2012 m. vasario 3 d.    
Nr. 5
(1980)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Stiprūs kaulai gelbsti žiemą

Genovaitė Baliukonytė

Gydytoja Violeta Lenkauskienė

Žiemą slidūs keliai, padidėjęs pavojus paslysti ir pargriūti. Jei parkrinta jaunas žmogus, tai dažniausiai įsigyja tik vieną kitą mėlynę, o vyresniam kyla didelis pavojus, nes kaulas gali lūžti arba skilti, ypač, jei sergama kaulų išretėjimu (išakijimu). Ši negalia kankina ne vieną 60 metų amžiaus slenkstį perkopusį žmogų. Nors senatvėje šia liga serga ir vyrai, tačiau moterys nuo jos kenčia dažniau. Joms kaulai sparčiau išakija ir dažniau lūžta jau po menopauzės. Kaip galima sustabdyti ir atitolinti kaulų išretėjimo procesą, papasakoti sutiko Kauno Šilainių poliklinikos bendrosios praktikos gydytoja Violeta Lenkauskienė.


Žiemos pavojai – nušalimai ir traumos

Kai lauke temperatūra gerokai nukrinta, iškyla nušalimų ir traumų dėl slidžių kelių grėsmė. Apsaugoti save ir artimuosius galima imantis paprastų, bet veiksmingų priemonių.

Slidžios gatvės – viena dažniausių pėsčiųjų traumatizmo priežasčių. Paslydus ir parkitus, anot specialistų, dažniausiai lūžta riešo, čiurnos sąnariai, žastikaulio ir kaklo kaulai, vyresnio amžiaus žmonėms – šlaunies kaklelis. Siekiant išvengti traumų patiems reikia rūpintis savo saugumu. Visų pirma reikia nepatingėti paimti kastuvą į rankas ir nuvalyti sniegą prie savo namų. Visgi, jei jau krenti, reikia mokėti kristi. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Alina Didžiokienė pataria: „Einant slidžia gatve nereikia bijoti griūti. Atsipalaidavus raumenys nebus įtempti ir kritimo smūgis bus švelnesnis. Einant patartina išskleisti rankas į šonus, kojomis tarsi šliuožti kaip slidininkui“. Kritimų įmanoma išvengti, jei avėsite patogiais batais gruoblėtu padu. Yra batų aksesuarų, skirtų saugiam vaikščiojimui ir bėgiojimui ant ledo, sniego arba esant plikšalai. Tai tinkleliai, kuriuos lengva pritvirtinti ir nuimti, jie beveik nepastebimi ant batų, o nuimti užima nedaug vietos – galima laikyti kišenėje. Traumų gatvėse, ypač slidžiose, pėstiesiems padeda išvengti atšvaitai. Juos seginčius pėsčiuosius vairuotojai pastebi anksčiau. Tai yra būtina, nes slidžiose gatvėse automobilio stabdymo kelias yra ilgesnis.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija