2011 m. lapkričio 23 d.
Nr. 84
(1964)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Pirmoji paroda gimtajame mieste

Bronius VERTELKA

Iš kairės: dailės galerijos
direktorė Jolanta Lebednykienė,
stiklo menininkas Remigijus
Kriukas ir jo žmona

Spalio 26-ąją į stiklo menininko panevėžiečio Remigijaus Kriuko kūrybos parodos atidarymą Panevėžio Dailės galerijoje susirinko gausus kūrėjo draugų būrys, atėjo daug jo talento gerbėjų. Iškilmėje dalyvavo ir kalbėjo miesto meras Povilas Vadapolas, jo pavaduotojas Gintaras Šileikis. Dainavo Gytis Paškevičius.

Vilniaus ceremonmeisteriu pristatytas Saulius Pilinkus tikėjo, jog kitais metais antrosios R. Kriuko kūrybos parodos sulauks sostinės gyventojai. Etnokosmologijos muziejaus direktorius Gunaras Kakaras su humoru kalbėjo, jog trečioji panevėžiečio stiklo dailininko paroda turėtų būti jo vadovaujamame muziejuje. Norinčių išreikšti nuomonę apie Panevėžyje augusį, Kaune aukštuosius dailės mokslus išėjusį ir vėl į gimtąjį miestą grįžusį R. Kriuką buvo tikrai daug.

R. Kriukas apie save kalbėjo: „Sakoma, kai iškrenti iš medžio žemyn galva ir lieki gyvas, tampi menininku. Taip, aš iškritau iš topolio ir esu dėkingas likimui – esu stiklo menininkas. Mano mėgstamas darbas – stiklas, hobis – stiklas, o ir mano mylima žmona – stiklo menininkė.“

Personalinė R. Kriuko gyvenimo 50-čiui skirta paroda – pirmoji jo gimtajame mieste. Joje menininkas pateikė trejų metų kūrybą. R. Kriuko autorinius darbus yra įsigiję Lietuvos ir užsienio muziejai. 1993 metais Vengrijoje vykusiame tarptautiniame stiklo simpoziume panevėžiečio kūrinys buvo pripažintas geriausiu. 2009 metais parodoje „Panevėžio dailės dienos 2009“ R. Kriukas tapo nominacijos „Už kūrybinę brandą“ laureatu. 2010 metais už kūrybinius pasiekimus apdovanotas Ukrainos Nacionalinės meno akademijos sidabro medaliu.

R. Kriukas yra surengęs ne vieną autorinę savo kūrybos parodą, buvo daugelio grupinių parodų dalyvis.

Parodos atidaryme buvo pristatytas R. Kriuko kūrybos albumas.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija