2011 m. lapkričio 23 d.
Nr. 84
(1964)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona

 

Šiame numeryje:

„Ateities“ žurnalo
poetų kūrybos popietė

Taikos piligrimystės į Asyžių tąsa Šventojoje Žemėje

Mindaugas BUIKA

Tarp susitikimo dalyvių viduryje
su popiežiumi Benediktu XVI –
Jeruzalės lotynų patriarchas
Fuadas Tualis ir Izraelio
vyr. rabinas Jona Metcgeris

Popiežiaus pastabos Izraelio religiniams vadovams

Tęsiant „Asyžiaus dvasia“ paremtą tarpreliginį taikos dialogą, popiežius Benediktas XVI susitiko su Vatikane apsilankiusia Izraelio religinių bendruomenių taryba. Ši unikali institucija, su kurios nariais Šventasis Tėvas jau buvo pasimatęs Nazarete per savo 2009 metų vizitą Šventojoje Žemėje ir pakvietęs atvykti į Romą, sudaryta palyginus neseniai – 2007-aisiais ir ženklino religinių vadovų bendravimo siekį šiuo atžvilgiu galbūt jautriausiame pasaulio regione. Tarybą sudaro 18 skirtingų tikybų, įskaitant judėjus, musulmonus, krikščionis, drūzus, samaritiečius, beduinus. Krikščionis taryboje atstovauja stačiatikiai, armėnai, koptai, anglikonai, liuteronai, taip pat įvairių tradicijų katalikai.


Titanų kova su kvailiais

Linas V. Medelis

Tartum gličiame šaltame rūke ryškėja siluetai madingais drabužiais. Veidai šviesūs, putlūs, entuziastingi… Ir susimastę lyg apie tėvynės ateitį, tautą, lyg apie pilietiškumą, patriotiškumą mąstytų… Bet viduje, giliai, tartum, kaip vaikystėje, krapštant snarglį iš nosies, lieka kažkas nemalonaus, kaži kokia velniava. Tada atsipeikėjęs supranti – Lietuvoje tu esi tik trumpalaikių, nuolat atsinaujinančių gaujų susirėmimų ir tylių karų stebėtojas arba auka, toje pakelėje ta pačia proga aptalžyta. Neatsitiktinai...


Bankas „Snoras“ – nacionalizuotas

Praėjusio trečiadienio vėlyvą popietę Vyriausybė nacionalizavo „Snorą“ paaiškėjus, kad bankui gresia nemokumas. Vėlų sekmadienio vakarą Lietuvos bankas sprendė, kaip toliau veiks nacionalizuotas bankas. Lietuvos banko valdyba, išklausiusi banko „Snoras“ laikinojo administratoriaus Simono Freakley ataskaitą ir įvertinusi jo pateiktus galimus banko pertvarkos modelius, nurodė ne vėliau kaip iki trečiadienio pateikti galutinę išvadą dėl „Snoro“ veiklos atkūrimo būdų. Lietuvos banko valdyba taip pat panaikino kai kuriuos veiklos apribojimus. „Snoro“ klientams į sąskaitas bus grąžinamos lėšos, kurios, pateikus mokėjimo nurodymą dėl pritaikyto veiklos apribojimo, nepasiekė gavėjo kitame banke, – teigiama Lietuvos banko pranešime. Lietuvos banko valdyba, lapkričio 17 d. nutarimu nusprendusi leisti „Snoro“ klientams – fiziniams ir juridiniams asmenims – pervesti ar išimti lėšų iki 500 litų per dieną iš kiekvienos savo sąskaitos naudojantis mokėjimo kortele, leido administratoriui nuo lapkričio 23 d. šias operacijas atlikti ir banko klientų aptarnavimo padaliniuose. Galutinius sprendimus dėl veiksmų siekiant apsaugoti indėlininkų, kreditorių ir kitų klientų interesus Lietuvos banko valdyba ketina priimti ne vėliau kaip lapkričio 24 d.


Posovietinės visuomenės tapsmas pilietine    

Edmundas Simanaitis

Lietuvos Laisvės Armijos  (LLA)  karių rėmėjų sąjunga rugpjūčio 17 dieną Plateliuose surengė LLA įkūrimo 70-mečio minėjimą, kurio metu įvyko, atrodo, iš anksto suplanuota  provokacija – buvo platinama Vytauto Kniežausko, prisidengusio Vytauto Gadūno slapyvardžiu, knyga „Ąžuolo lapų vainikas“ (Klaipėda, 2005).  Šiai  organizacijai  dabar vadovaujanti  Žemaičių Apygardos legendinio vado Vlado Montvydo-Žemaičio dukra Irena Montvydaitė-Giedraitienė konstatuoja, kad knygoje „apie okupanto padarytas tautai skriaudas – nė žodžio, o mūsų tautos išrinktieji  priskirti  „mūsų tautos parazitų ir kolaborantų veislynui“ (žr. „Tremtinys“ Nr.38, 2011 10 14).

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija