2011 m. spalio 7 d.
Nr. 72
(1952)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Varėnos krašto kūrėjai pagerbti bažnyčioje

Rūta Averkienė

Kaišiadorių vyskupas Juozas
Matulaitis pašventino skulptūrą,
skirtą M. K. Čiurlionio
krikštui atminti

Skulptūrą M. K. Čiurlioniui
atminti sukūręs skulptorius
Mantas Paulauskas

„Sidabrinės bitės“ laureatai

Klebonas kun. Pranciškus Čivilis
(dešinėje) ir kiti renginio
dalyviai Šv. arkangelo Mykolo
bažnyčioje klausosi koncerto

Senosios Varėnos Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje rugsėjo 18-ąją, sekmadienį, paminėtos Senojoje Varėnoje gimusio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 100-osios mirties metinės ir penkioliktąjį kartą įteikti garbingi apdovanojimai. ,,Sidabrinės bitės“ ženklu ir Savivaldybės kultūros premija apdovanoti šių metų ,,Sidabrinės bitės“ laureatai – Varėnos kultūros centro Perlojos filialo direktorė Irena Stoškienė bei fotomenininkas, dailininkas ir režisierius Valentinas Algirdas Kaliūnas.

Įamžintas kraštiečio M. K. Čiurlionio atminimas

Senojoje Varėnoje kasmet vyksta daug gražių renginių, skirtų vienam žymiausių šio krašto žmonių – M. K. Čiurlioniui – atminti ir pagerbti. Šiemet, minint 100-ąsias M. K. Čiurlionio mirties metines, jo gimtinėje renginiai buvo ypač prasmingi.

Jie prasidėjo rugsėjo 17-ąją, šeštadienį, žymios menininkės Zofijos Vainilaitienės įspūdingos gobelenų parodos atidarymu žemutinėje Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje. Sekmadienį Kaišiadorių vyskupas Juozas Matulaitis pašventino skulptūrą, skirtą M. K. Čiurlionio krikštui atminti. Ją sukūrė visų šios bažnyčios skulptūrų autorius, skulptorius Mantas Paulauskas. Visus darbus finansavo rėmėjai.

Vysk. J. Matulaitis bei šio tradicinio renginio globėjas, Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas kun. Pranciškus Čivilis aukojo šv. Mišias už iškiliausią lietuvių tautos menininką M. K. Čiurlionį bei visus Varėnos krašto kūrėjus. Taip pat dalyvavo diakonas Mindaugas Grenda. Šv. Mišių metu ir po jų nuostabų koncertą renginio dalyviams padovanojo Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis).

,,Sidabrinės bitės“ – darbščiausioms krašto „bitutėms“

Varėnos kultūros ir meno taryba 1996 metais įsteigė Varėnos rajono kultūrai nusipelniusių žmonių apdovanojimą – „Sidabrinės bitės“ ženklą. Apdovanojimo tikslas – skatinti aktyvius kultūros veikėjus, sudaryti vienodas darbo sąlygas visuomeniniams bei etatiniams kultūros darbuotojams.

1998 metais Varėnos rajono savivaldybė „Sidabrinės bitės“ apdovanojimą papildė kultūros premija. Nuo 1996 metų ,,Sidabrinių bičių“ apdovanojimus yra gavę 29 labiausiai rajono kultūrai nusipelnę kraštiečiai. Jau tapo gražia tradicija po šios šventovės skliautais minint M. K. Čiurlionį drauge su Varėnos rajono vadovais, meno, kultūros žmonėmis ir bažnyčios bendruomene pagerbti ir darbščiausias mūsų krašto „bitutes“. Taigi po šv. Mišių Varėnos rajono savivaldybės bei rajono Kultūros ir meno tarybos iniciatyva šiemet jau penkioliktąjį kartą ,,Sidabrinės bitės“ buvo įsegtos labiausiai Varėnos krašto kultūrai ir menui nusipelniusiems žmonėms.

Varėnos rajono meno tarybos pirmininkė, Varėnos muzikos mokyklos direktorė Nijolė Pavasarienė perskaitė tarybos nutarimą. Šiemet savivaldybės kultūros premija ir kultūros ir meno tarybos ženklu ,,Sidabrinė bitė“ už  iniciatyvią ir prasmingą kultūrinę veiklą, etninės kultūros ir mėgėjų meno puoselėjimą, kasdienes pastangas dirbant Varėnos krašto žmonių labui įvertinta Varėnos kultūros centro Perlojos filialo direktorė Irena Stoškienė, o už aktyvią kūrybinę ir visuomeninę veiklą, fotografijose ir paveiksluose įamžintą Varėnos krašto gamtos grožį ir unikalumą – fotomenininkas, dailininkas ir režisierius Valentinas Algirdas Kaliūnas.

Laureatams, įsijungusiems į „sidabrinių bitučių“ būrį, ,,Sidabrinės bitės“ ženklus įsegė Varėnos rajono savivaldybės meras Elvinas Jankevičius, o premijas įteikė Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Vidas Mikalauskas, sveikino savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė, rajono Kultūros ir meno tarybos pirmininkė Nijolė Pavasarienė, Varėnos kultūros centro direktorė Marytė Stoškutė, ankstesnieji „Sidabrinės bitės“ laureatai, būrys artimųjų ir draugų.

Meras E. Jankevičius pasveikino kūrėjus ir sakė, kad Varėnos kraštas – tai iš tikrųjų ne vien grybai ir uogos. „Mes turime didelį etnokultūros paveldą, kuriančius žmones. Todėl bendromis pastangomis turime įgyvendinti gražią idėją – Varėną padaryti M. K. Čiurlionio miestu, kuriame būtų jo vardo muziejus su menininko darbų reprodukcijomis, būtų galima nusipirkti suvenyrų su M. K. Čiurlionio atvaizdu“.

Mero pavaduotojas V. Mikalauskas šių ir ankstesnių metų „Sidabrinės bitės“ laureatams linkėjo kūrybinės energijos ir sėkmės dirbti Varėnos krašto labui.

Prasmingą renginį M. K. Čiurlionio garbei vainikavo įspūdingas koncertas, kuriame M. K. Čiurlionio bei dar vieno žymaus kraštiečio, kompozitoriaus Vlado Švedo kūrinius atliko Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Sergejus Krylovas, vargonininkė Jurgita Kazakevičiūtė) ir Kauno valstybinis choras, vadovaujamas dar vieno žymaus kraštiečio, šio choro meno vadovo ir vyr. dirigento prof. Petro Bingelio.

Varėna
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija