2011 m. rugsėjo 28 d.
Nr. 69
(1949)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Kėdainių fotografų žvilgsnis

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Fotografijų autoriai Vytas
Matkus (dešinėje) ir Vaidas Juška

Ukmergės Kultūros centro dailės galerijoje buvo eksponuota kėdainiškių – fotografų draugijos narių Vyto Matkaus ir Vaido Juškos – darbų paroda. V. Matkus pristatė darbus „Pasidairymai rūke ir ne tik...“, V. Juška – „Emigracija“, „Sugrįžimas“, „Portretai“.

V. Matkus su fotoaparatu nesiskiria daugiau nei keturiasdešimt metų. Jam fotografija – ne tik malonus hobi, bet ir puiki atgaiva po dienos darbų. Autorius prisipažįsta, jog kartais šis darbas būna varginantis, neleidžiantis užmigti. Kėdainiškio fotografijos suskirstytos į kelis ciklus. Viename iš pirmųjų – „Žemės pakrašty“ – puikuojasi Lietuvos vidurio lygumų peizažai. Šios nuotraukos atsirado po ilgesnės pertraukos. „Pasidairymai rūke“ – nedidelė kolekcija, gimusi bandant atspėti rūko paslaptį, įžvelgti, kas slepiasi už kelių ar keliolikos metrų nuo tavęs. „Norint suspėti ką nors pamatyti, reikia suskubti, nes viskas gali greitai pasislėpti rūke...“ – apie savo fotografijas pasakojo V. Matkus.

Šios parodos autorius kalbėjo ir apie gyvenimo prasmę, apie tai, kad kartais gyvenimas slysta iš po kojų, kankina dvejonės dėl ateities. Tačiau, anot pašnekovo, svarbu nepamiršti, kad pasaulis – beribis, o jo kraštas – nesurandamas.  

V. Juška pateikė skaudžią šiandienos temą – emigraciją. Ją autorius pasirinko neatsitiktinai. V. Juškai pačiam taip pat teko paragauti karčios emigranto duonos, išvykti toli nuo savo tėvynės Lietuvos. Būdamas toli nuo namų jis ieškojo vidinės pusiausvyros, bandė atrasti save, būtent todėl V. Juškos darbai – labai asmeniški, dvelkiantys nostalgija.

Atvykę į Ukmergę, Kėdainių fotografai pasidžiaugė puikia ir jaukia dailės galerijos sale, kurioje eksponuojami menininkų kūrybos darbai.

Gražiais kaimynų darbais ukmergiškiai džiaugiasi antrąsyk. Neseniai Kėdainių fotografų draugijos nariai buvo atvežę kolektyvinę parodą „Fototerapija“. Joje buvo eksponuojami net dvidešimties autorių darbai.

Ukmergė
Dainiaus VYTO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija