2011 m. gruodžio 9 d.
Nr. 89
(1969)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Atmintis

Skulptorių paminėjo paroda ir konferencija

Bronius VERTELKA

Apie tai, kad J. Zikaro
nuopelnai nėra deramai įvertinti
Panevėžyje, kalbėjo J. Balčikonio
gimnazijos direktorius
Raimondas Dambrauskas

Lapkričio 25-ąją panevėžiečiai minėjo skulptoriaus Juozo Zikaro 130-ąsias gimimo metines. Paįstrio J. Zikaro vidurinės mokyklos autobusu vyko į kūrėjo tėviškę, apžiūrėjo jo jubiliejui skirtą parodą Panevėžio J. Balčikonio gimnazijos muziejuje, po to rinkosi į konferenciją „Po J. Zikaro atlantų skliautais“ DNB banko Panevėžio skyriaus salėje. Į Panevėžio kraštiečių klubo „Tėviškė“, Panevėžio kraštotyros muziejaus, J. Balčikonio gimnazijos renginį susirinko gausus būrys dailininko gerbėjų.


Atmintis

Prisiminė teatro režisierių

Trečiadienį, gruodžio 7 dieną, minint Valstybės teatro režisieriaus Konstantino Glinskio 125-ąsias gimimo metines Seimo parodų galerijoje pristatytos dvi parodos.

Šiais metais Jurbarko kultūros centras minėjo kraštiečio K. Glinskio 125 metų sukaktį. Jau 52 metus gyvuojantis Jurbarko liaudies teatras, nuo 1995 metų turintis Konstantino Glinskio vardą, surengė keletą renginių skirtų šiam žymiam Jurbarko krašto žmogui pagerbti. Akademiniame dramos teatre Vilniuje įvyko K. Glinskio teatro spektaklis „Elegija apie atsiskyrėlį Ignacą“ (pagal A. Giedraičio-Giedriaus apsakymą, rež. D. Budrytė-Samienė), Jurbarke – festivalis „Senjorai ir jaunystė“ su svečiais iš  Lietuvos ir Latvijos,  taip pat teatro konferencija „Jurbarko regioninis teatras: ištakos ir šiandiena“, kurioje dalyvavo teatrologai: A. Guobis, P. Bielskis, režisieriai: J. Dautartas, G. Padegimas, A. Banytė.


Skaitykla

Paminklas Domininkui Bukontui

Jonas PETRONIS

Jonas Nemanis knygos pristatymo
metu paskelbia, kad ši knyga –
dar vienas paminklas
Domininkui Bukontui

Zarasų viešoji biblioteka zarasiškius pakvietė į knygos „Domininkas Bukontas“ pristatymą. Vakaro režisierė ir vedėja Gražina Karlaitė daug kalbėjo apie Zarasų krašto šviesuolį, gydytoją, antropologą, kultūros ir švietimo puoselėtoją. Vedėja papasakojo, kad mintį išleisti šią knygą davė Lietuvos garbės kraštotyrininkas Jonas Nemanis. Jis ne tik pasiūlė idėją, bet ir pats prisidėjo, kad ji būtų įgyvendinta.


Naujienų vaivorykštė

Dainuodamos geriau jaučia krašto istoriją ir tradicijų prasmę

Pastrėvio etnografiniam ansambliui „Vuolasta“ – 25-eri

Daiva Červokienė

„Vuolastos“ ansamblio dalyvės
su Pastrėvio seniūnijos darbuotojų
apjuostomis jubiliejinėmis juostomis

Žvelgiant iš tautos raidos perspektyvos, 25 metai – mažai, tačiau vieno žmogaus, kolektyvo gyvenime – jau daugoka. Lapkričio 18 dieną 25-erius gyvavimo metus atšventė Pastrėvio kaimo (Elektrėnų sav.) etnografinis ansamblis „Vuolasta“, kuriam vadovauja krašto šviesuolė, buvusi agronomė, kraštotyrininkė Laima Tidikienė. Į šio ansamblio istoriją įsiliejo daug tautai svarbių įvykių ir patyrimų.


Naujienų vaivorykštė

Įvertinti Lietuvos medžio drožėjai

Konkurso nugalėtojas ukmergiškis
Valentas Butkus prie
savo kūrinio Šv. Pranciškus

Medžio drožyba yra gyvybinga, iš kartos į kartą perduodama liaudies meno tradicija. 2011 metais tradicinių lietuviškų kryžių drožyba įrašyta į UNESCO Žmonijos nematerialaus ir žodinio paveldo šedevrų sąrašą. Gruodžio 4 dieną Vilniuje, Pilies galerijoje, įvyko antrojo Lietuvos medžio drožėjų kūrinių parodos-konkurso „Šventieji ir piligrimai“ uždarymo renginys, kurio  metu apdovanoti konkurso nugalėtojai. Parodoje-konkurse dalyvavo 22 Lietuvos medžio drožėjai, eksponuotos 42 šventųjų ir piligrimų skulptūrėlės. Konkurso nugalėtoju tapo ukmergiškis Valentas Butkus (kūrinys – Šv. Pranciškus), antrąją vietą užėmė Kazys Striaupa iš Plungės r., trečiąją – Vitas Vasiliauskas iš Kybartų.


Naujienų vaivorykštė

Subtilus, neplepus dailininkės menas

Vaidotas Žukas

Jūratė Mitalienė. Klausyklos
langelis. Videniškiai. 2008

Dvidešimt nedidelio formato paveikslų, kuriuos sukūrė 1960 metais Šiauliuose gimusi dailininkė Utenos dailės pedagogė Jūratė Mitalienė  – tai puiki adventinė dovana Aukštaitijos kraštui. Paroda lapkričio 27 dieną atidaryta Molėtų parapijos namuose (Jono Pauliaus II g. 1).

Renginio metu dailininkė J. Mitalienė pasakojo apie kūrybinį procesą – kaip ilgai, sluoksnis po sluoksnio ji dengia dažais darbų paviršių, „augina, brandina spalvą“, lyg paskubina laiką. Autorė dirba tol, kol aliejus, akrilas ar pastelė tapomo darbo paviršiuje pradeda virpėti, kvėpuoti, kalbėti sava plastikos kalba, tariama užuominomis, taupiais štrichais. Dailininkė sako, kad „kiekvieno darbo idėja susijusi su konkrečiais impulsais – čia įkvėpė mamos nėrinių ažūrai, ten Videniškių klausyklos langelis, o ten – besioksiduojančio sidabro švytėjimas“.


Naujienų vaivorykštė

Bibliotekos 90-metis

Telšių Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka bibliotekininkus, skaitytojus, bičiulius pakvietė į 90-ąjį gimtadienį. Į šventę Biržuvėnų dvare susirinko gausus būrys svečių su gėlėmis, dovanomis, padėkos raštais. Ta proga koncertavo Telšių muzikos mokyklos jaunieji atlikėjai, skambėjo Augustino Šimkaus, Romualdo Miškino, Žemaitijos kolegijos studenčių atliekamos dainos, poetinis aktorės Virginijos Kochanskytės pasveikinimas bei renginio vedėjos Telšių kultūros centro renginių režisierės Giedrės Kavaliauskaitės-Butkės skaitomos eilės ir jos vadovaujamo kolektyvo merginų pasirodymas.


Naujienų vaivorykštė

Apie pedagogų poeziją

Spalio 20-ąją Garliavoje, Viešosios bibliotekos parodų salėje, vyko tradicinė Kauno rajono kuriančių pedagogų popietė „Skorpioniškas virsmas“. Jos tema – „Kasdienybės spalvos“.

Popietė prasidėjo sveikinimo žodžiais Aleksandrui Bosui, nes jis tądien pristatė antrąją epigramų knygelę „Sofogramos“.

Taip pat dalyvavo ir poetė Irna Labokė (Irena Dūdėnienė). Ji paskaitė savo kūrybos ir pasidžiaugė susirinkusiais – žmonėmis, išdrįsusiais atsiverti, išsisakyti. Apibendrinti skaitytus kūrinius sunku, kiekvienas individualus, savaip turtingas, atrandantis savitų gyvenimo spalvų. Pati Irna pradėjo rašyti vėlai, kaip ji pati sako – vėliau net už Žemaitę. Bet ar kūrėjui yra nustatytas amžiaus cenzas?


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija