2011 m. spalio 7 d.
Nr. 72
(1952)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

„Vaižgantinėse“ – renginių gausa

Vytautas BAGDONAS

Naująją skulptūrą laimina
Svėdasų klebonas
kun. Vydas Juškėnas

Dešimtosios literatūrinės
Vaižganto premijos laureatu
tapo poetas, dramaturgas
ir publicistas Liudvikas
Jakimavičius

Svėdasų seniūnijos seniūnas
Valentinas Neniškis ąžuolo
lapų vainiku vainikuoja
skulptorių Alių Aleksandrą
Tarabildą

Sveikinimai ir gėlės
trečiosios Vaižganto
mažosios premijos
„Už kūrybinius nuopelnus
Svėdasų kraštui“ laureatui
dr. doc. Juozui Lapienui

Į tradicines „Vaižgantines“
susirinko daugybė žmonių

Virš Malaišių laukų greitai
pasigirs salvė. Patranką
užtaiso Bronius Budreika
(dešinėje), šalia -
jo brolis Vytautas

Kalba aktorius Tomas Vaisieta.
Už jo – svėdasiškių
etnografinis ansamblis

Pasodinus ąžuoliuką jubiliejų proga

Lietuvos gamtos bičiulių asociacijos
pirmininkas, laikraščio „Tėviškės
gamta“ redaktorius Juozas Stasinas
prisiminimui knygą apie Lietuvos
miškus įteikia jaunajai fotografei
Simonai Bagdonaitei, išleidusiai
nuotraukų albumą „Padangių
egzotika fotografijose“

Rugsėjo 24-ąją lietuvių literatūros klasiko kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto gimtajame Malaišių kaime Svėdasų seniūnija, Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus, vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“ ir Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyrius organizavo tradicinį respublikinį renginį – „Vaižgantines“. Į  rudens spalvomis padabintais medžiais apsuptą etnografinį kaimą susirinko daugybė Svėdasų krašto gyventojų, privažiavo gausybė Vaižganto kūrybos gerbėjų iš visos šalies, tad net ir erdvioje aikštėje šalia buvusios Tumų sodybvietės ir milžiniško akmens, Juodžiaus kelmu vadinamo, darėsi ankštoka. Renginys prasidėjo Anykščių kultūros centro Svėdasų skyriaus etnografinio ansamblio, vadovaujamo Rožės Lapienienės, atliekama daina ir renginio vedėjos Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos gimnazistės Ramunės Lapienytės skaitomu eilėraščiu apie Vaižganto gimtąjį kraštą.

Tuomet virš Malaišių laukų pasigirdo patrankos salvės. Pirmą kartą per „Vaižgantines“ buvo saliutuojama už Tėvynę Lietuvą, Svėdasų kraštą, Vaižganto atminimą, Vaižganto premijos laureatus ir visus šventėje dalyvaujančius vaižgantiečius. Anykščių technologijos mokyklos dėstytojas, Tautodailininkų sąjungos narys, meninės kalvystės puoselėtojas Bronius Budreika atsigabeno dailią savadarbę patranką ir kartu su savo broliu Vytautu dovanojo „Vaižgantinių“ dalyviams tokią įspūdingą atrakciją.

Skambant fleitų melodijoms, kurias atliko Anykščių muzikos mokyklos pedagogė Vitalija Dulevičienė su savo auklėtinėmis, buvo atidengta medžio skulptūra, skirta Vaižganto apysakos „Dėdės ir dėdienės“ herojams Severiutei ir Mykoliukui. Iš ąžuolo, kurį dovanojo Anykščių miškų urėdija, išraiškingą skulptūrą sukūrė svėdasiškis menininkas Alius Aleksandras Tarabilda. Šio meninio akcento atidengimo ceremonija buvo patikėta skulptūros autoriui bei idėjos Malaišiuose pradėti kurti Vaižganto kūrinių herojų skulptūrų parką sumanytojui kraštiečiui mokslininkui, biomedicinos mokslų daktarui doc. Juozui Lapieniui. Severiutei ir Mykoliukui skirtą kūrinį palaimino Svėdasų Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas kun. Vydas Juškėnas. Skulptūros autoriui padėkojo ir jį ąžuolo lapų vainiku papuošė Svėdasų seniūnijos seniūnas Valentinas Neniškis. Apie tai, kaip kilo mintis Malaišiuose pradėti įamžinti Vaižganto kūrinių veikėjus papasakojo J. Lapienis, o skulptorius A. A. Tarabilda pasidalijo mintimis apie savo „kūrybinę virtuvę“, paaiškino kai kurių skulptūroje vaizduojamų simbolių prasmę. Kraštietis teatro, kino ir televizijos aktorius Ferdinandas Jakšys ta proga perskaitė ištrauką iš „Dėdžių ir dėdienių“.

Kadangi šiemet „Vaižgantinės“ buvo ne eilinės, skirtos net keliems jubiliejams (Lietuvai pagražinti draugijos 90-mečiui, „Vaižganto skaitymų“ Svėdasų krašte organizavimo 20-mečiui, respublikinės literatūrinės Vaižganto premijos įteikimo 10-mečiui), buvo pasodintas ąžuoliukas, padovanotas Vilniaus anykštėno miškininko, aplinkosaugininko, žinomo želdinių specialisto Antano Stackevičiaus. Skambant svėdasiškių etnografinio ansamblio ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Utenos filialo ansamblio „Diemedis“ (vadovas Raimondas Garsonas) atliekamai populiariai dainai „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“, iš Vilniaus atvežtas ąžuoliukas pasodintas netoli kito ąžuoliuko, kuris 2009 metų pavasarį buvo atvežtas iš Kauno ir pasodintas, minint Lietuvos 1000-metį bei Vaižganto 140-ąsias gimimo metines. Simboliška, kad abu ąžuoliukai į Vaižganto gimtuosius Malaišius atvežti iš tų vietovių, kur rašytojas, kunigas, visuomenės veikėjas gyveno, kūrė, „plėšė“ kultūros dirvonus, kovojo už lietuvybę...

Pasodinus ąžuoliuką, visuomenei buvo pristatytas ką tik išleistas jaunos fotografės Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos gimnazistės Simonos Bagdonaitės meninių nuotraukų albumas „Padangių egzotika fotografijose“. Jaunoji autorė pasinaudojo proga padėkoti rėmėjams už galimybę išleisti knygą ir palinkėjo visiems dažniau grožėtis padangių egzotika, nepakartojamais Debesijos vaizdais. Naujojo fotografės S. Bagdonaitės albumo sutiktuvėms Malaišiuose labai tiko talentingos jaunosios dainų kūrėjos ir atlikėjos Samantos iš Svėdasų dainos.

Prisiminimų ir apmąstymų valanda „Su Vaižganto vardu širdyje, mintyse ir darbuose“ buvo skirta Lietuvai pagražinti draugijos 90-mečiui ir „Vaižganto skaitymų“ Svėdasų krašte organizavimo 20-mečiui.

Mintimis ta proga pasidalijo vienas iš pagrindinių pirmųjų „Vaižganto skaitymų „ organizavimo iniciatorių, aktyvus Lietuvai pagražinti draugijos atkūrimo organizatorius, daugybę savo gyvenimo metų paskyręs Lietuvos gamtai, jos pažinimui ir išsaugojimui, laikraščio „Tėviškės gamta“ vyriausiasis redaktorius, Lietuvos gamtos bičiulių asociacijos pirmininkas, Česlovo Kudabos premijos laureatas Juozas Stasinas, Anykščių rajono vicemeras Donatas Krikštaponis, Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkas Juozas Dingelis ir kt. Kalbėtojai negailėjo gražių žodžių „Vaižganto skaitymų“ organizatoriams už tokio prasmingo renginio sumanymą ir tęstinumą, už gražių tradicijų palaikymą, Vaižganto atminimo sergėjimą. Gerbiami svečiai atvyko į renginį ne tuščiomis rankomis, o su padėkomis, atminimo dovanomis, kurias įteikė Svėdasų krašto gamtos puoselėtojams, Vaižganto puoselėtų siekių ir tradicijų tęsėjams, aktyviems visuomenininkams.

Dažnas svėdasiškių svečias, atvykstantis kone kasmet nuo pat pirmųjų „Vaižganto skaitymų“, aktorius Vytauto Didžiojo ordino kavalierius Tomas Vaisieta, prisipažinęs, kad jis, kaip ir didysis „deimančiukų ieškotojas“ Juozas Tumas-Vaižgantas, visą gyvenimą ieško „deimančiukų“, dėlioja juos ir paskui deklamuoja. Taigi ir „Vaižgantinių“ dalyviams aktorius perskaitė kai kurių autorių kūrybos posmus.

Kalbėtojų trumpus, konkrečius pasisakymus lydėjo skambios svėdasiškių meno mėgėjų ir uteniškių ansamblio „Diemedis“ atliekamos dainos. Taip pamažu priartėjo dar viena „Vaižgantinių“ dalis – tradicinių Vaižganto premijų įteikimo iškilmės.

Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas poetas Antanas A. Jonynas, poetas Aidas Marčėnas, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko pavaduotojas Audrys Antanaitis paskelbė dešimtąjį respublikinės literatūrinės Vaižganto premijos laureatą. Laureato diplomas, vardinis medalis ir kitos regalijos buvo įteiktos poetui, dramaturgui ir publicistui Liudvikui Jakimavičiui už 2010 metais leidyklos „Versus aureus“ išleistą knygą „Vamzdis: rašinėliai“. Tradiciškai naująjį laureatą pasveikino svėdasiškiai, seniūnas Valentinas Neniškis uždėjo ąžuolo lapų vainiką. Laureatui buvo įteiktas ir Anykščių rajono mero Sigučio Obelevičiaus Padėkos raštas, o Rokiškio krašto ūkininkas Vytautas Šlikas tradiciškai pagerbė, įteikdamas naminės duonos kepalą. Buvo ir daugiau sveikintojų. Dėkodamas už pagerbimą, sveikinimus, dešimtosios Vaižganto premijos laureatas L. Jakimavičius pasidžiaugė, kad tokio įvertinimo sulaukė būtent Malaišiuose – Vaižganto gimtajame krašte. Šis rašytojas, publicistas visuomet buvo atviras, nieko neslėpdavo, savo kūryba į skaitytoją prabildavo atvirai. Taip stengiasi bendrauti su skaitytojais ir jis. Nuo pat Sąjūdžio laikų bando ieškoti visiems labai aktualių, probleminių temų, konfliktiškų siužetų, perteikti skaitytojui, kas yra svarbu, jaudina, sudomina. Taip kiekvieną savaitę parašo po rašinį ir vis suranda aktualių temų. „Vaižgantinių“ dalyviams naujasis Vaižganto premijos laureatas perskaitė porą savo eilėraščių.

Svėdasų seniūnijos seniūnas Valentinas Neniškis vainikavo trečiosios Vaižganto mažosios premijos „Už kūrybinius nuopelnus Svėdasų kraštui“ laureatą. Tokio įvertinimo susilaukė veiklus kraštietis mokslininkas dr., doc. J. Lapienis, kuris daug energijos skiria Vaižganto atminimo, jo gimtų vietų išsaugojimui, kultūrinio ir istorinio paveldo puoselėjimui. Ir šiam visuomenininkui buvo skirtas rajono mero Sigučio Obelevičiaus Padėkos raštas, kurį įteikė vicemeras Donatas Krikštaponis, jį sveikino svėdasiškių draugijos „Alaušas“ vadovai Algimantas Indriūnas ir Vytautas Rimša, Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkas Juozas Dingelis, rokiškėnas Vytautas Šlikas bei kiti renginio dalyviai. Pats laureatas prisipažino, kad tokio įvertinimo, pagerbimo jis nesitikėjęs. Jis visuomet džiaugiasi, kai ką nors gero padaro dėl gimtojo Svėdasų krašto ir svėdasiškių. Todėl, jei Dievulis dar leis, kuo nors pradžiugins kraštiečius ir ateityje. Abiems laureatams visi „Vaižgantinių“ dalyviai sugiedojo „Ilgiausių metų“.

Pasibaigus oficialiajai daliai dar niekas neskubėjo namo. Po Malaišių liepomis visi dar galėjo pabendrauti, pasišnekučiuoti prie suneštinių vaišių stalo, pasiklausyti skambių „Diemedžio“ ir svėdasiškių atliekamų dainų. Visų laukė ir ką tik ant laužo iškeptas avinas, kurį „Vaižgantinių“ proga dovanojo Utenos rajone gyvenantis Vaižganto giminaitis Vytautas Nakutis, o rūpestingai viso renginio metu kartu su pagalbininkais kepė vaitkūnietis Saulius Tranas...

Vakarėjant išsiskirstyta, atsisveikinta. Iki kitų metų rugsėjo, iki kitų tradicinių „Vaižgantinių“... Renginio organizatoriai dėkoja visiems rėmėjams – tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims, kurių šį kartą buvo tikrai daug.

Anykščių rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija