2011 m. spalio 7 d.
Nr. 72
(1952)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Antrasis Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis

Rūta Averkienė

Prie režisierės Dalios
Tamulevičiūtės kapo
Senosios Varėnos kapinėse

Dalios Tamulevičiūtės
profesionalių teatrų
festivalio dalyviai
Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje

Šv. Mišių metu ir po jų iškilmingo
renginio dalyviams koncertavo
solistė Aušra Cicėnaitė

Dalios Tamulevičiūtės premija
už spektaklį pagal Pauliaus
Širvio poeziją „Nutolę toliai“
apdovanotos „Cezario grupės“
režisierius Cezaris Graužinis

Varėnoje prasmingai įamžinamas iš čia kilusios ir amžinojo poilsio į gimtinę sugrįžusios žymios lietuvių režisierės ir teatro meno pedagogės Dalios Tamulevičiūtės atminimas.

Rugsėjo 30-ąją, legendinės režisierės gimimo dieną, Varėnoje įvyko analogų neturinčio antrojo Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalio atidarymas.

Prieš penkerius metus mirusi D. Tamulevičiūtė – režisierė, nusipelniusi meno veikėja, Lietuvos muzikos akademijos Vaidybos ir režisūros katedros vedėja, docentė. Baigusi teatro režisūros studijas A. Lunačiarskio teatro meno institute Maskvoje, ji režisavo spektaklius Lietuvos valstybiniame jaunimo ir Kauno valstybiniame dramos teatruose, daugiau nei 30 metų pedagogė dėstė Lietuvos valstybinėje konservatorijoje, vėliau – Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, išleido aštuonias dramos teatro aktorių laidas. 2003 metais D. Tamulevičiūtei įteikta Vyriausybės premija už Lietuvos menui ir kultūrai reikšmingus darbus.

Festivalio atidarymo renginiai prasidėjo režisierės Dalios Tamulevičiūtės šviesaus atminimo minėjimu jos gimtinėje Senojoje Varėnoje. Aplankę režisierės kapą Senosios Varėnos kapinėse, jos mokiniai, bendradarbiai, bendražygiai, giminės ir visi ją gerbiantys skubėjo į Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią, kur šv. Mišias už jos šviesų atminimą aukojo klebonas kun. Pranciškus Čivilis. Šv. Mišių metu ir po jų iškilmingo renginio dalyviams koncertavo solistė Aušra Cicėnaitė.

Pagerbti režisierės atvyko Klaipėdos dramos teatro direktorius Gediminas Pranckūnas, šio teatro meno vadovas, režisierius Povilas Gaidys, Jaunimo teatro direktoriaus pavaduotoja Žibutė Bagdonavičienė, Vilniaus „Lėlės“ teatro direktorius Juozas Marcinkevičius, teatro pedagogė, aktorė Elena Savukynaitė, teatro „Cezario grupė“ vadovas Cezaris Graužinis bei buvę jos mokiniai, žymūs aktoriai Remigijus Vilkaitis, Dalia Overaitė, Violeta Podolskaitė, Dalia Storyk.

Aktorius Remigijus Vilkaitis, kuris, būdamas Kultūros ministru, inicijavo Dalios Tamulevičiūtės premijos įsteigimą, sakė: „Dalia buvo linksmas žmogus. Vienas iš pagrindinių jos darbo principų – suvokti, kad žmogus visada yra jaunas, savo dvasia jis yra vaikas, atviras ir šviesus, pilnas svajonių, tikėjimo gėriu. Ši savybė būdinga kiekvienam teatralui. Esame labai pagerbti, kad pakvietėte mus į šį renginį, linkiu, kad jis neužgestų, gyvuotų. Ir kad visada čia vienas kitą sutiktume su šypsena ir atvira širdimi, su geru žodžiu...“

Ne vieną asmeninio režisierės gyvenimo akimirką iš atminties „prikėlė“ jos draugė, kraštietė, teatro pedagogė, aktorė Elena Savukynaitė.

Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Vidas Mikalauskas dėkojo visiems, kurie surado laiko atvykti į režisierės atminimui skirtą renginį. „Džiaugiamės galėdami vėl susitikti. Ačiū visiems, kurie pasirengę varėniškiams padovanoti didelę šventę. Mes dar gyvename džiaugsmingomis praėjusių metų festivalio akimirkomis, Varėnoje vaidinusiais talentingais aktoriais, ypatingai tais, prie kurių kūrybinės sėkmės prisidėjo pati Dalia Tamulevičiūtė. Ji buvo „paskendusi“ kūryboje, todėl nenuostabu, kad neskyrė daug dėmesio gimtinės kultūriniam gyvenimui. Tačiau šiandien tą skolą ji atiduoda keturgubai. Sveikinu jus su šia gražia Varėnoje taip laukiama kultūros ir meno švente. Jai varėniškiai jau atvėrė savo širdis“.

Gražių žodžių režisierei negailėjo renginyje dalyvavusi jos pirmoji mokytoja Marija Bakanavičienė. Garbaus amžiaus pedagogė kukliai pasidžiaugė: „Man teko garbė ir išskirtinė galimybė būti Daliai ta pirmąja pakopėle į meno pasaulį. Ji buvo apdovanota ypatingu aktorės talentu, ir galiu drąsiai pasakyti, kad jos dvasia tebesklando Varėnoje“.

Režisierius Povilas Gaidys sakė: „Labai simboliška, kad šis renginys vyksta bažnyčioje. Juk tam tikra prasme ir teatras, ir bažnyčia yra panašūs: čia žmonės ateina tam, kad apsivalytų, taptų geresni, ieško gyvenimo prasmės“.

Po pietų Varėnos kultūros centre buvo įteikta antroji Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos įsteigta Dalios Tamulevičiūtės premija scenos meno kūrėjams, šalies teatruose puoselėjantiems lietuvių literatūros autorių kūrybą. Ja buvo apdovanotas teatras „Cezario grupė“ už spektaklį pagal Pauliaus Širvio poeziją „Nutolę toliai“. Šio teatro vadovui Cezariui Graužiniui ją įteikė Lietuvos teatrų sąjungos asociacijos pirmininkas, aktorius, režisierius, Kultūros ministerijos įsteigtos Dalios Tamulevičiūtės premijos komisijos pirmininkas Algis Matulionis ir Kultūros ministerijos darbuotoja Rasida Žygienė. Įteikdamas premiją ir prizą, A. Matulionis šiai kūrybinei grupei linkėjo suprasti pagrindinį dalyką – „Jūs mums, Lietuvai, labai reikalingi“. Režisierius Cezaris Graužinis sakė, kad šį apdovanojimą priima kaip ženklą, kad ne tik jie Lietuvai labai reikalingi. Lietuvai reikalingas ir poetas Paulius Širvys, ir visos lietuviškos temos teatre taip pat labai reikalingos. „Paulius Širvys – ne tik poetas, bet ir kareivis. Mes visi turime būti nedideli kareivėliai savo Tėvynėje, būti savimi ir tuo didžiuotis“. Vėliau žiūrovai turėjo progą pamatyti premija įvertinto teatro spektaklį „Nutolę toliai“.

Pirmasis festivalis įvyko praėjusiais metais. Jis buvo skirtas legendinės režisierės 70-mečiui ir sukvietė į Dzūkijos širdį visus neabejingus scenos menui. Šiais metais festivalis tęsis visą mėnesį, iki spalio 28 d. Festivalio programoje – keturiolika įvairių Lietuvos teatrų spektaklių. Šiemet žiūrovai Varėnos kultūros centre vyksiančio festivalio metu spalio 4-ąją gali pamatyti Valstybinio jaunimo teatro spektaklį „Keturiais vėjais“ pagal Kazio Binkio ir keturvėjininkų kūrybą (režisierius Tomas Jašinskas); spalio 5-ąją – Alytaus miesto teatro spektaklį „Barbora Radvilaitė“ (scenarijaus autorius ir režisierius Arvydas Kinderis); spalio 6-ąją – Raganiukės teatro spektaklį vaikams „Devyniabrolė“ (režisierė Rita Urbon). Kitomis dienomis galės pamatyti: spalio 8-ąją – Kauno valstybinio dramos teatro spektaklį Daniel Danis „Akmenų pelenai“ (režisierius Agnius Jankevičius); spalio 9-ąją – Valstybinio Vilniaus mažojo teatro spektaklį Tracy Letts „Vestonai“ (režisierius Vilius Malinauskas); spalio 12-ąją – Keistuolių teatro muzikinį detektyvinį Vytauto V. Landsbergio dviejų dalių žiaurių romansų spektaklį ,,Išėjau aš stotin“ (režisierius Vytautas V. Landsbergis); spalio 14-ąją – Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklį „Jūratė ir KasTautas“ režisierius Vitalijus Mazūras); spalio 15-ąją –Užupio teatro spektaklį Žano Batisto Pokleno-Moljero „Skapeno klastos“ (režisierė Rita Urbonavičiūtė); spalio 18-ąją – Lietuvos Rusų dramos teatro spektaklį Yael Ronen „Pamišėlė“ (režisierė Laima Adomaitienė); spalio 19-ąją – Klaipėdos dramos teatro spektaklį E. E. Schmitt „Oskaras ir ponia Rožė“ (režisierius Povilas Gaidys); spalio 20-ąją – Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro spektaklį Germano Grekovo „Hanana, kelkis ir eik“ (režisierius Rolandas Augustinas); spalio 23-ąją – Andželikos Cholinos šokio teatro spektaklį „Vyrai ir moterys“ (choreografė Anželika Cholina); spalio 25-ąją – Nacionalinio dramos teatro spektaklį Romualdo Granausko „Duburys“ (režisierius Sigitas Račkys). Festivalio uždarymas vyks spalio 27 dieną. Tądien žiūrovams bus parodytas Šiaulių dramos teatro spektaklis Marijos Lado „Labai paprasta istorija“ (režisierius Gytis Padegimas). Po spektaklio bus įteiktos festivalio nominacijos „Geriausias spektaklis“, „Geriausias režisierius“, „Geriausia aktorė“, „Geriausias aktorius“, „Žiūrovų spektaklis“.

Spalio 28 dieną 17 val. Varėnos viešojoje bibliotekoje bus pristatyta R. Marcinkevičiūtės knyga „Patirčių realizmas. Dalios Tamulevičiūtės kūrybinės biografijos studija“.

Varėna
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija