2011 m. gruodžio 28 d.
Nr. 94
(1974)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Dvi parodos

Bronius VERTELKA

Dailės mokytojos panevėžietė
Vilma Kybartaitė (kairėje)
ir ramygalietė Laima Kiškienė
viešojoje bibliotekoje

Keramikos dirbiniai parodoje

Penkerių metų sukaktį paminėjusioje Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos dailės galerijoje „Prie knygų“ gruodžio 6-ąją buvo pristatytos Ramygaloje vykusio tarptautinio keramikų simpoziumo „Nuo šaukšto prie šaukšto“ darbų paroda „Šviečiantys angelai“ bei Panevėžio miesto kraštotyros muziejaus kilnojamoji paroda „Gabrielė Petkevičaitė-Bitė: gyvenimas Tėvynei ir žmogui“.

Aukštaitijos šviesuolės, visuomenės veikėjos, rašytojos G. Petkevičaitės-Bitės 150-mečiui paminėti skirtą parodą pristatė bibliotekos vyr. bibliotekininkė Danutė Pamerneckytė. Muziejaus parengta paroda jau aplankė Joniškėlį, pabuvojo miesto bibliotekose. Buvo rodomos skaidrės iš renginių, vykusių G. Petkevičaitės-Bitės dvare Puziniškyje.

Apie iš Ramygalos atvežtus keramikos dirbinius ir jų autorius gražių atsiliepimų pluoštelį pateikė Panevėžio Vytauto Mikalausko menų mokyklos dailės mokytoja Vilma Kybartaitė, kuriai irgi teko minkyti molį. Ji pakartojo Lietuvos puodžių puodžiaus Vytauto Valiušio žodžius: Ramygalos gimnazija – vienintelė švietimo įstaiga šalyje, turinti juodosios keramikos krosnį, kuri gyva ir veikia.

Ramygalos gimnazijos dailės mokytoja Laima Kiškienė tikino, jog keramika susijusi su kitais mokslais, ji – neišsemiama, o molis ne tik sušildo rankas, bet ir sielą. Keramika Ramygaloje turi kur kas gilesnes šaknis nei manyta. Ramygalos gimnaziją lankiusio tekstilininko prof. Juozo Balčikonio tėvas irgi buvo keramikas, tačiau šio meno paslapčių įgijo Latvijoje. Pirmasis L. Kiškienės dailės kabinetas buvo klasė, kurioje mokėsi būsimasis profesorius.

Keramikos projektai, kurių tikslai – tradicinės keramikos amato pažinimas, puoselėjimas ir populiarinimas, bendruomenės narių užimtumas, turiningas laisvalaikio praleidimas – Ramygaloje vyksta nuo 1999 metų. Projektų pobūdis – vasaros stovyklos vaikams ir jaunimui, seminarai mokytojams, mokymai besidomintiems keramika.

L. Kiškienė bibliotekai dovanojo keramikos darbų katalogų.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija