2011 m. rugsėjo 30 d.
Nr. 70
(1950)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Paveldas

Senamiestis keičia savo veidą

Vytautas BAGDONAS

Ateinančių metų vasarą turėtų būti baigti Anykščių senamiesčio rekonstrukcijos darbai. Šio projekto bendra vertė – 780 tūkst. Lt. Iš šios sumos 663 tūkst. Lt gauta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, dar 117 tūkst. Lt  skirta iš rajono savivaldybės biudžeto. Darbus atlieka konkursą laimėjusi AB „Utenos melioracija“.

Urbanistinio paminklo – Anykščių senamiesčio – sutvarkymas buvo numatytas Anykščių rajono strateginiame plane.  Kartu su  kitų šalies vietovių seniausiais ir labiausiai išsiskiriančiais senamiesčiais Anykščių senamiestis dar 1972 metais buvo įtrauktas į urbanistikos paminklų sąrašus dėl savito, unikalaus miesto vaizdo, darnaus gamtinio kraštovaizdžio ir statybinės žmonių veiklos santykio, taip pat dėl unikalios, ilgą istorinę miesto raidą  išsaugojusios planinės struktūros, dėl išlikusių savitų senojo miesto fragmentų, vidaus erdvių, senųjų statinių. Į Kultūros vertybių registrą įrašytos Anykščių miesto istorinės dalies teritorijos tvarkymo techninis projektas buvo parengtas dar 2008-aisiais, o pakoreguotas-2010-aisiais. Investicinis projektas „Kultūros paveldo objekto – Anykščių miesto istorinės dalies –  rekonstrukcija, pritaikant turizmo poreikiams“ pradėtas vykdyti šių metų vasarą. Ir jau nemažai pasistūmėta į priekį. Atliekant senamiesčio rekonstrukcijos darbus, bus sutvarkytas S. Daukanto gatvės skveras prie Teismo pastato. Ten bus įrengta poilsio, automobilių stovėjimo aikštelės, gėlynas, fontanas. Bus rekonstruota ir Sinagogos aikštė prie Anykščių rajono apylinkės prokuratūros pastato. Čia atsiras poilsio aikštelė su suoliukais,  automobilių stovėjimo vietos, papuoš aplinką mažosios architektūros elementai. Prie Šaltupio upelio bus įrengta vaikų žaidimo aikštelė su žaidimų įranga. Ties A. Baranausko aikštės ir Šaltupio gatvės sankryža atsiras dviratininkų poilsio aikštelė su dviračių pastatymo vietomis, nedidelis parkelis.

Anykščių senamiestis ir anksčiau traukdavo turistus, buvo patrauklus ir vietiniams gyventojams. Juk senamiestyje yra Anykščių šv. Apaštalo evangelisto Mato parapijos bažnyčia, kurios bokštai – aukščiausi Lietuvoje. Netoli bažnyčios, Vyskupo skvere, yra poeto vyskupo Antano Baranausko paminklas. Senamiestyje neseniai pradėjo veikti traukos centru tapęs Anykščių sakralinio meno centras, Angelų muziejus. S. Daukanto gatvelėje dar išlikęs akmeninis grindinys –  tokiu grindiniu  seniau buvo išklotas visas Anykščių miesto centras. Senamiestį labai puošia nedideli 1–2 aukštų mediniai ir mūriniai namai. Vieni jų jau restauruoti, prikelti „naujam gyvenimui“, kiti dar laukia savo eilės. Dar vienas unikalus Anykščių senamiesčio statinys – buvusi sinagoga. Sovietmečiu  buvusiuose žydų maldos namuose  veikė kulinarijos kepykla. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, kepykla buvo panaikinta, o senosios sinagogos pastatą įsigijo privatūs asmenys, ketinę šiame istorija dvelkiančiame pastate įrengti muziejų, pritaikyti jį kultūros reikmėms, tačiau, paaiškėjus, kad senosios sinagogos pastato restauravimui reikalingos didžiulės investicijos, jokie tvarkymo darbai nebuvo atliekami, o netvarkomas, apleistas pastatas nepuošė senamiesčio vaizdo. Dabar atsirado naujas sinagogos savininkas, tad yra vilties, kad jis deramai pasirūpins savo turtu, istorinį pastatą restauruos ir pritaikys šių dienų reikmėms. Gražiai sutvarkytą senamiestį „naujam gyvenimui“ prikeltas senosios sinagogos pastatas tikrai papuoštų.

Įgyvendinę šį projektą, anykštėnai svajoja ir apie kitus projektus, skirtus senamiesčiui. Ateityje čia turėtų atsirasti muziejus „po atviru dangumi“. Tai būtų nedidelės kepyklėlės, siuvyklėlės bei įvairios dirbtuvėlės, kurias galima būtų įrengti mediniuose namukuose ir jų kiemuose. Viena anykštėnų šeima, nusipirkusi namą senamiestyje, jau planuoja atidaryti šokoladinę. Beje, keletą kartų per tradicines Miesto šventes anykštėnai muziejininkai senamiestyje atkūrė prieškario Anykščių vaizdus su mugėmis, amatininkų dirbtuvėlėmis, senaisiais prekeiviais. Pastaruoju metu Anykščiai tvarkomi kompleksiškai. Tvarkomas ne tiktai senamiestis.Vyksta ir kairiojo Šventosios kranto tvarkymas, pritaikant turizmo poreikiams, rekonstruojamas buvusios mokyklos pastatas. Čia bus įrengtas Menų inkubatorius, viename Anykščių bažnyčios bokštų bus įrengta apžvalgos aikštelė ir pan. Anykščių infrastruktūros gerinimui, aplinkos gražinimui iš ES struktūrinių fondų skirta daugiau kaip 20 mln. Lt.

Kitąmet, kai Anykščiai taps Lietuvos kultūros sostine, čia atvykę svečiai išvys daug naujų pasikeitimų.

Anykščiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija