2012 m. kovo 30 d.    
Nr. 13
(1988)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Išrinkti dailiausiai rašantys Lietuvos gyventojai

Nugalėtojai (iš kairės): Arūnas
Vinciūnas, Rasma Raudonienė,
Ramunė Stabingytė, Viktorija Batvinaitė

Viktorijos Batvinaitės rašinys

Ramunės Stabingytės rašinys

Rasma Raudonienė parašė
originaliausią darbą

Kauniečio Arūno Vinciūno
darbas pripažintas
kaip gražiausiai rašančio

Kovo 7 dieną Lietuvių kalbos institute baigėsi antrą kartą šalyje organizuotas Nacionalinis dailyraščio konkursas „Rašom!“ Finalo metu išrinkti trys dailiausią rašyseną turintys Lietuvos gyventojai bei viena originaliausio rašto autorė.

Anot Lietuvių kalbos instituto direktorės Jolantos Zabarskaitės, rašymas ranka yra prasmingas, o informacinių technologijų amžiuje jis tampa tikru iššūkiu. „Nors esame įpratę spausdami klavišus į puslapius berti vienodas raides, tai palengvina kasdienybę, – nepamirštame ir rašymo ranka: sudarome pirkinių sąrašus, rašome dienoraščius, pasveikinimus draugams ar artimiesiems. Ranka rašytas sakinys įgyja ypatingą vertę. Be to, rašydami mes kuriame savo portretą – perteikiame mąstyseną, charakterį, išsilavinimą, gebėjimus, polinkius, amžių ar netgi lytį – atskleidžiame save“, – renginio metu sakė J. Zabarskaitė.

Vilniuje vykusiame renginyje trijose amžiaus grupėse – 3–6 klasių, 7–12 klasių moksleivių ir suaugusiųjų – varžėsi po 10 dalyvių. Dėl originaliausio rašto titulo rungėsi trys dalyvės.

Jauniausiųjų grupėje dailiausiai rašančia pripažinta Marijampolės mokyklos-darželio „Žiburėlis“ auklėtinė Viktorija Batvinaitė, vyresniųjų klasių ir studentų grupėje – Kauno ,,Vyturio“ katalikiškos vidurinės mokyklos mokinė Ramunė Stabingytė.

Suaugusiųjų grupėje vertinimo komisijos laukė staigmena – beveik vienbalsiai gražiausiai rašančiu pripažintas vyras – kaunietis Arūnas Vinciūnas.

3–6 klasių grupėje antra buvo Vilniaus Barboros Radvilaitės pagrindinės mokyklos atstovė Margarita Linkevič, trečia – Naujosios Akmenės ,,Saulėtekio“ progimnazijos mokinė Rugilė Liutkutė. 7–12 klasių moksleivių grupėje antrąją vietą užėmė Kauno ,,Santaros“ gimnazijos mokinė Gabrielė Sinkevičiūtė, o trečiąją – Klaipėdos ,,Žemynos“ gimnazijos atstovė Gintarė Lygnugarytė.

Suaugusiųjų grupėje antroji vieta atiteko kauniečiui Povilui Žukauskui, o trečioji – Aldonai Virbauskienei iš Gelgaudiškio (Šakių r.).

Pernai konkurse dalyvavo tik moterys. Vertindama darbus komisija atsižvelgė į teksto išdėstymą, rašto aiškumą ir tolygumą bei darbo estetiką.

Apdovanojimas už originaliausią darbą skirtas kaunietei Rasmai Raudonienei. Moteris tekstą perrašė ne tik aukštyn kojomis, bet ir pasinaudojo veidrodiniu principu, papuošė jį karpiniais. Antrąją vietą užėmė Dalytė Stasiūnienė iš Semeliškių (Elektrėnų sav.).

Tarp konkurso dalyvių buvo atstovų ne tik iš Vilniaus, Šiaulių Palangos, bet ir iš Kretingalės (Klaipėdos r.), Žagarės (Joniškio r.), Jūžintų (Rokiškio r.), Zarasų, Kuršėnų.

Antrus metus iš eilės Dailyraščio konkursą organizavo raštinės reikmenų prekybos bendrovė „Biuro pasaulis“ ir Lietuvių kalbos instituto Lituanistikos židinys. Konkurso globėjas buvo Lietuvos švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Visų grupių nugalėtojai bei originaliausio darbo autorė buvo apdovanoti keltų bendrovės TAL-LINK kruizu Ryga–Stokholmas–Ryga 4 asmenims. Į Latvijos sostinę ir atgal nugalėtojus su draugais nuveš didžiausia Baltijos šalyse greitųjų autobusų kompanija „Lux Express“. Antrosios vietos nugalėtojai buvo apdovanoti informacinių technologijų atstovės „ABC Data Lietuva“ įsteigtais prizais – išoriniais kietaisiais diskais „Transcend“ bei atminties raktais. Vyresniųjų moksleivių grupės nugalėtojos mokyklai „Biuro pasaulis“ įteikė interaktyvią rašymo lentą „Qomo“, o aktyviausiai konkurso bendruomenei – Vilniaus Žemynos gimnazijai, atsiuntusiai 512 darbų, – magnetinę rašymo lentą „TK-Team“. Visiems finalo dalyviams buvo įteiktos rašymo priemonės „Parker“, saldumynų bei bendrovės „Axa“ javainių.

Kaip ir pernai, „Rašom! 2012“ vyko dviem etapais. Pirmajam konkurso turui savo darbus atsiuntė daugiau kaip 8400 dalyvių iš įvairiausių Lietuvos kampelių bei užsienio. Net 40 dailyraščių atsiuntė Belgijoje gyvenantys lietuviai, konkurse taip pat dalyvavo ir Latvijos bei Didžiosios Britanijos gyventojai. Šiemet į renginio finalą atsitiktinai pateko net keturios ir pernai finale jėgas išbandžiusios dalyvės.

Kaip pranešė Lietuvių kalbos institutas, dailyraščio konkursą planuojama rengti ir kitąmet.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija