2011 m. spalio 7 d.
Nr. 72
(1952)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Grybų šventėje – grybų, kultūros, kulinarinio paveldo, linksmybių ir svečių gausa

Rūta Averkienė

Grybavimo čempionato nugalėtojai
Paluknio „Krembliai“ su Varėnos
rajono meru Elvinu Jankevičiumi

Šešioliktoji Grybų šventė, tradiciškai prasidėjusi devintuoju Lietuvos grybavimo čempionatu Varėnos rajono savivaldybės mero taurei laimėti Marcinkonių kaimo miškuose, iki vėlaus vakaro tęsėsi daugybe renginių Varėnos miesto parke.

Devintajame grybavimo čempionate – mažesnis nei įprastai grybų derlius

Kadangi šiemet Varėnos krašto pušynėliai nelepino grybų gausa, paskutinį rugsėjo šeštadienį Marcinkonių kaime įvykęs devintasis grybavimo čempionatas taip pat nenustebino pernelyg dideliu surinktų grybų kiekiu. Tačiau jis vis tiek nenuvylė nei organizatorių, nei dalyvių, nes visi buvo svetingai sutikti ir pavaišinti. Šiemet dėl Varėnos rajono savivaldybės mero įsteigtos taurės varžėsi 25 komandos iš įvairių Lietuvos regionų – iš viso 100 grybautojų.


Žvirzdės kaimo koplytstulpis vėl džiugina

K. Vaitkaus dukros (iš kairės)
Pranutė ir Juzefa

Rugsėjo 24 dieną, šeštadienį, Raseinių rajono Nemakščių seniūnijos Žvirzdės kaime buvo atstatytas restauruotas koplytstulpis, kurio autorius Raseinių krašto dievdirbys Kazimieras Vaitkus (1876–1978). Žvirzdės kaimo koplytstulpį netoli savo namų, šalia kelio Nemakščiai–Adakavas–Skaudvilė (2 km nuo Nemakščių) K. Vaitkus sukūrė ir pastatė 1915 m. Šio koplytstulpio atstatymui dalinai lėšų skyrė Raseinių rajono savivaldybė iš „Kultūros paveldo išsaugojimo ir vystymo darbų programos“, o jo atstatymo entuziastai buvo K. Vaitkaus proanūkiai: šių eilučių autorė bei Aidas ir Aurimas Velžiai, gyvenantys Kaune. Laikas yra negailestingas, taigi nykstančio koplytstulpio vaizdas vertė ieškoti jo išsaugojimo galimybių. Dėl šimtamečio koplytstulpio būklės dvejojome ar bus įmanoma jį restauruoti, ar teks pagaminti kopiją. Tikimės, kad šiuolaikinių restauravimo priemonių sutvirtintas koplytstulpis džiugins dar ne vieną dešimtmetį. Restauravimo darbus atliko Aidas Velžys, savo gyvenimą taip pat susiejęs su medžio darbais, o jam padėjo brolis Aurimas.


Kryžius primins išnykusį kaimą

Bronius VERTELKA

Išnykusio Pasodėlės kaimo
gyventojai prie kryžiaus

Išnykusį Pasodėlės kaimą dabar primins kryžius. Rugsėjo 11-ąją jį pašventino Krekenavos dekanas klebonas kan. Petras Budriūnas.

Mintis pastatyti gimtinėje kryžių kilo krekenavietei inžinierei Angelei Pranaitytei, ne vieną kadenciją rinktai į rajono Tarybą krikščionių demokratų partijos narei. Jį padarė Jonas Kalvelis iš Udrų kaimo, pastatė Domas Dirsė, rajono Tarybos nario Osvaldo Dirsės brolis.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija