2011 m. spalio 7 d.
Nr. 72
(1952)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Žvirzdės kaimo koplytstulpis vėl džiugina

K. Vaitkaus dukros (iš kairės)
Pranutė ir Juzefa

Koplytstulpio atstatymo
šventės dalyviai

Koplytstulpio atstatymo
entuziastai K. Vaitkaus proanūkiai
(iš kairės) Aurimas, Daiva ir Aidas.

Rugsėjo 24 dieną, šeštadienį, Raseinių rajono Nemakščių seniūnijos Žvirzdės kaime buvo atstatytas restauruotas koplytstulpis, kurio autorius Raseinių krašto dievdirbys Kazimieras Vaitkus (1876–1978). Žvirzdės kaimo koplytstulpį netoli savo namų, šalia kelio Nemakščiai–Adakavas–Skaudvilė (2 km nuo Nemakščių) K. Vaitkus sukūrė ir pastatė 1915 m. Šio koplytstulpio atstatymui dalinai lėšų skyrė Raseinių rajono savivaldybė iš „Kultūros paveldo išsaugojimo ir vystymo darbų programos“, o jo atstatymo entuziastai buvo K. Vaitkaus proanūkiai: šių eilučių autorė bei Aidas ir Aurimas Velžiai, gyvenantys Kaune. Laikas yra negailestingas, taigi nykstančio koplytstulpio vaizdas vertė ieškoti jo išsaugojimo galimybių. Dėl šimtamečio koplytstulpio būklės dvejojome ar bus įmanoma jį restauruoti, ar teks pagaminti kopiją. Tikimės, kad šiuolaikinių restauravimo priemonių sutvirtintas koplytstulpis džiugins dar ne vieną dešimtmetį. Restauravimo darbus atliko Aidas Velžys, savo gyvenimą taip pat susiejęs su medžio darbais, o jam padėjo brolis Aurimas.

K. Vaitkų vyresniosios kartos nemakštiškiai prisimena ne tik kaip gerą kalvį, medžio drožėją ir dievdirbį, bet ir kaip bažnyčios choristą, tradicijų puoselėtoją ir bendrauti mėgusį žmogų. Per savo gyvenimą jis pastatė 16 kryžių ir tris koplytstulpius. 1976 m. jį lankė Šilalės rajono Upynos miestelio kraštotyrininkas Klemensas Lovčikas, kuris yra fotografavęs ir aprašęs K. Vaitkaus kūrinius. Pasak šio kraštotyrininko, K. Vaitkus trimis kalbomis – lietuviškai, lenkiškai ir rusiškai – mielai pasakojo apie savo kūrinius. Taigi prieš atstatant koplytstulpį nuvykome pas K. Lovčiką. Su jauduliu prisilietėme prie Upynos liaudies amatų muziejuje saugomos K. Vaitkaus padarytos koplytėlės, kuri buvo įkelta į medį jo sodyboje ir, kuri dar tebėra išlikusi mūsų vaikiškuose prisiminimuose.

K. Vaitkus gyveno 102 metus. Šiuos ilgaamžiškumo genus paveldėjusios ir jo dukros: 92 metų Juzefa Jocienė, gyvenanti Skaudvilėje bei Pranutė Tamošaitienė, gyvenanti Kaune, kurią su 90-ties metų jubiliejumi sveikinome koplytstulpio atstatymo šventės metu. Į šventę susirinko keturios K. Vaitkaus giminės kartos, Žvirzdės kaimo ir koplytstulpio atstatymo darbų suvienyti žmonės. Šventė prasidėjo šv. Mišiomis Nemakščių Švč. Trejybės parapijos bažnyčioje, kurios buvo aukojamos už Žvirzdės kaimo koplytstulpio autorių ir už jo šeimos buvusias, esamas ir būsimas kartas bei jų bendrystės puoselėjimą, taip pat už jubiliatę P. Tamošaitienę meldžiant jai sveikatos, artimųjų meilės ir Dievo palaimos. Klebono Stasio Šlepavičiaus ištarti žodžiai apie sugrįžimą į tėviškę ir į prisiminimus apie jaunystę tapo gražia šventės įžanga. Po šv. Mišių aplankėme Lurdo grotą, kurioje šventės intencijomis tradiciškai uždegėme didžiąsias žvakes ir išvykome į Žvirzdės kaimą – čia pašventintas atstatytas koplytstulpis, pavestas Mergelės Marijos globai. Koplytstulpio autoriui už jo darbus ir šią šventę padėkojome aplankydami jo kapą Nemakščių kapinėse, o pabendrauti ir pasidžiaugti šia diena rinkomės Nemakščių bendruomenės namuose į agapę, kurios metu dėkojome vienas kitam už atliktą gražų darbą ir galėjome pasidžiaugti paprastos žmogiškos bendrystės išgyvenimais.

Už visokeriopą pagalbą, palaikymą ir padrąsinimą atstatant Žvirzdės kaimo koplytstulpį nuoširdžiai dėkoju Nemakščių Švč. Trejybės parapijos klebonui kun. S. Šlepavičiui, Raseinių rajono savivaldybės tarybos nariui Vaclovui Šimaičiui, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyr. specialistei Gražinai Pečkaitienei, Nemakščių seniūnui Remigijui Laugaliui, Nemakščių seniūnijos Pužų kaimo gyventojams Zitai ir Zigmui Grabauskams, nuoširdžiam pagalbininkui iš „Raseinių komunalinės paslaugos“, UAB Viduklės padalinio Virginijui Užmedzkiui, Šilalės rajono Upynos miestelio kraštotyrininkui Klemensui Lovčikui, restauravimo darbus atlikusiems Aidui ir Aurimui Velžiams, Nemakščių bendruomenės narei Genei Vaičienei ir visiems dalyvavusiems šventėje.

Keliaudami Lietuvos keliais per mūsų šalies kaimus ir miestelius pastebime vis daugiau iškylančių koplytstulpių ir kryžių, žyminčių nykstančių kaimų vietas, ne išimtis ir Nemakščių seniūnijos tuštėjantys kaimai. Prasminga, kad Žvirzdės kaimą, kuriame šiuo metu nuolat gyvena tik trys žmonės, žymi koplytstulpis, išlikęs iš laikų, kurie visada liks brangūs iš šios vietos kilusių žmonių prisiminimuose. Šis koplytstulpis saugo ne tik kaimo pavadinimą, bet ir jo meistro saviraiškos mintis, kūrybišką rankų ir širdies prisilietimą. Jame išsaugoti čia gyvenusių žmonių prisiminimai, paslėptas tėviškės ilgesys ir žinia, kad reikia saugoti tai, ką dar įmanoma išsaugoti ir perduoti ateities kartoms.  

Daiva Visockienė,
Raseinių krašto dievdirbio Kazimiero Vaitkaus proanūkė

Rūtos Visockytės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija