2011 m. gruodžio 16 d.
Nr. 91
(1971)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Gimnazistai – Jaunimo maldos vakare

Grupė Radviliškio rajono Baisogalos gimnazijos mokinių, vadovaujamų tikybos mokytojos Giedrės Nakutienės,  dalyvavo Vilniuje vykusiame renginyje – Jaunimo maldos vakare su muzikos atlikėju Paddy Kelly. Gimnazistai įsiliejo į trijų tūkstančių jaunuolių, susirinkusių iš visos Lietuvos, būrį.

Renginys prasidėjo  Šv. Teresės bažnyčioje šv. Mišiomis, kuriose dalyvavo dainininkas P. Kelly, garsios grupės The Kelly Family narys. Po šv. Mišių Aušros Vartuose jis pasidalino asmeniniuliu dijimu – papasakojo savo gyvenimo bei tikėjimo istoriją. Paddy kalbėjo apie tai, kad širdies tuštumos niekas kitas, be Dievo, negali užpildyti. „Aš žinau, kad Lietuvoje mažai vilties, optimizmo. Jauni žmonės palieka savo šalį, savo noru pasitraukia iš gyvenimo. Aš atvažiavau paliudyti viltį“, – susirinkusiesiems kalbėjo P. Kelly.


Šeimos poveikis vaiko mokymuisi ir elgesiui

Psichologė ir tikybos mokytoja
Asta Gudynienė bei Bagotosios
klebonas kun. Juozas Fakėjavas
Igliaukos Anzelmo Matučio
vidurinėje mokykloje

Lapkričio 24 dieną Igliaukos Anzelmo Matučio vidurinėje mokykloje viešėjo svečiai iš Bagotosios: klebonas kun. Juozas Fakėjavas ir psichologė, tikybos mokytoja Asta Gudynienė. Svečiai pradinių klasių mokinių tėveliams ir mokytojams pravedė seminarą tema „Šeimos poveikis vaiko mokymuisi ir elgesiui“.

Kunigas Juozas ir mokytoja Asta, remdamiesi pavyzdžiais  iš savo gyvenimo patirties, pabrėžė, kad šeimoje svarbu viskas: ir gebėjimas mylėti, ir pasitikėjimas, ir mokėjimas derinti darbą su pareigomis namuose, ir vaikų auklėjimas; pasakojo, kokie veiksniai stabdo ir stiprina mokinių motyvaciją, kaip rūpestingi tėvai, pasinaudoję konkrečiais patarimais ir sudarę veiksmų planą, gali padėti savo atžalai susigrąžinti arba įskiepyti pažinimo džiaugsmą, o vaiko susidaryta  dienotvarkė, tinkama namų aplinka,  fizinis aktyvumas, įvairūs loginiai mąstymo žaidimai padeda tobulėti, siekti geresnių mokymosi rezultatų.


Mintys prenumeratos belaukiant

Perskaičiusi straipsnį „Prenumeratos belaukiant“ („XXI amžius“, nr. 85), negaliu neparašyti savo minčių apie gerbiamo ministro Eligijaus Masiulio daromas „reformas“ „Lietuvos pašte“ ir beprotišką spaudimą tokiems laikraščiams, kaip „XXI amžius“. Tiesą sakant, buvau geresnės nuomonės apie šį ministrą, atrodė, padorus žmogus, o dabar pamačiau tikrąjį jo veidą. Koks tikslas keisti potvarkius kas dieną ir visą savo kvailą reformą užkrauti ant vargšų pašto darbuotojų pečių? Turbūt jau gerai įkyrėjo darbuotojams, kad jie, išdirbę net 20 metų, neiškenčia ministro nurodymų bei spaudimo ir turi išeiti iš darbo.


Į kur slenka Europa?

Lapkričio 27 dieną Marijampolėje, Rygiškių Jono gimnazijoje, įvyko konferencija „Šeima – valstybės pagrindas“. Dalyviams buvo išdalintas tezių rinkinys „Apginti šeimą“, kurį sudarė Toma Bružaitė. Įžangos žodį tarė Marijampolės savivaldybės narys, TS-LKD frakcijos seniūnas Valdas Pileckas. Konferencijoje dalyvavo LR Seimo narys dr. Arvydas Vidžiūnas, pranešėjai: LR Seimo grupės „Už tradicinę šeimą“ pirmininko pavaduotojas dr. Rimantas Dagys, LR Seimo narys dr. Mantas Adomėnas, Vilkaviškio vyskupijos Šeimos centro vadovė Lina Braukylienė.


Žibintų šviesoje pasitikome Adventą

Darželinukų svečias – Kuršėnų
Šv. Jono Krikštytojo parapijos
klebonas kun. Saulius Paliūnas

Dangaus skliaute sumirgėjusios žvaigždutės tylų paskutinį rudens vakarą kvietė pabūti visus drauge, neskubėti, apsidairyti ir įsiklausyti į vėjo ir lietaus lašelių dainą – riedančią, besisupančią ir dingstančią ten toli, vai toli, kažkur už kalnelių. Tokiu metu norisi pabūti drauge, pasidalinti džiaugsmais. Jau daugelį metų Šiaulių rajono Kuršėnų lopšelyje-darželyje „Eglutė“ vyksta Advento vakarai.


Adventas – džiugaus laukimo metas

Advento popietės dalyviai. Kairėje –
kan. Edmundas Rinkevičius

Advento popietę, gruodžio 1 dieną, pasidalinti laukimo džiaugsmu susirinko Panevėžio miesto Parko bibliotekos senjorų klubo nariai ir svečiai. Vienas iš bibliotekos svečių buvo Ramygalos Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas, poetas ir tautodailininkas kanauninkas Edmundas Rinkevičius. Jis priminė susirinkusiesiems apie Advento reikšmę katalikams ir tai, kad kiekvienas yra kviečiamas Adventą išgyventi rimtyje, darant atgailą, gerus darbus, lankant ligonius. „Sielos tyrumas, taika ir vienybė su Dievu padės pasiruošti Jėzaus atėjimo į pasaulį šventei – Šv. Kalėdoms“, – sakė kanauninkas.


Laukiama šventė

Kun. Eduardas Steponavičius
pašventino vainiką

Kai žemę apgaubia tamsa ir ilgi, ūkanoti vakarai slopina sielos gyvastį, imame ieškoti šviesos šaltinio. Šviesos pergalę prieš tamsą simbolizuoja Advento vainikas. Jo įžiebimo labiausiai laukiame.

Šiemet vainiko žvakutės įžiebimas sutapo su Trijų kartų švente. Į Šilalės rajono Bijotų Dionizo Poškos pagrindinę mokyklą susirinko didelis būrys močiučių, senelių, mamų. Šalia močiučių glaustėsi anūkai. Jie deklamavo eiles, šoko, dainavo, vaidino bei įteikė savo gamintus darbelius. Mūsų mokykloje mokosi linksma Šliažų šeimynėlė, jie pakvietė savo močiutę įžiebti pirmąją žvakę. Girdiškės Švč. Mergelės Marijos Snieginės parapijos klebonas kun. Eduardas Steponavičius pašventino vainiką ir džiaugėsi mokinių programėle. Bendra malda suvienijo jaunus ir senus, o žvakučių šviesa suspindo kiekviename veide. Kasdienybė sušvito šventiniu spindėjimu.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija