2012 m. balandžio 27 d.    
Nr. 17
(1992)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Popiežiaus Benedikto XVI pagerbimas Apaštalinėje Nunciatūroje

Apaštalinis Nuncijus arkivyskupas
Luigi Bonazzi sveikina Lietuvoje
dirbančias Motinos Teresės vienuoles

Sveikinasi antrasis nuncijus
Lietuvoje arkivyskupas
Ervin Josef Ender ir Liuteronų
Bažnyčios vyskupas
Mindaugas Sabutis
Juozo Garlos nuotraukos

Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ
ir vyskupas augziliaras
Linas Vodopjanovas OFM

Stačiatikių arkivyskupas Inokentijus,
arkivyskupas Sigitas Tamkevičius
ir Pasaulio lietuvių bendruomenės
pirmininkė Regina Narušienė

Apaštalinis Nuncijus
arkivyskupas Luigi Bonazzi
sveikina Lietuvos premjerą
Andrių Kubilių su žmona

Balandžio 20-ąją Vilniuje, Apaštalinėje nunciatūroje, buvo paminėtos Jo Šventenybės Popiežiaus Benedikto XVI septintosios išrinkimo metinės. Šis renginys sutapo ir su tą savaitę paminėtomis Šventojo Tėvo 85-omis gyvenimo metinėmis. Į minėjimą svečius pakvietė Apaštalinis Nuncijus arkivyskupas Luigi Bonazzi. Renginio pradžioje dainininkas Liudas Mikalauskas, grojant Ramintai Gocentienei, atliko Lietuvos ir Vatikano Himnus.

Po to Apaštalinis Nuncijus, pasveikinęs susirinkusius svečius, sakė: „Šią Šventę minime kaip tik tą dieną, kurią Benediktas XVI, praėjusį pirmadienį laimingai sulaukęs aštuoniasdešimt penkerių metų amžiaus, švenčia savo išrinkimo Popiežiumi Septintąsias metines. Būtent du tūkstančiai penktųjų metų balandžio devynioliktosios dienos vakare jis prabilo šiais paprastais žodžiais: „Brangūs broliai ir seserys, po didžiojo Popiežiaus Jono Pauliaus II, garbingieji Kardinolai išrinko mane – paprastą ir nuolankų Viešpaties vynuogyno darbininką.  Mane ramina tai, kad Viešpats moka darbuotis bei veikti ir su netobulais įrankiais, bet visų pirma pasivedu jūsų maldoms“.

Apaštalinis Nuncijus arkivyskupas L. Bonazzi taip apibūdino Šventojo Tėvo veiklą: „Per šiuos metus matėme, kad Popiežius Benediktas tikrai save laiko „paprastu ir nuolankiu Viešpaties vynuogyno darbininku“ ir taip gyvena. Jis daug dirba, ir tai daro su džiaugsmu, bet visų pirma rodo nepaprastą pasitikėjimą Dievu, kuris yra „vynuogyno“ šeimininkas. Jis žino, kad Viešpats moka darbuotis ir su nepajėgiais įrankiais. Neretai mes taip pat pasijuntame per silpni gautai užduočiai, turintys kur kas mažiau sugebėjimų negu norėtume. Bet viena yra tikra: jei Dievas kviečia kokiai nors misijai, Jis suteikia ir visą reikalingą pagalbą jai įvykdyti. (...) Popiežius Benediktas XVI mums padeda įsiminti žodžius, kuriuos Teresė Avilietė buvo užsirašiusi ant lapelio, kurį visada turėjo su savimi: „Tegu niekas tavęs nedrumsčia, niekas tegu nebaugina. Viskas praeina, o Dievas nesikeičia. Kantrybe viską pasieksi. Kas turi Dievą, tam nieko nestinga, vieno Dievo užtenka“.

Apaštalinis Nuncijus atkreipė svečių dėmesį ir į tokius Popiežiaus bruožus: „Atlikdamas savo Tarnystę, Benediktas XVI negyvena nepasiekiamoje vienumoje, jis jaučiasi apsuptas visų žmonių bendrystės, ypač Bažnyčios narių artumo. „Nesu vienas“, – pasakė jis savo Pontifikato pradžioje, – „neturiu vienas nešti to, ko vienas iš tiesų negaliu panešti. Mane saugo, remia ir palaiko visi Dievo šventieji. Mane taip pat lydi jūsų maldos, mieli bičiuliai, jūsų atlaidumas, jūsų meilė, jūsų tikėjimas ir viltis“ (2005 m. balandžio 24 d. homilija). O kiek kartų jis yra pakartojęs: „Kas tiki, niekuomet nėra vienas“.   

Apaštalinis Nuncijus arkivyskupas L. Bonazzi dabartiniame Popiežiuje įžvelgia jo bendruomeniškumą ir tam būtiną kantrybę: „Benediktas XVI yra bendrystės žmogus, stengiasi užmegzti dialogą su visais: su esančiais Katalikų Bažnyčioje ir su jai nepriklausančiais. Jis neprimeta savęs, nors ir prašo galimybės laisvai pasiūlyti savo tiesą. Tai kantrus Popiežius. Ką tik pacitavau Teresės Avilietės žodžius: „Kantrybė pasiekia viską“. Man atrodo, kad Popiežius Benediktas visiškai sutiktų su didžiuoju italų vyskupu, Genujos Kardinolu Giuseppe Siri, kuris mėgdavo sakyti: „Yra penkios vyskupo dorybės: pirmoji – kantrybė, antroji – kantrybė, trečioji – kantrybė, ketvirtoji – kantrybė ir penktoji – kantrybė su tais, kurie mus kviečia būti kantriais“.     

Baigdamas savo kalbą, Apaštalinis Nuncijus pristatė du naujus Lietuvai paskirtus vyskupus: „Per pastaruosius mėnesius turėjome akivaizdžių Popiežiaus Benedikto dėmesio ir meilės Lietuvai ženklų: tai dviejų  naujų vyskupų paskyrimas. Naujasis Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas (dėl svarbių priežasčių į renginį jis negalėjo atvykti – red.) ir Telšių vyskupo augziliaras Linas Vodopjanovas, kuris beje, jauniausias vyskupas visoje Katalikų Bažnyčioje. Nauji vyskupai – tai naujas gyvenimas, nauji puslapiai, kuriuos gali parašyti Bažnyčia. To ir linkiu iš visos širdies Bažnyčiai Lietuvoje“.

Savo kalbą baigdamas Apaštalinis Nuncijus užtikrino visus, kad „Popiežius Benediktas XVI yra dėkingas už paramą, kurią gauna iš jūsų palankumo ir iš jūsų maldų“ ir dar kartą perdavė jo bičiulystę ir palaiminimą. Taip pat Popiežiaus Benedikto vardu palinkėjo Lietuvai ramiai ir vaisingai gyventi pasirengimo rinkimams metu, kad jie duotų Lietuvai vadų, kurie gyventų dėl Tėvynės ir tarnautų jai.

Tarp svečių buvo Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas, Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, Vilniaus arkivyskupas kardinolas Audrys Juozas Bačkis ir vyskupas augziliaras Arūnas Poniškaitis, Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ ir vyskupas augziliaras Linas Vodopjanovas OFM, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Kaišiadorių vyskupas emeritas Juozas Matulaitis. Dėl svarbių priežasčių ar sveikatos negalėjo atvykti kai kurie vyskupijų vyskupai. Renginyje dalyvavo Stačiatikių Bažnyčios arkivyskupas Inokentijus, Liuteronų Bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis, taip pat arkivyskupas Ervin Josef Ender, kuris buvo antruoju nuncijumi Lietuvoje. Taip pat atvyko  „Opus Dei“ regioninis vikaras Baltijos šalims mons. dr. Andres Lavin, katalikiškų judėjimų, asociacijų ir organizacijų atstovai, kai kurie kunigai, vienuolijų vyresnieji ir vyresniosios. Dalyvavo kai kurių valstybių ambasadoriai Lietuvoje ar juos atstovaujantys asmenys. Tarp pakviestųjų valdžios atstovų renginyje buvo Seimo pirmininko pavaduotojas Česlovas Stankevičius, Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius, socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, keletas Seimo narių. Renginyje dalyvavo Pasaulio Lietuvių Bendruomenės (PLB) valdybos pirmininkė Regina Narušienė, buvęs Prancūzijos Lietuvių Bendruomenės vadovas diplomatas Ričardas Bačkis, kai kurie kiti PLB veikėjai. Dalyvavo ir kai kurių katalikiškos žiniasklaidos įstaigų vadovai, tarp jų „Marijos radijo“ direktorius kun. Kęstutis Kėvalas, žurnalo „Saleziečių žinios“ redaktorius kun. Alessandro Bareli, žurnalo „Artuma“ redaktorius Darius Chmieliauskas, „Bažnyčios žinių“ redaktorius Gediminas Žukas, „XXI amžiaus“ redaktorius Edvardas Šiugžda ir kt.

Po Apaštališkojo Nuncijaus kalbos, pabendravę ir pavaišinti Nunciatūros darbuotojų svečiai atsisveikino su Nunciatūros vadovu ir grįžo į savo darbus bei užsiėmimus.

„XXI amžius“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija