2012 m. balandžio 27 d.    
Nr. 17
(1992)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Garliavos bendruomenei – menininkų nominacija už pilietiškumą

Nominacijos bendruomenei steigėjai.
Gitara groja ir dainuoja
režisierius V. V. Landsbergis

Garliavoje, Klonio gatvėje, gyvenama niūriomis nuotaikomis ir mintimis. Žmonės jaučia, kad visuomenės teisingumas susidūrė su valstybinių struktūrų prievarta. Bet čia esantys yra pasirengę išlikti taikiais žmonėmis. Jie pasiryžę savo kūnais ginti tą teisingumą, dėl kurio čia yra susirinkę. Antradienį per oficialų renginį buvo įteikta kun. Roberto Grigo sugalvota nominacija už pilietiškumo raišką. Jam kilo mintis pasiūlyti nominaciją Garliavos bendruomenei, kuri vaiką savo kūnais saugo ir, kaip teigia pareigūnai, trukdo įvykdyti teismo nutartį. Nominacija įteikta vienam iš aktyviausių Garliavos bendruomenės narių – Viktorui Narvilui.

Kaip teigia nominacijos steigėjai, Garliava šiandien yra jautriausia Lietuvos vieta, kur sprendžiasi ne vien mažos mergaitės likimas ir vaikystės perspektyva. Garliava šiandien yra scena, kurioje vyksta istorinė Lietuvos drama. Nuščiuvusi Lietuva stebi, kokia bus šios dramos kulminacija ir atomazga, ar nugalės tiesa, meilė, viltis ir tikėjimas, ar smurtas, jėga ir pasityčiojimas iš teisingumo ir už tiesą budėti stojusių mūsų piliečių. „Mes, laisvi nepriklausomos Lietuvos menininkai, išpažindami pamatines pilietines vertybes, priedermę ir įsipareigojimą ginti tiesą ir laisvę, solidarizuojamės ir reiškiame pagarbą budinčiai Garliavai, – teigiama pareiškime. – Jūs esate nesavanaudiško sąžiningumo pavyzdys neteisybių, godulio ir makabriškų intrigų nualintoje Lietuvoje. Mes, laisvi laisvos Lietuvos menininkai, steigiame nominaciją UŽ PI-LIETIŠKUMĄ ir teikiame šį sąžinės padiktuotą įvertinimą už mergaitę ir Lietuvą budinčiai Garliavai.“ Pasirašė: kun. Robertas Grigas, ses. Nijolė Sadūnaitė, poetė Erika Drungytė, poetas ir rašytojas Robertas Keturakis, kino režisierės Ramunė Rakauskaitė, Agnė Marcinkevičiūtė, kino režisieriai Arūnas Matelis, Audrius Stonys, aktorės Rimantė Valiukaitė, Vitalija Mockevičiūtė, Diana Anevičiūtė-Valiušaitienė, aktoriai Audrius Nakas, Šarūnas Puidokas, Rytis Saladžius, Ainis Storpirštis, režisieriai Jonas Vaitkus, Augustinas Gricius, skulptorius Algimantas Sakalauskas, rašytojai Vytautas V. Landsbergis, Liudvikas Jakimavičius, fotodailininkas Juozas Valiušaitis, literatūrologė Inga Stepukonienė, Valdas Kubilius. Siekdamas įprasminti žmonių pilietiškumą skulptorius Gitenis Umbrasas sukurs akmeninę skulptūrą. Ketinama iškalti akmeninę širdį su kryžiaus fragmentais.

Renginį vedęs V. V. Landsbergis vylėsi, kad nuo šiol žmonės ne tik Garliavoje bursis kovoti už teisingumą. Režisierius, grodamas su gitara, padainavo tris senas patriotines dainas ir leido Kedžiams nemokamai rodyti jo sukurtus filmus. Kino režisierės R. Rakauskaitė ir A. Marcinkevičiūtė taip pat sutiko, kad Klonio gatvės scenoje būtų veltui demonstruojami jų kūriniai. Taip pat kalbėjo kun. R. Grigas, poetas R. Keturakis, aktoriai A. Nakas, R. Valiukaitė, Š. Puidokas, Kovo 11-osios Akto signataras Algirdas Patackas. Režisierių A. Matelį nustebino Kultūros ministerijos pozicija. Ministerija paskelbė draudimą dalyvauti palaikymo akcijoje Garliavoje. Net gete leisdavo skaityti poeziją, tremtyje žmonės taip pat galėjo kurti eiles, tačiau demokratinėje valstybėje, XXI amžiuje Europoje draudžiama išreikšti savo poziciją, dalyvauti palaikymo akcijoje. „Mano pilietinė pareiga yra nesutikti su ministru. Ten susirinkę žmonės yra pilietiški, jie verti pagarbos, o ne įžeidinėjimų“, – įsitikinęs menininkas.

„XXI amžius“
Modesto Patašiaus
(„Lietuvos rytas“) nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija