2012 m. kovo 16 d.    
Nr. 11
(1986)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Nemuno
krašto
vaivorykštė


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Garbės piliečių gretose – buvęs partizanas

Bronius VERTELKA

Rajono garbės piliečio regalijas
Jonui Čeponiui įteikia vicemeras
Antanas Pocius (kairėje)

Šventinio Lietuvos valstybės
nepriklausomybės 94-ųjų
metinių minėjimo fragmentas
Velžio bendruomenės namuose

Velžys. Vasario 15-ąją Velžio bendruomenės namuose vykusiame iškilmingame Lietuvos valstybės nepriklausomybės 94-ųjų metinių minėjime dalyvavo Panevėžio rajono savivaldybės vadovai, rajono Tarybos nariai, Seimo narys Petras Luomanas, Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, Miežiškių klebonas kun. Rimantas Visockis, Paįstrio klebonas g. kan. Pranas Benediktas Tamulionis, vietos bendruomenės nariai. Susirinkusieji sugiedojo Lietuvos himną, tylos minute pagerbė išvakarėse mirusį buvusį ilgametį rajono Tarybos ir Seimo narį Virmantą Velikonį.

Sveikinimo žodį tarė rajono vicemeras Antanas Pocius. Pranešimą apie tarpukario Lietuvos pasiekimus skaitė Vilniaus universiteto prof. Alfredas Bumblauskas. Taip pat kalbėjo Seimo narys P. Luomanas, Panevėžio vyskupas J. Kauneckas, jauniausias rajono Tarybos narys Domas Petrulis.

Antroje šventinio minėjimo dalyje vyko naujojo rajono garbės piliečio pagerbimo ceremonija. Nuo 2004 metų kasmet yra renkamas Panevėžio rajono garbės pilietis. Šis vardas suteikiamas asmeniui pagerbti už jo ypatingus nuopelnus, išskirtinį indėlį į Panevėžio rajono mokslo, švietimo, kultūros, sporto, ekonomikos, socialinio vystymo, krašto apsaugos ir kitas sritis, už Panevėžio rajono garsinimą šalyje ir pasaulyje. 2011 metų garbės piliečio vardą suteikti buvo pasiūlytos aštuonios kandidatūros, tarp jų – ir ilgamečio Krekenavos Švč. Mergelės Ėmimo į dangų klebono kan. Petro Budriūno (dabar altaristas).

Naujuoju rajono garbės piliečiu tapo Velžyje gyvenantis Lietuvos Laisvės kovų sąjūdžio pirmininkas, dimisijos pulkininkas Jonas Čeponis. 86 metų velžiečiui rajono vicemeras Antanas Pocius įteikė Garbės piliečio vardo pažymėjimą ir ženklą bei 77 minimalių gyvenimo lygių (10 tūkst. litų) išmoką.

J. Čeponis gimė Pasvalio valsčiaus Pagojaus kaime. Baigęs Pasvalio gimnaziją, 1943–1945 metais mokėsi Kauno kunigų seminarijoje. 1946 metais Tauro apygardos „Birutės“ rinktinės partizanas J. Čeponis buvo paimtas į nelaisvę ir įkalintas Kaune. Po dvejų metų buvo nuteistas ir ištremtas 25 metams į Sibirą. Dirbo Norilsko anglies kasykloje, Buriatijos miškuose. 1968 metais grįžęs į Lietuvą dirbo vairuotoju Ginkūnų kolūkyje (Šiaulių r.). 1970 metais persikėlė gyventi į Panevėžio rajoną, dirbo Staniūnų tarybiniame ūkyje vairuotoju. 1981 metais baigė Joniškėlio žemės ūkio technikumą, įgijo agronomo profesiją. Ilgametis Velžio gyventojas buvo renkamas Sąjūdžio Seimo nariu, yra išrinktas Lietuvos Laisvės kovų sąjūdžio prezidiumo pirmininku.

Naujasis rajono garbės pilietis sulaukė gausybės sveikinimų. Gerų žodžių jam nešykštėjo rajono Tarybos nariai Violeta Grigienė, D. Petrulis, J. Masiokas, Seimo narys P. Luomanas bei kiti. Velžio seniūnas Alfonsas Bakšys J. Čeponį pavadino Velžio gyvenvietės šviesuoliu ir jam dovanojo savo seniūnijos vėliavą. Garbės pilietį gražiai pagerbė buvę jo partizaninių kovų bendražygiai. Vyskupas J. Kauneckas jam įteikė rūpintojėlį. Velžietį sveikino didelis jo artimųjų ir giminių būrys, bendruomenės atstovai, o Velžio gimnazijos moksleiviai jam skyrė meninę programėlę.

J. Čeponis nepamiršo paminėti skaudžių tautos sopulių – emigracijos, moralinio nuosmukio, prasto savo istorijos žinojimo, senkančio pilietiškumo jausmo. Kartu pabarė kaimą, kad jame tarpsta tinginiavimas, kad žmonės nebenori laikyti karvių ar užsiauginti bekonų. Kalbėjo ir apie bažnyčios Velžyje statybą. Šypsodamasis sakė, jog iki jo 100-mečio dar yra nemažai laiko, tad į Amžinybę norėtų iškeliauti pro pastatytos šventovės duris. Baigdamas J. Čeponis pakvietė  į Velžio gimnaziją pabendravimui.

Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija