rajono savivaldybės
administracijos direktorius
Vytautas Sekonas dėkojo už
gerus darbus parapijoje klebonui
kun. Stasiui Tamulioniui
Autoriaus nuotraukos

AVILIAI. Šv. Kryžiaus išaukštinimo bažnyčia rugsėjo11-ąją, sekmadienį, pakvietė į titulinius atlaidus. Į išpuoštą Avilių bažnyčią suplaukė gausus būrys tikinčiųjų iš šios ir atokiausių aplinkinių parapijų. Buvo daug jaunimo ir vaikų. Klebonas kun. Stasys Tamulionis su savo pagalbininkais pasirūpino, kad Šv. Kryžiaus išaukštinimo atlaidai vyktų nuoširdžiai meldžiantis, tikintieji būtų susikaupę, dvasingi. Šv. Mišias aukojo Zarasų klebonas ir dekanas kun. Remigijus Kavaliauskas. Jis kalbėjo apie šv. Kryžių, jo prasmę tikinčiojo gyvenime.

Po šv. Mišių iškilminga procesija atėjo į neseniai įrengtas kapines. Sinoptikai prognozavo prastą orą, tačiau dangus aviliškiams nei lietaus, nei perkūnijos neatsiuntė – maloniai švietė ir šildė rudeniška saulė. Procesijos dalyviai sustojo prie neseniai atidarytų kapinių netoli bažnyčios. Čia vyko naujųjų kapinių kryžiaus šventinimas. Kryžių ir kapines šventino Zarasų klebonas ir dekanas kun. R. Kavaliauskas. Avilių klebonas kun. S. Tamulionis dėkojo visiems, kurie, įrengiant kapines, daug padirbėjo. Darbščiausiųjų ateidavo visos šeimos, stropiai dirbo, tvarkė šio krašto žmonių amžinojo poilsio vietą.

Seniūnas Vygirdas Žalkauskas prisiminė visą kapinių išplėtimo istoriją. Ši problema tapo aktuali jau prieš penkiolika metų. Tik 2008 m. rajono savivaldybės taryba skyrė pinigų, buvo suplanuotas sklypas, pasėta žolė, kapinėse įrengtas vandentiekis. Vėliau seniūnas vėl kreipėsi į merą Arnoldą Abramavičių. Pernai buvo atlikti sklypo geodeziniai matavimai ir jis įteisintas. Vygirdas Žalkauskas kreipėsi į rajono vadovą ir dėl tvoros įrengimo. Atsakymo sulaukė iškart. Žmonėms jau buvo pažadėta, o pažadą reikia vykdyti. Daug seniūnui padėjo žemėtvarkininkai, „Lesto“ Zarasų grupės vadovas Alvydas Kavaliauskas. Tvoros montavimo darbus vykdė UAB „Zarasų agroservisas“ darbuotojai. Darbai vyko atšiauriomis sąlygomis, gruodžio mėnesį, – iš pradžių pašalo, po to gausiai pasnigo. Generalinis direktorius Ignas Zavadskas buvo objekte visą laiką, dirbo kartu su visais. Atskubėjo į talką ir aviliškiai. Daug dirbo Ramutis Pechura, Jonas Razmanavičius, Vytautas Miškinis, Edvardas Mažeika. Darbai atlikti laiku, kokybiškai.

Kai kapinių įrengimo svarbiausi darbai jau buvo baigiami, klebonas kun. S. Tamulionis pasiūlė kapinėse pastatyti kryžių. Šiai minčiai pritarė bendruomenės pirmininkas Donatas Ragėnas, seniūnas Vygirdas Žalkauskas. Tam pritarė rajono savivaldybės direktorius Vytautas Sekonas ir pasirūpino, kad kryžius būtų pagamintas. Ąžuolo medieną parūpino aviliškis Giedrius Vidrickas iš savo miško. Ąžuolas iš senojo Duburių kaimo buvo nuvežtas į Antalieptę, pateko į meistro Sauliaus Savicko rankas. Saulius pasiūlė ir modelį – buvo pasirinktas taip vadinamas Jono Pauliaus II kryžius – tokios formos kryžius buvo ant šio iškiliausio pontifiko ganytojo lazdos. Tokį kryžių S. Savickas ir pagamino. Didelės paramos sulaukė aviliškiai ir iš Zarasų urėdijos (urėdas Rimantas Jurevičius). Įrengiant kapines gauta specialiosios technikos, eglučių sodinukų, nuolat buvo konsultuojamasi.

Nuoširdžiai tą dieną aviliškiai dėkojo savo bendruomenės vadovui Donatui Ragėnui, Avilių parapijos klebonui kun. S. Tamulioniui. Išpuoselėtas bažnyčios vidus – klebono ir jo padėjėjų darbas. Klebonas skyrė lėšų bažnyčios akmeninės tvoros remontui: nupirktas cementas, kitos medžiagos.

Kai būdavo poreikis, seniūnas į pagalbą aviliškiams pasitelkdavo ir Imbrado, kitų seniūnijos vietovių žmones. Seniūnas paminėjo daug aviliškių, kurie nuoširdžiai dirbo, iš kurių visi sulaukė pagalbos, paramos ir pritarimo. Nebuvo abejingų ar numojančių ranka. Sužavėta žmonių pastangomis, dėkojo jiems už gerą darbą Eglytės kaimo gyventoja Gertrūda Butkienė.

Po susikaupimo, pamąstymų bei maldos visi rinkosi į bendruomenės šventę. Čia netrūko kalbų sveikinimų, gražių palinkėjimų. Aviliškius, jų svečius sveikino Seimo narys Algimantas Dumbrava, rajono savivaldybės mero pavaduotoja Stasė Goštautienė, rajono savivaldybės tarybos nariai Rimvydas Podolskis, Daiva Kelečienė, Ignas Zavadskas.

Atlaiduose ir bendruomenės šventėje dalyvavo rajono savivaldybės direktorius Vytautas Sekonas. Jis pabrėžė, kad daug šią dieną buvo išvardyta pavardžių, tačiau didžiausias indėlis priklauso Imbrado seniūnui Vygirdui Žalkauskui ir klebonui kun. S. Tamulioniui. Seniūnui direktorius įteikė Padėkos raštą už gerą darbą, o klebonui – Zarasų krašto vaizdų fotonuotraukų albumą.

Prie bendruomenės namų koncertavo aviliškių ansamblis „Karkluoja“ ir Smalvų kaimo kapela. Šeimininkai ir šeimininkės vaišino visus bendruomenės narius, žmonės šoko, dainavo, linksminosi. Kaimo žmonės kartu su svečiais galėjo gražiai atsipūsti, šokti, dainuoti, pamiršti rūpesčius ir džiaugtis švente. Geros nuotaikos, smagių įspūdžių visiems užteko.

Petras IVANOVAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija