2011 m. gruodžio 23 d.
Nr. 93
(1973)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Sukvietė skaitymai

R. M. Rilkės skaitymai
Paberžėje (centre Žydrė Dargužytė)
Autorės nuotrauka

Jau tapo tradicija vykti Paberžėn (Kėdainių r.), į R. M. Rilkės skaitymus. Šių metų skaitymai buvo gruodžio pirmąjį sekmadienį. Atvažiavome dar nesutemus. Norėjome pabūti kapinėse, dar kartą peržengti senosios klebonijos slenkstį, pabūti ten, kur tau šneka ant sienų sukabinti raktai, seni variniai puodai, iš įvairių Lietuvos kampelių surinktos bažnytėlių interjero senosios detalės, statulėlės ir dar daug kas... Jei kartą buvai Paberžėje, tai žinai – traukia tave sugrįžti ten vėl ir vėl...

Paberžės kapinių nesupainiosi su jokiomis kitomis, jos ypatingos. Daug įvairių stogastulpių, vos spėjome žengti įkandin tautodailininko Bronislovo Mažylio. Jis čia pažįsta kiekvieną kampelį. Daug jo skulptūrėlių yra šių kapinių stogastulpiuose, kartais jas pavagia, bet Bronislovas išdrožęs vėl atveža.

Kasmetiniai skaitymai senojoje klebonijoje prasidėjo 16 valandą. Į renginį klausytojai atvažiavo iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Kėdainių ir Radviliškio rajonų. Pirmiausia visi ėjo prie Tėvo Stanislovo kapo, lankė bažnyčią, apžiūrėjo pasikeitusią senąją kleboniją. Susirinkusiesiems žurnalistę Žydrę Dargužytę ir R. M. Rilkės eilių skaitovą Aurimą Špoką pristatė 1863 metų sukilimo muziejaus darbuotoja Regina Galvanauskienė. Klausytojams išradingai, šiltai ir nuoširdžiai paskaitą „R. M. Rilkės idėjos Tėvo Stanislovo pamoksluose“ skaitė Ž. Dargužytė. Ji palietė Dievo, Meilės ir Laiko temas poeto eilėse ir Tėvo Stanislovo pamoksluose. Žurnalistei talkino A. Špokas. Skaitymuose dalyvavo Paberžės klebonas kun. Skaidrius Kandratavičius, kuris kaip padėką kalbėjusiems dvasininkas įteikė ateinančių metų kalendorius.

Po skaitymų ėjome gerti karštos arbatos su atsivežtais ir šeimininkių paruoštais sumuštiniais. Arbatai padengtą stalą palaimino kun. S. Kandratavičius. Pasivaišinome, pasišnekučiavome, o dalis renginio dalyvių dar aplankė rekonstruotą 1863 metų sukilimo muziejų. Pažiūrėjome videofilmą apie Tėvą Stanislovą. Pilni užplūdusių minčių, apmąstymų, palikome Paberžę.

Ona Striškienė

Paberžė, Kėdainių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija