2012 m. sausio 6 d.    
Nr. 1
(1976)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Mugėje – rankų darbo kūriniai

Rūta Averkienė

Mugėje dirba jaunimas

Saulė Lazaravičienė viliojo
šiaudiniais „angelais“ ir „sodais“

Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėje šurmuliavusi Varėnos krašto tautodailininkų ir amatininkų darbų paroda-pardavimas „Vai, atvažiuoja šventa Kalėda“ alsuote alsavo dzūkiška kalėdine dvasia. Ji maloniai nustebino dzūkiškais, jaukiais ir mielais dirbiniais.

Šiemet šią mugę organizavę Varėnos kultūros centro ir Varėnos švietimo centro Turizmo ir verslo informacijos skyriaus darbuotojai džiaugėsi, kad ji pavyko. Ir per dvidešimt savo darbais prekiavusių tautodailininkų bei amatininkų, ir mugėje apsilankiusieji buvo patenkinti. Juk didžiosios metų šventės jau čia pat. Maloniai nustebinti, pradžiuginti, sušildyti savo ir artimųjų Kalėdas norisi mielomis dovanomis. Tokių parodoje-pardavime tikrai netrūko. Mugę dar labiau papuošė čia veikianti rajono mokinių kūrybinių darbų paroda „Mano kalėdinis langas“ ir varėniškis muzikantas Stasys Junda.

Parodos-pardavimo atidarymo metu visus dalyvius ir susirinkusiuosius su artėjančiomis gražiausiomis metų šventėmis pasveikino Varėnos rajono savivaldybės meras Elvinas Jankevičius. Savivaldybės vadovas jiems padėkojo už dalyvavimą ir suteiktą galimybę mugės lankytojams įsigyti mielų dzūkiškų dirbinių bei įteikė Padėkos raštus. Varėnos krašto kūrėjus pasveikino mero pavaduotojas Vidas Mikalauskas.

Čia tądien buvo galima nusipirkti keramikų Elvyros Petraitienės, Rūtos Indrašiūtės, Sauliaus Indrašiaus, kuriančių Marsimonių kaime, ir keramikės Teresės Jankauskaitės, kuriančios Pelekiškės kaime, originalių keramikos darbų. Saulė Lazaravičienė viliojo šiaudiniais „angelais“ ir „sodais“, Irena Žukauskienė – mielais rankdarbiais ir tekstilės darbais, o Eugenija Bakšienė – įspūdingomis kalėdinėmis sausų augalų puokštėmis.

Medžio drožėjas Algirdas Juškevičius ir jo mokiniai kvietė įsigyti medžio skulptūrų ir kitų drožinių, keramikas Artūras Matonis prekiavo įvairiaspalviais keramikos dirbiniais, tautodailininkė Rita Zlatkutė buvo prikūrusi gražių dirbinių iš veltinio, kaimo turizmo sodybos Marcinkonyse savininkė Rūta Sakalienė pirkėjus viliojo namine duona, vaško žvakėmis ir įvairiausiais dailiais suvenyrais. Dzūkijos nacionalinio parko darbuotoja, tautodailininkė Laimutė Saviščevienė prekiavo įvairiais rankų darbo gaminiais, o amatų meistras Romas Norkūnas su savo mokiniais demonstravo, kaip pinti iš vytelių ir karnų, prekiavo pintinėmis. Mugėje buvo galima įsigyti ir kitų rankdarbių meistrų darbų bei Varėnos socialinio paslaugų centro dienos užimtumo grupės jaunuolių rankdarbių.

Organizatoriai sakė, kad idėja surengti tokią kalėdinę dzūkiškų dirbinių mugę gimė iš poreikio – savo artimą žmogų norisi pradžiuginti originalia, ne parduotuvėje pirkta masinės gamybos dovana. Kur kitur, jei ne mugėje, ją įsigysi? Pirmoji prieškalėdinė mugė vyko praėjusiais metais. Šių metų renginys tikrai dvelkė dzūkiška dvasia, o jos organizatoriai sakė, kad mugė bus tradicinė.

Tądien prie šventinio laužo buvo dainuojamos advento dainos, šokami šokiai, žaidžiami žaidimai. Vėliau Kultūros centro kino salėje vyko smagi Advento vakaronė „Kai vakarai ilgėja“.

Varėna
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija