2011 m. spalio 21 d.
Nr. 76
(1956)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Pernai – į aukštį, šiemet – į plotį

Bronius VERTELKA

Truskavos pagrindinės mokyklos
moksleiviai su savo vadovais
mokytojais

Violeta Kareckienė ruošė
laužą pietums virti

Klaipėdietė Laima Skuodienė
(kairėje) ir naujamiestietė
Birutė Tautkienė išbandė
savo kurtos karietos tvirtumą

Kartu su visais dirbo Kultūros
centro darbuotoja ir parodų
koordinatorė Rima Serdikevičienė

Važiuojant iš Panevėžio, prie pat Naujamiesčio ribos, pamatysi šiaudinių skulptūrų parką, kurį įkūrė miestelio bendruomenės nariai. Tai – jau šeštoji tokia akcija  atėjus rudeniui. Dvarą vaizduojantys dirbiniai  itin kruopščiai atlikti, atrodo lyg būtų tikrovėje. Jeigu ankstesniais metais skulptūros kilo į aukštį (pernai viena  buvo net 11 m), tai šiemet plėtėsi į plotį. Sugalvota daryti funkcionalius, bet nedidelius dirbinius.

„Smagu dirbti, su kaimynais pabendrauji, ir oras tarsi  užsakytas“, – rišdama šiaudų kamuolius, kuriais bus pažymėtas takelis,  kalbėjo Birutė Tautkienė. Moteris jau penktą rudenį čia ateina. Su bendramintėmis pradžioje iš šiaudų nupynė karietą, paskui padarė arklį, o prie jo labai tiko šunys. Koks būtų dvaras be povo – ir jį pagamino.

Geros mintys ateina bedirbant. Ne už pinigus tai darė – šias grožybes vien  savanoriai kūrė. Jeigu turėjai noro – prašom, ir pats šalia galėjai pritūpti. „Statė“ dvarą tokį, kad vaikštinėdamas galėtum juo grožėtis, prisėsti ar netgi  pasisupti, išdidžiai praeiti pro vartus.

Vyrai kalė medinius rėmus, moterys juos aptaisinėjo šiaudais, kurių tris tonas dovanojo ūkininkas Kęstutis Ragažinskas ir Berčiūnų žemės ūkio bendrovė. Žmonės dirbo kaip  įprastą darbo dieną, tačiau be atlyginimo. Pietus ruošė ant laužo, gamino tai, ką iš namų susinešė. Valgė įvairias sriubas, košes. Pietauti įsitaisydavo ant šiaudų ritinių. Bet apetitu niekas nesiskundė. Gerą nuotaiką lėmė ir pasitaikiusios šiltos dienos. Kam reikėjo parbėgti namo pašerti kiaulę ar ganykloje perkelti karvę,  irgi suspėjo. „Čia susirenka tie, kurie turi potraukį geram menui  ir  dirbdami nežvilgčioja į laikrodį,“ – pastebėjo kultūros centro meno vadovė Sigita Čekavičienė, taip pat ne pirmą rudenį įsijungianti į šį kūrybos procesą.

Dar nebaigto dvaro visi skubėjo apžiūrėti.  Atvyko Truskavos pagrindinės mokyklos moksleiviai su savo vadovais mokytojais, prieš tai pabuvoję Upytės Lino muziejuje. Išgirdusi apie  dvarą iš šiaudų, smalsumo vedina užsuko iš Vilniaus į Klaipėdą vykstanti Laima Skuodienė. „Tokių kūrinėlių dar nesu mačiusi. Būdama čia labai suabejojau teiginiu, kad kaimas yra prasigėręs. Argi kilnojantys stikliuką galėtų tokias grožybes padaryti?“, – stebėjosi polinkį muzikai turinti uostamiesčio gyventoja.

Šiaudinių skulptūrų parko kūrimas truko apie tris savaites. Likus kelioms dienoms iki Vėlinių, (žinoma, jeigu bus  sausa), šis dvaras virs pelenų krūva. Stebėti didingo reginio susirinks ne vien naujamiestiečiai, bet ir už 15 kilometrų  – Panevėžyje, gyvenantys žmonės.

Naujamiestis,
Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija