2011 m. spalio 26 d.
Nr. 77
(1957)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Spalvų ir minties įvairovė

Benjaminas ŽULYS

Kaune, I. Kanto gatvėje įsikūrusioje dailininkės Irenos Mikuličiūtės dailės galerijoje, vyksta įvairios parodos, dailininkų susitikimai su meno mylėtojais, kiti renginiai. Šį kartą, spalio 11 d., čia buvo atidaryta  10-oji Birštono karališkojo plenero paroda. Savo darbus čia atnešė Aušra Andziulytė, Romanas Averincevas, Violeta Juodzevičienė, Raimondas Majauskas, Mantas Maziliauskas, Sigitas Straigis, Algirdas Šakalys, Alonas Štelmanas, taip pat – šios galerijos šeimininkė Irena.

Kodėl karališkasis? Todėl, kad, Birštonas siekia karališkojo kurorto vardo, tad ir plenero pavadinimas – toks, kalbėjo parodos organizatorė. Be to, ši paroda dar ne paskutinė, dar bus dailininkų pokalbių su žiūrovais, meno gerbėjais. Pirmasis pleneras 1996 m. įvyko Šakių rajono Plokščių gyvenvietėje, o kitąmet Druskininkuose įvyks tarptautinis pleneras.

Dabartinėje parodoje regime stilizuotus Martyno Mažvydo, Jono  Basanavičiaus  portretus, kitą kūrybą. Įdomu, kad kai kurie darbai atlikti ant cinkuotos skardos.

I. Mikuličiūtė gerai pažįsta visus dalyvaujančius dailininkus, žino jų kūrybą, tad gali nemažai apie visa tai pasakoti. Štai M. Maziliasuskas savo kūryba tarsi klausia, kas mes esame, kur einame, ko ieškome, ko siekiame? A. Andziulytė tarsi skelbia pasauliui apie metalinės širdies plakimo egzistavimą. Jeigu, pavyzdžiui,  M. Maziliausko cinkuotas metalinis rėmas skleidžia šaltį, tai A. Andziulytė priverčia savąjį cinką alsuoti ir, žvelgiant į jos oranžines gyvybingas sroves, norisi ne tik gyventi, bet pasilikti amžiams šiame narvą primenančiame kūne. Kolegų nuomone, R. Majausko darbai šiais metais yra patys spalvingiausi. Tokių spalvinių fontanų daug kam seniai neteko matyti net ir jo paties darbuose. Žvelgiant į R. Majausko amžinąjį pavasarį primenančias spalvines iškrovas, neverta slėpti savo širdies, nes Amūro strėlė vis tiek ją suras.

Violeta Juodzevičienė – tarsi vis dar tebesklandantis rudeninis paukštis, meistriškai skiria save šiam auksaspalviam metų laikui. Pati galerijos šeimininkė Irena Mikuličiūtė savo darbe vaizduoja Birštono gyventojos portretą. Jis atliktas techniškai laisvai, sumaniai.

Dauguma parodos dalyvių eksponavo darbus įvairiose parodose.  Šįkart įvyko mini aukcionas. Už paveikslus buvo siūloma nuo dešimties iki šimto litų.

Vienas dailininkas pastebėjo, kad valstybė menininkų kūrybos iš esmės neremia, tad belieka tikėtis rėmėjų pagalbos, pasitikėti savo jėgomis bei galimybėmis.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija