2012 m. sausio 6 d.    
Nr. 1
(1976)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Šventiniai akcentai Svėdasuose

Vytautas BAGDONAS

Marijos ir Juozapo vaidmenis
sėkmingai atliko Irma Deguckienė
ir Rokas Mikalkevičius

Ūkininkas Petras Banys
į prakartėlę atvežė savo
išaugintą avį su ėriukais

Prie gyvosios prakartėlės
netrūko žiūrovų

Piemenukais tapo skautai Matas ir Jonas

Angelėliais švenčių dienomis
tapo jaunosios skautės
Aušrinė ir Olivija

Ir taip jau gražus, jaukus Svėdasų miestelis tarpušvenčiu dar labiau išgražėja, prašviesėja, pagyvėja, ne vieną dieną gyvena Šv. Kalėdų nuotaikomis. Šiemet jau trečią kartą Svėdasai tapo Kalėdiniu miesteliu. Tokios idėjos sumanytojams kavinės „Pas Gedą“ savininkams – Kutkų šeimai – įgyvendinti mielai padeda ir kiti svėdasiškiai.

Svėdasų centre vėl puikuojasi įspūdingais rankų darbo ir pirktiniais žaislais gruodžio pabaigoje papuošta, spalvingai apšviesta aukštaūgė eglė, kurią dovanojo, atvežė iš miško ir pastatė Vytauto Datenio vadovaujamos bendrovės „Kerokšlis“, užsiimančios miškų tvarkymu bei medienos perdirbimu, žmonės. Vietos verslininkų Kutkų iniciatyva šiemet miestelis pasipuošė šventine iliuminacija – dekoratyviniais žibintais.Toks apšvietimas labai gražiai ir skoningai papuošė Svėdasus, suteikė šventišką nuotaiką.

Kūčių vakarą besirenkančius svėdasiškius ir jų svečius į Piemenėlių Šv. Mišias Svėdasų Šv. arkangelo Mykolo parapijos bažnyčioje taip pat pasitiko dėmesio verta naujovė. Parapijos klebono kun. Vydo Juškėno iniciatyva šventoriuje buvo įrengtas aukuras, kuriame plazdėjo iš Šventosios Žemės – Betliejaus – atvežta šventa ugnis. Prie šios ugnelės prisidegę žvakes tikintieji savo jaukioje bažnytėlėje nuoširdžiai pasimeldė. Po šv. Mišių dar niekas neskubėjo namo, bet, palydėti angelais ir piemenėliais persirengusių jaunųjų svėdasiškių, susirinko pasidžiaugti miestelio centre įrengta gyvąja Betliejaus prakartėle.

Šia prakartėle kiekvienas turėjo progos pasigėrėti ir per Šv. Kalėdas. Čia Marija ir Juozapas, sūpuodami „kūdikėlį Jėzų“, visus sveikino su gražiausia ir prasmingiausia švente, dalijo prisiminimui šventus paveikslėlius, mielai pozavo gausybei fotografų. Stilizuotame Betliejuje ramiai ėdė šieną ir visus praeivius džiugino avis su dviem avinėliais, kuriuos šiai progai šiemet, kaip ir ankstesniais metais, atvežė avininkyste užsiimantis svėdasiškis ūkininkas Petras Banys, auginantis per šimtą avių. Į Marijos vaidmenį trečius metus iš eilės sėkmingai įsijautė svėdasiškė meno mylėtoja, Svėdasų kultūros namų etnografinio ansamblio narė ir skaitovė, aktyvi bendruomenės narė Irma Deguckienė. Pirmą kartą, bet sumaniai vaidino Juozapą Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos gimnazistas skautas Rokas Mikalkevičius. Jiems talkino ir kiti Svėdasų gimnazijos skautų organizacijos nariai – piemenėliais persirengę Matas ir Jonas, angelėliais tapusios gimnazijos moksleivės Aušrinė ir Olivija.

Pasigerėję gyvąja prakartėle, svėdasiškiai ir jų svečiai, lydimi kalėdinės muzikos, ėjo link šventiškai papuoštos turgavietės, kurioje šurmuliavo mugė. Čia kiekvienas galėjo įsigyti svėdasietiškų suvenyrų, tautodailininkų darbų, kvapnių pyragų ir, žinoma, pasivaišinti karštu vynu. Po šventinės mugės išsiskirstyta į namus, bet tiktai iki pavakarių. Nuo 17 val. pirmąją Šv. Kalėdų dieną Svėdasuose vėl pradėjo veikti šventinė mugė, kartu su Kalėdų Seneliu kiekvienas galėjo pasilinksminti nuotaikingoje šventėje. Nakčiai artėjant šios tradicinės šventės organizatoriai – Kutkų šeima – pakvietė visus į šokių vakarą kavinėje „Pas Gedą“.

Antrąją kalėdų dieną Svėdasų kalėdiniame miestelyje taip pat netrūko atrakcijų. Bažnyčioje šv. Mišias už vaikus ir jaunimą aukojo klebonas kun. Vydas Juškėnas, o pasveikinti jaunųjų Svėdasų krašto atžalų užsuko ir Senelis Kalėda. Po to šauniai pasibūta, pasilinksminta prie Kalėdinės eglės miesto centre, dar ir dar kartą pasigerėta gyvąja prakartėle su atgijusiais Betliejaus veikėjais. Beje, prakartėlė miestelyje džiugins vietinių gyventojų ir pravažiuojančių pro Svėdasus akis iki Trijų Karalių. Tiesa, vietoj Dievo Motinos Švč. Mergelės Marijos ir Juozapo čia po švenčių „atsistojo“ žmogaus ūgio specialiai pagamintos lėlės. Na, o tie, kurie nerimauja, kad kūdikėlis ėdžiose galėjo tomis dienomis sušalti, tegul būna ramūs – ėdžiose visą laiką gulėjo tiktai lėlė, šalia gyvų avių ir žmonių gyvo kūdikio nebuvo. Ir gyvūnų globėjai gali nesijaudinti – avis su ėriukais buvo atvežami tik trumpam, didžiųjų švenčių dienomis.

Kalėdinio miestelio sumanytojai – Kutkų šeima džiaugėsi, kad renginiuose netrūko žmonių, kad visus šventinėmis dienomis lydėjo pakili nuotaika. Pašnekovai nenorėjo vardinti visų geradarių, kurie prisidėjo ir daug kuo pagelbėjo, kad graži tradicija Svėdasuose būtų tęsiama ir sulauktų naujovių. Pasak Danutės Kutkienės ir jos sūnaus Gedimino Kutkos, reikėtų išvardinti daugybę pavardžių, nes tokių žmonių buvo labai daug. Todėl kavinės „Pas Gedą“ savininkai džiaugėsi svėdasiškių bendruomeniškumu, sutelktumu, geranoriškumu, aktyvumu ir per mūsų laikraštį prašė visiems perduoti nuoširdžią padėką.

Anykščių rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija