2012 m. kovo 9 d.    
Nr. 10
(1985)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Liberalas siūlo įteisinti eutanaziją

Liberalų ir centro sąjungos frakcijos atstovas Andrius Burba Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Eutanazijos įstatymo projektą ir jį lydinčius dokumentus. Pasak Seimo nario, ji  būtų atliekama mirtinai sergančio žmogaus prašymu, o eutanaziją atliekantis gydytojas turėtų būti įsitikinęs, kad pacientą vargina nuolatinės ir nepakeliamos fizinės ir dvasinės kančios, kurių neįmanoma palengvinti, ir kad jo valia dėl eutanazijos atlikimo nėra trumpalaikė. Parlamentaras tvirtina, jog Eutanazijos įstatymo priėmimas užpildytų teisinio reguliavimo trūkumą, kai nepagydomai sergančiam ir didelių fizinių ir dvasinių kančių kamuojamam ligoniui nėra galimybės atlikti eutanaziją, siekiant išvengti blogesnės būklės ir dar didesnių kančių, – aiškinamajame rašte sako A. Burba. Rašte teigiama, kad Europoje (Belgijoje, Liuksemburge bei Nyderlanduose) eutanazija visiškai legalizuota, leidžiama tiek aktyvioji, tiek pasyvioji: „Nepaisant spartaus medicinos mokslo progreso ir svarbių laimėjimų, vis dar esti ligų bei tam tikrų ligų formų ar stadijų, kuriomis sergantiems pacientams gydymas arba nepadeda, arba yra veiksmingas tik minimaliai. Manytina, jog tokia situacija, kai sunkaus fizinio ir (ar) dvasinio skausmo kamuojamam pacientui nėra suteikiama galimybė ramiai ir oriai nutraukti gyvenimą, yra netoleruotina ir keistina“, – sako A. Burba.

„Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ kunigas ir gydytojas Andrius Narbekovas sakė, kad kaip dabar užmigdomi nereikalingi gyvūnai, taip, įteisinus eutanaziją, būtų užmigdomi ligoniai, Jo manymu, eutanazija yra ne „pagalba ligoniui, o jo nužudymas. Kad nebūtų manipuliuojama šiuo terminu, būtina pasakyti, kad eutanazija yra reiškinys, kai gydantis gydytojas nužudo savo pacientą, kad išvaduotų jį iš ligos, kad jis nesivargintų, nesikankintų. Kitaip sakant, noras yra geras – žmogui padėti, bet pagalba ateina ne per padėjimą, o per nužudymą. Be to, tai velniškai ekonomiškas projektas todėl, kad taip būtų atsikratoma daugeliu ligonių, kuriems reikalinga pagalba, kuriems reikia laiko ir piniginių investicijų. Tuomet kyla klausimas, ar mes būsime valstybė, kuri nužudys (arba užmigdys, kaip dabar yra teigiama kalbant apie gyvūnus) tuos, kurie yra ligoniai, silpni, kurie, kieno nors manymu, atrodo nereikalingi, kaip kad užmigdomi nereikalingi gyvūnai“, – sakė kun. A. Narbekovas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė V Aleknaitė-Abramikienė mano, kad tokie liberalcentristų siūlymai – ne rūpestis ligoniais, o siekis nukreipti dėmesį nuo valdančiojoje koalicijoje kilusio konflikto dėl Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovų atleidimo. „Viešųjų ryšių specialistai žino tokį metodą: kai kyla skandalas (o skandalas, kaip žinoma, kilo dėl FNTT), norint jį užtušuoti, reikia sukelti kitą skandalą. Kadangi siūlymas įteisinti eutanaziją buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus, aš manau, kad čia yra būdas nukreipti dėmesį nuo ministro Raimundo Palaičio elgesio, nuo to, kaip buvo susidorota su liberalcentristų rėmėjus tiriančiais pareigūnais“, – sakė V. Aleknaitė-Abramikienė. Pasak jos, siūlomas įstatymo projektas gali atverti kelią piktnaudžiavimui eutanazija. Įstatyme yra liūdną šypseną keliančių momentų. Pavyzdžiui, valią ligonis gali pareikšti iš anksto, netgi būdamas visai sveikas. Tačiau tuomet jis jau gali nebeturėti jėgų pareikšti kitokios valios. „Kitas įstatymo punktas dar keistesnis – terminalinis ligonis pareikš savo valią. Mes gi žinome, kas yra terminalinis ligonis: dažniausiai jis neturi sąmonės arba gali sunkiai sąmonę išreikšti. Kaip toks asmuo pareikš savo valią?“, – teigė Seimo narė.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija