2011 m. lapkričio 23 d.
Nr. 84
(1964)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Smuikavo medikams

Džiuljeta Kulvietienė

Kauno klinikų darbuotojams ir pacientams koncertą dovanojo vienas žymiausių Lietuvos kultūros ir meno žmonių, smuiko virtuozas Vilhelmas Čepinskis. Fortepijonu akomponavo Loreta Haidari. Maestro atliko H. Wieniavski, J. Suk, E. Ysaye, I. Albeniz, P. Sarasate ir kitų kompozitorių kūrinius.

V. Čepinskio kūrybinė biografija – spalvinga kaip ir jo griežimas smuiku. Koncertai įtakingiausių pasaulio valstybių oficialiems asmenims ir padėkos koncertas už išsaugotą liepų alėją eiliniams prospekto gyventojams, labdaros koncertai bažnyčiose. Būsimas pasaulinio garso smuiko virtuozas ir dirigentas V. Čepinskis septynerių pirmąkart debiutavo Kauno filharmonijoje. Būdamas dešimties, pirmą kartą atliko H. Wieniavskio Antrąjį koncertą smuikui su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru kaip solistas. Vėliau – debiutai Tilles centre Niujorke, Carnegie Hall (Niujorkas), Concertgebouw (Amsterdamas) ir Maskvos Didžioji konservatorijos salė. Smuikininko koncertai per Lietuvos nacionalinį radiją ir televiziją transliuojami nuo tada, kai jam sukako 11 metų. V. Čepinskis buvo pakviestas groti Švedijos ir Norvegijos karališkų šeimų oficialių vizitų į Lietuvą metu. 1991 metais grojo Lietuvos narystės Jungtinėse Tautose suteikimo ceremonijoje. 1991 metais Madride Jos Didenybė Ispanijos karalienė, dalyvaujant Jordanijos ir Graikijos karalienėms, už meno sklaidą Europoje apdovanojo iš Kauno kilusį smuikininką V. Čepinskį Maria Pia Fanfani fondo „Kartu už taiką“ medaliu. 1998 metais V. Čepinskis gavo asmeninį lordo Yehudi Menuhino kvietimą koncertuoti su Londono simfoniniu orkestru. 1998 m. išrinktas įsimintiniausiu Kauno menininku. 2003 metais už nuopelnus savo šaliai Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus įteikė Vilhelmui Čepinskiui Riterio kryžių. 2004 metais V. Čepinskis subūrė trylikos styginių instrumentų kamerinį orkestrą, kuriame groja jauni, talentingi muzikai iš visos Lietuvos. 2005 metais šiam kolektyvui suteiktas „Camerata Klaipėda“ vardas. Specialią apybraižą apie orkestrą parengė tarptautinis televizijos žinių tinklas CNN. 2005 metais V. Čepinskis išrinktas atstovauti Lietuvai parodoje EXPO 2005, kuri vyko Japonijoje. Nemokamą koncertą Kauno Draugystės parke smuikininkas surengė 2011 metų rudenį atsidėkodamas už tai, kad buvo sureaguota į prašymą išsaugoti apie tuziną liepų prie daugiabučio V. Krėvės prospekte. O netrukus vieną penktadienio popietę dovanojo savo muziką Kauno klinikoms ir artimai bendravo su klausytojais.

Prasminga buvo ne tik klausytis virtuoziško jauno smuikininko griežimo, bet ir stebėti klausytojų veidus – tai, kaip jie keitėsi apgaubti muzikos garsų. Iš salės tikrai išėjo kitokie žmonės nei atėjo... Gal trečią kartą pakviestas bisui, V. Čepinskis gynėsi, jog tai ne tik jo nuopelnas, kad klausantiems patiko. „Tai jūsų širdys tokios – atliepiančios“, – sakė smuikininkas, gyrė Kauno klinikų salės akustiką ir priminė: „Muzika ir medicina – abi iš „m“ raidės. Abi gydo ir sielą, ir kūną. Jei jums patiko, atsakymo ieškokit savo širdyse – be to neįmanoma rasti kelio į sielos gelmes. Dėkui jums už tokį širdingą priėmimą.“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija