2011 m. lapkričio 18 d.
Nr. 83
(1963)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Parką saugos ir Europa

Dzūkijos nacionaliniam parkui bus suteiktas PAN parko statusas

Rūta Averkienė

PAN parkų ekspertai Dzūkijos
nacionaliniame parke

Dzūkijos nacionaliniame parke ir Čepkelių valstybiniame gamtiniame rezervate lankėsi nepriklausomi Europos saugomų teritorijų klubo PAN parkų fondo ekspertai: vertintojas-mokslininkas, patariantis aplinkos apsaugos politikos ir strategijos klausimais, Roger Crofts, vyresnysis vertintojas ir nepriklausomas aplinkosaugos konsultantas Alexander Zinke, bei vertintojas iš Lietuvos – Baltijos aplinkos forumo įmonės vadovas Žymantas Morkvėnas. Visą savaitę šie ekspertai ne tik daug diskutavo su Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos, Varėnos rajono savivaldybės, urėdijų vadovais, specialistais, rajono bendruomenių atstovais. Jie lankėsi ir daugybėje saugomų objektų, įdėmiai, profesionalų akimis, stebėjo bei vertino, ar šie atitinka PAN parkų asociacijos keliamus reikalavimus. Drauge su vertintojais saugomose Varėnos krašto teritorijose lankėsi ir du stebėtojai iš Turkijos – Yildiray Lise ir Mustafa Yilmaz. Turkijos nacionalinis parkas Kure Mountains taip pat rengiasi sertifikavimui, todėl svečiai norėjo pasisemti patirties iš lietuvių.

Pagrindinis PAN parkų asociacijos tikslas – išsaugoti vertingiausias Europos laukinės gamtos teritorijas ir jose plėtoti darnų turizmą. Svarbiausias jų keliamas reikalavimas – kad saugoma teritorija būtų bent dvidešimties tūkstančių hektarų ploto, o laukinės gamtos joje – ne mažiau kaip dešimt tūkstančių hektarų. Dzūkijos nacionalinis parkas ir Čepkelių rezervatas šį reikalavimą atitinka. Taigi Varėnos rajono savivaldybėje apsilankiusiems ekspertams buvo svarbu sužinoti, ar Savivaldybė pritaria, kad daugiau kaip pusę Varėnos rajono užimančiai saugomai teritorijai būtų suteiktas elitinio parko statusas. Meras Elvinas Jankevičius ekspertams teigė, kad tai didelis laimėjimas ne tik Varėnos kraštui, bet ir visai Lietuvai. Anot jo, turizmo plėtrą planuojančiam rajonui tai yra didelis privalumas ir prestižas, juolab, kad tokio statuso negali tikėtis daugiau jokia kita Lietuvos teritorija. Savivaldybės vadovas ir kituose susitikimuose su ekspertais išsakė tvirtą Savivaldybės nuostatą kuo glaudžiau bendradarbiauti su Dzūkijos nacionaliniu parku bei pritarė, kad jam būtų suteiktas PAN parko statusas.

Merkinėje, Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijoje, vyko susitikimas, kuriame dalyvavo Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė, Varėnos rajono savivaldybės meras Elvinas Jankevičius, Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos vadovai bei darbuotojai. Jame ekspertai pateikė išvadas, kad rekomenduos dar šiemet parką įtraukti į PAN parkų asociaciją.

Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Drobelis sakė, jog įstoti į šią elitinių parkų asociaciją skatino europietiškų standartų siekis, noras modernizuoti saugomų teritorijų tvarkymą. Jis dėkojo vertintojams bei ne vieną kartą Dzūkijoje apsilankiusiam ir padėjusiam atlikti „namų darbus“ PAN ekspertui Vladivojui Vancurai. E. Drobelis akcentavo, kad Dzūkijoje ne kartą lankęsi PAN parkų ekspertai ypač žavėdavosi natūralia, žmogaus veiklos nepaliesta Čepkelių gamta. E. Drobelio teigimu, priimtas į PAN parkų asociaciją Dzūkijos nacionalinis parkas įgis tarptautinį pripažinimą kaip teritorija, turinti išskirtinę laukinę gamtą su aukštos kokybės turistine infrastruktūra. Tai – didelis gamtosauginės veiklos įvertinimas bei pripažinimas, kurio dėka parkas taps žinomesnis ir patrauklesnis turistams.

Apibendrindami savo išvadas ekspertai pažymėjo, kad vertinama bus atsižvelgiant į šimtą kriterijų, tad galutinis rezultatas priklauso ne tik nuo jų pateiktų rekomendacijų, bet ir nuo visų tolimesnių veiksmų bei sprendimų. Vis dėlto, valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė teigia, kad tarptautinių ekspertų išvados labai svarbios. Jomis bus remiamasi bendraujant su politikais bei visuomenės nariais.

Nors susitikimuose su gyventojais buvo išsakyti nuogąstavimai, kad gyvenant PAN parko statusą turinčioje teritorijoje gali atsirasti naujų veiklos apribojimų ūkininkams ar atnaujinant pastatus, ekspertai patikino, jog saugomose teritorijose gyvenantys žmonės turi ir taip labai daug apribojimų, taigi daugiau jų neatsiras, nes PAN parkų asociacija nieko neapriboja. Priešingai, suintensyvėjus turizmui, vietos verslininkai gali tikėtis naudos.

Varėnos rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija