2011 m. lapkričio 25 d.
Nr. 85
(1965)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Teatrų festivalio uždaryme – apdovanojimai

Rūta Averkienė

Apdovanojamas „Žiūrovų spektakliu“
išrinkto Klaipėdos dramos teatro
spektaklio „Oskaras ir ponia Rožė“
režisierius Povilas Gaidys

„Geriausio spektaklio“ prizu
apdovanojama Anželikos
Cholinos šokio teatro
spektaklio „Vyrai ir moterys“
choreografė Anželika Cholina

„Ryškiausios kraštietės“ prizu
apdovanota aktorė Vitalija
Mockevičiūtė ir režisierės
Dalios Tamulevičiūtės mokinys
aktorius Remigijus Vilkaitis

„Ryškiausiu festivalio jaunuoju
aktoriumi“ už Oskaro vaidmenį
Klaipėdos dramos teatro spektaklyje
„Oskaras ir ponia Rožė“
pripažintas Donatas Švirėnas

Varėnoje baigėsi beveik mėnesį trukęs analogų neturintis antrasis Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis. Rugsėjo 30-ąją prasidėjęs šv. Mišiomis ir legendinės režisierės pagerbimo renginiu Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje bei Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos įsteigtos Dalios Tamulevičiūtės premijos laureato, teatro „Cezario grupė“ spektakliu pagal Pauliaus Širvio poeziją „Nutolę toliai“ ir premijos įteikimu Varėnos kultūros centre. Festivalis baigėsi Šiaulių dramos teatro spektakliu Marijos Lado „Labai paprasta istorija“, kurį režisavo Gytis Padegimas, bei aštuoniolikos nominacijų laureatų apdovanojimu.

Festivalio laureatai apdovanoti diplomais ir žymios keramikės Elvyros Petraitienės sukurtomis skulptūromis.

Pirmasis festivalis įvyko praėjusiais metais. Jis buvo skirtas legendinės režisierės 70-mečiui ir sukvietė į Dzūkijos širdį visus neabejingus scenos menui.

Festivalio atidarymo metu įteikta antroji Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos įsteigta Dalios Tamulevičiūtės premija scenos meno kūrėjams, šalies teatruose puoselėjantiems lietuvių literatūros autorių kūrybą. Visą mėnesį žiūrovai Varėnos kultūros centre vykusio festivalio metu galėjo pamatyti keturiolika įvairių Lietuvos teatrų spektaklių. Juos vertino garbinga komisija: D. Tamulevičiūtės draugė, bendražygė, kraštietė, docentė, teatro pedagogė, režisierė Elena Savukynaitė, docentas, režisierius, aktorius, teatro pedagogas Povilas Gaidys, Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė, mokytoja Joana Grigaitienė ir scenaristas, režisierius, Dalios Tamulevičiūtės giminės atstovas Eugenijus Guntulionis.

„Ryškiausios kraštietės“ prizu apdovanota aktorė Vitalija Mockevičiūtė, atlikusi Mašos vaidmenį Nacionalinio dramos teatro spektaklyje „Duburys“. Prizą ir diplomą įteikė Varėnos rajono meras Elvinas Jankevičius.

„Ryškiausio kraštiečio“ prizu apdovanotas aktorius Dalius Skamarakas, atlikęs Andriaus vaidmenį Keistuolių teatro muzikiniame detektyviniame Vytauto V. Landsbergio spektaklyje „Išėjau aš stotin“.

Nominacija „Už teatrinę drąsą“ atiteko Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatrui už G. Grekovo spektaklį „Hanana, kelkis ir eik“, kurį režisavo Rolandas Augustinas.

„Už savitą lietuviškos poezijos interpretaciją“ apdovanotas Valstybinio jaunimo teatro spektaklis „Keturiais vėjais“ pagal Kazio Binkio ir keturvėjininkų kūrybą. Jį režisavo Tomas Jašinskas.

Nominacija  „Už geriausią spektaklio muzikinį sprendimą“atiteko Alytaus miesto teatro spektakliui „Barbora Radvilaitė“ (kompozitorius Jonas Jurkūnas).

„Už spektaklio plastinį sprendimą“ apdovanotas Lietuvos rusų dramos teatro spektaklis Yael Romen „Pamišėlė“ (choreografė Leokadija Dabužinskaitė).

Nominacija „Už netikėtą lėlių interpretaciją“ atiteko Vilniaus teatro „Lėlė“ spektakliui „Jūratė ir KasTautas“ (režisierius Vitalijus Mazūras).

„Už kūrybišką daugiaplanį gyvenimo atspindį“ apdovanojimą pelnė Šiaulių dramos teatro spektaklis Marijos Lado „Labai paprasta istorija“ (režisierius Gytis Padegimas).

Nominaciją „Įtaigiausias vaidmuo“ pelnė Inesa Paliulytė už Liudos Hananos vaidmenį Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro spektaklyje „Hanana, kelkis ir eik“.

„Geriausiu personažu be žodžių“ pripažintas aktorius Algirdas Paulavičius už Juozo Hananos vaidmenį Panevėžio Juozo Miltinio teatro spektaklyje „Hanana, kelkis ir eik“.

„Geriausia antraplane aktore“ pripažinta aktorė Inga Maškarina už Klaros vaidmenį Nacionalinio dramos teatro spektaklyje „Duburys“.

„Geriausio antraplanio aktoriaus“ nominaciją pelnė Henrikas Savickis už Klermono vaidmenį Kauno valstybinio dramos teatro spektaklyje „Akmenų pelenai“.

„Ryškiausiu festivalio jaunuoju aktoriumi“ pripažintas Donatas Švirėnas už Oskaro vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Oskaras ir ponia Rožė“.

„Geriausia festivalio aktore“ tapo Elena Gaigalaitė už ponios Rožės vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Oskaras ir ponia Rožė“.

„Geriausiu festivalio aktoriumi“ pripažintas Ramūnas Cicėnas, sukūręs Gaučio vaidmenį Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklyje „Duburys“.

„Geriausiu festivalio režisieriumi“ pripažintas Agnius Jankevičius už Kauno valstybinio dramos teatro spektaklį Daniel Danis „Akmenų pelenai“.

Nominacija „Geriausias spektaklis“ atiteko Anželikos Cholinos šokio teatro spektakliui „Vyrai ir moterys“, choreografė Anželika Cholina.

Žiūrovai taip pat turėjo galimybę rinkti geriausią spektaklį – „Žiūrovų spektakliu“ išrinktas Klaipėdos dramos teatro spektaklis „ Oskaras ir ponia Rožė“, kurį režisavo Povilas Gaidys.

Renginyje dalyvavęs kultūros viceministras Deividas Staponkus sakė: „Jūs visi turite didžiuotis, kad turite šį festivalį. Ir salėje, manau, nėra nė vieno, kuris tuo abejotų. Tikiuosi, kad jis kasmet augs, klestės ir vis daugiau teatrų norės jame dalyvauti ir laikys tai garbe. Dėkoju visiems festivalio dalyviams, kurie jį papuošė, su žiūrovais dalijosi kuriamu menu, džiugino ir šildė jų širdis. Nuoširdžiai dėkoju festivalio organizatoriams, be kurių prasmingo darbo šio festivalio nebūtų. Dėkoju savivaldybės vadovams, kurie šią idėją visokeriopai palaiko. Na, ir visų vardu žiūrovus kviečiu į trečiąjį festivalį, kuris, neabejoju, kitąmet įvyks...“

Varėnos rajono savivaldybės meras E. Jankevičius padėkojo visiems, kurie prisidėjo, kad šis festivalis įvyktų. „Varėniškių vardu sakau, jog mes truputį liūdime, kad festivalis baigėsi, ir jau laukiame kitų metų. Man malonu pasakyti, kad Varėna – ne tik grybai ir uogos. Čia puoselėjamas etnokultūros paveldas, menas, čia – M. K Čiurlionio ir Dalios Tamulevičiūtės gimtinė...“

Buvęs kultūros ministras, aktorius Remigijus Vilkaitis dėkojo varėniškiams už ypatingą drąsą, kad krizės metu ėmėsi įgyvendinti ir sėkmingai įgyvendina šį projektą, linkėjo visiems pagarbos. „Tikiu, kad šioje scenoje jūs dar išvysite pačius geriausius spektaklius ir aktorius, nes mes visi to esame verti.“

Vertinimo komisijos vardu kalbėjęs jos pirmininkas, režisierius Povilas Gaidys paminėjo: „Malonu, kad šiemet festivalis dar labiau prasiplėtė, jame dalyvavo keturiolika teatrų. Bet svarbiausia yra tai, kad festivalio metu žiūrovai patyrė daug gražių akimirkų. Dėkoju visiems, kad taip pagerbėt įžymiąją kraštietę – Dalią Tamulevičiūtę, puikią menininkę, visą savo gyvenimą atidavusią teatrui ir savo teatrui suteikusią pasaulinę šlovę. Dėkoju, kad prisimenat ją ir gerbiat. Džiugu, kad jūs sugebėjot įamžinti jos atminimą festivaliu, ir pirmieji suorganizavot vardinį teatrų festivalį. Linkiu jums ir toliau išlaikyti ir tą dvasią, ir tą lygį. Neleiskit šio renginio kibirkštėlei ir ateityje užgęsti...“

Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Vidas Mikalauskas sakė: „Džiaugiuosi, kad teatrų festivalis tarsi pabudino Varėnos krašto bendruomenę. Trejetą savaičių buvome užburti geriausių šalies teatrų spektaklių. Kad festivalis vyko, didelis kultūros darbuotojų nuopelnas. Ir kad jis vyktų kitąmet, kultūros darbuotojai pradės jam ruoštis jau dabar...“

D. Tamulevičiūtės mokytoja Marija Bakanavičienė sakė, kad jos šviesios atminties mokinė Dalia neabejotinai džiaugiasi, kad šis jos vardo renginys Varėnoje vyksta.

Festivalio koordinatorė Regina Svirskienė sakė: „Mes, kultūros darbuotojai, sau išsikėlėme labai didelį uždavinį. Tačiau festivalio metu šioje scenoje vaidinusių aktorių atsiliepimai, kad šiame kultūros centre vaidinti gera ir jauku, mums yra brangiausias įvertinimas. Noriu padėkoti visiems, kurie prisidėjo, – rajono vadovams už supratimą ir dėmesį kultūrai, Remigijui Vilkaičiui, kuris, būdamas kultūros ministru, inicijavo Dalios Tamulevičiūtės premijos įsteigimą, garbingai komisijai – už patarimus ir geranoriškumą, kultūros darbuotojams – už pastangas ir nuoširdų darbą, žiūrovams – už aktyvumą...“

Festivalio dalyviai turėjo puikią progą pamatyti ir jaunuosius Varėnos krašto talentus – šventinį festivalio uždarymo renginį papuošė folkloro ansamblio „Serbenta“ dainorėliai iš Senosios Varėnos.

Varėna
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija