2011 m. spalio 26 d.
Nr. 77
(1957)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Skylė biudžete

Bronė Augūnienė

Skylė biudžete, – taip sako A. Kubilius. Blogai. Reikia skubiai taisyti: lopyti ar adyti – nesvarbu, bet būtina tą skylę užraukti, kad neišbyrėtų ir tie planuojami  20 milijardų, kaip kad neaiškiai „išslydo“ 40 milijardų iš JAV pasiskolintųjų...

Taigi pabandysime skylę užlopyti. Biudžeto lopui labai tiktų banke laikomi 700 milijonų iš ligonių kasų! Ir skylės nebelieka. Maža to, dar ir 200 milijonų ligoniams yra! O gal jau kasose ištirpo minimi pinigėliai?..

Bet tai tik pradžia. Dar yra Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM)  toks legalizuotas klondaikas kaip „kompensuojami vaistai“, kuriems kasmet skiriama 0,5 milijardo. Taigi labai paprasta  tą reikaliuką sutvarkyti – atleisti iš SAM  vaistų departamento visus valdininkėlius, o jų vieton paskirti naujus, kurie rastų vaistų 10 kartų pigiau su plius-minus 5 proc. skirtumu nuo kaimyninių valstybių.

Žiūrėk, nušautume du zuikius: ir „kompensuoti“ vaistų (10 kartų pigesnių) nereikėtų, ir vaistų kontrabanda žlugtų!!! O svarbiausia, biudžete vietoj skylės jau turėtume 0,5 milijardo atsargos! Dėl visa ko – tam atvejui, jei profsąjungos sukiltų ir pareikalautų didesnio priedo prie algų... Duodi ir ramu dėl ateinančių rinkimų...

Tai dar ne viskas! Dar yra valstybinių gamybinių objektų su 18 milijardų turtu. Jis turėtų duoti nors 10 proc. pelno (1,8 milijardo), o duoda tik... 50 milijonų?! Kur dingsta 1,75 milijardo? Čia tai „šešėlis“ – tai ne krapais ir petruškų lapais prekiaujančios Kauno spekuliantės šešėliukas, vis dar tysantis  reanimacijoje! Čiumpame jį, tą 1,75 milijardinį šešėlį, ir nudžiuginame visas mamas apmokamomis dviejų metų dekretinėmis, ir ne „sukombinuotomis“, o visoms lygiai sočiomis – po 2 000 litų kas mėnesį!

Ir vėl nušaunami du zuikiai: nereikės 0,5 milijardo „pagalbiniam apvaisinimui“ su 2 proc. rentabilumu, gauname 100 proc. vaikų, normalių ir sveikų,  gimstamumo padidėjimą! O kiek balsų gautume kitų metų rinkimuose? Čia tik „ant greitos kojos“ – ir tai suradome 3 milijardus, tai yra šešis kartus daugiau nei biudžeto skylė. O jei dar kruopščiau paanalizuotume? Kad ir tą „krizinį“ taupymo projektą, kuriame buvo numatyta 30 proc. sumažinti biurokratiją, o tesumažinta trečdalis to, kas buvo suplanuota? Kas trukdo bent prieš rinkimus pasirodyti „visiems lygiai teisingais“ ? Jei jau užveržėte tautai 30 proc. diržus, tai ir biurokratai tegul pakenčia nors vienerius metus?

Atrodo, sunkiausią darbo dalį atlikome – biudžetą užlopėme ir šešis kartus stipriau nei reikia. Pradedame antrąjį etapą – kur dingo pasiskolinti A. Kubiliaus milijardai?! Tiesą pasakius, ieškome ne 40 milijardų, o visų 56!!! Prisiminkime, A. Kubilius premjero postą perėmė su 17 milijardų valstybės skola, sukaupta  per 18 metų. A. Kubilius per pora pirmų metelių, prisidengdamas krize, skolą išaugino iki 33 milijardų. Išeitų – 16 milijardų iškart! Bet tauta to nepajuto – diržai nuo kaklų nenusmuko ant juosmens ir baigta. Maža to, per patį sunkmetį, kada prioritetas – tik išgyventi, A. Kubilius pradeda „puotą“! Jis ne tik stato stadionus, organizuoja olimpiadas ir grožio konkursus, bet ir planuoja Lietuvos ateitį 2020 metais.  O tai yra  naujos atominės elektrinės (AE) ir jungties su ES projektavimas! Tam tikslui iš anksto pasiskolina 40 milijardų iš JAV (20 – AE ir 20 – jungčiai) už 10 proc. palūkanų ir ... Ir vis tiek intensyviai puolama ieškoti užsienio investuotojų į strateginį valstybės objektą?! Kaimynės (Estija, Latvija, Lenkija) nepasitiki A. Kubiliumi, todėl jis Korėjoje susigundžiusį rado... Tai kam reikėjo skolintis iš JAV, jei vis tiek „kompaniono“ ieškoma? Kam reikėjo skolintis, ir dar už 10 proc., jei Europoje buvo galima pasiskolinti už 3 proc., bet su sąlyga apmokestinti nekilnojamąjį turtą? A. Kubilius tautos bado sąskaita išsaugojo 1200 milijonierių turtus neapmokestintus? O juk vien jų turimų lėšų bankuose galėjo ir vis dar gali užtekti AE statybai ir jungčiai! Tai kam jiems mokesčius taupyti, o JAV  bankininkams 10 proc. palūkanų leisti užsidirbti? Gal geriau saviškį kapitalą pajudinti?

Na, tiek to. Jau pasikolinta. Ir nemažai – 56 milijardai. Betgi kur jie?! Kodėl jų niekur nematyti, kodėl jie niekur nefigūruoja ir Lietuvai jokios naudos neduoda? Blogiausia, kad nei vienas seimūnas tuo nesirūpina – nei pozicijos, nei opozicijos atstovai. Nejau prie turimų 1 200 milijonierių prisidėjo dar 141?! Kitaip nėra jokio paaiškinimo, kodėl Seimas „in corpore“ pamiršo A. Kubiliaus 56 milijardų skolą. Kodėl tyli tiek pozicija (bet taip ir turi solidariai būti), tyli ir opozicija (negi vėl 2K sutartis galioja?), tačiau tyli ir niekam nepriklausanti seimūnų grupelė! Niekaip kitaip nepaaiškinsi, tik draugiškomis 56 milijardų dalybomis.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija