2011 m. lapkričio 18 d.
Nr. 83
(1963)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Turininga mokytojų kelionė

Lapkričio 4 dieną Marijampolės Marijonų gimnazijos mokytojai buvo išvykę pasižvalgyti ne tik po Lietuvos miestelius, bet ir pas kaimynus latvius.

Apie 11 val. atvykome į Latvijos miestelį Agluoną. Nors tai nedidelė (40 km į šiaurės rytus nuo Daugpilio) gyvenvietė, bet garsi savo katalikiška katedra, pastatyta Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo garbei. Tai didžiausia katalikų šventovė Latvijoje. Apžiūrėjome šią bažnyčią, susipažinome su jos atsiradimo istorija. Iki XIX a. pradžios Agluonos apylinkėse buvo lietuviškai kalbančių kaimų, išliko nemažai lietuvių kilmės vietovardžių. Rusijos valdymo metais Agluonoje apsigyvendavo ir daugelis lietuvių kunigų, grįžusių iš tremties ir neturėjusių teisės gyventi Lietuvoje.

Paskui vykome į Daugpilį (antrą pagal dydį Latvijos miestą). Kadaise tai buvo svarbus Rusijos imperijos miestas, pramonės centras. Pasivaikščiojome po Daugpilio istorinį senamiestį, apžiūrėjome architektūrines įdomybes – Daugpilio tvirtovę, Skulptūrų sodą, Saulės laikrodį, Vienybės namus, Šv. Petro katalikų bažnyčią, savo išore primenančią Šv. Petro baziliką Vatikane.

Grįždami namo užsukome į Zarasus. Šiandien Zarasai – gražus miestas, kurį iš visų pusių juosia ežerai. Neatpažįstamai pasikeitusi senoji miesto aikštė. Iš aikštės išeina šešios gatvės. Viena iš jų kaip strėlė remiasi į Zaraso ežerą. Šiemet Zaraso ežero pakrantėje įrengtas įspūdingas kraštovaizdžio apžvalgos ratas. Lietuvoje unikalus ir analogų neturintis statinys yra 17 metrų aukščio ir 34 metrų pločio, jis įrengtas remiantis Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo programos projektu .

Buvo gera proga pabuvoti ir beveik tris šimtmečius menančiame Šlyninkos vandens malūne. Tai unikalus technikos paveldo statinys, kuriame išlikusi autentiška įranga. Čia yra valcai, kruopinė, akmeninės girnos, piklius, maišų kėlimo ratas. Čia saugomas senovinis XIX a. valcavimo aparatas iš Šveicarijos, kurio volai – porcelianiniai.

Vėliau vykome į Stelmužės kaimą (14 km į šiaurę nuo Zarasų). Kaimas garsėja didžiuoju Stelmužės ąžuolu. Ten stovi šiuo metu restauruojama medinė bažnyčia, pastatyta 1650 m. (architektūros paminklas), joje įrengtas liaudies skulptūrų muziejus, greta ąžuolo yra Pirmojo pasaulinio karo aukų kapinės.  

Kelionė neprailgo, nes buvo turininga ir prasminga.

Levita Kiverienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija