2012 m. gegužės 4 d.    
Nr. 18
(1993)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Lietuvos dainininkų šventė

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Dainuoja Šilalės kultūros centro
vyrų ansamblis „Ex cordis“

Šilalės kultūros centro moterų
ansamblis „Sidabro gija“
(vad. Natalija Taurinskienė)

Šventės atidaryme sveikinimo
žodį taria Kultūros ministro
pavaduotojas Deivydas Staponkus

Dainininkai iš Visagino

Šventės finalas –
padėkos ir apdovanojimai

Nuo 1978 metų Šilalėje pradėta rengti Lietuvos vokalinių ansamblių šventė-konkursas „Šilų aidai“. Toks pavadinimas pasirinktas šilališkių iniciatyva: iš žodžio „Šilalė“ ir šalia jos ošiančio gražaus pušyno – šilo. Tam pasirinkta ir puiki data – Atvelykio šeštadienis. Tada jau po Šv. Velykų galima linksmintis, netrukdyti sekmadienį bažnyčiose vykstančioms Atvelykio pamaldoms. Pradžia buvo kukli: pradėta tik nuo kelių aplinkinių rajonų vokalinių ansamblių susibūrimo. Iš pradžių nutarta suvažiuoti Šilalėn kas dveji metai. Bėgant laikui, dainininkų susibūrimas vis gausėjo. Didelę iniciatyvą parodė Vytautas Jankauskas, Šilalės kultūros centro direktoriaus pavaduotojas, dabar jau tituluojamas ir Lietuvos vokalinių ansamblių šventės-konkurso organizatoriumi. Tai žmogus, išmanantis visas meno sritis ir ypač gebantis plėtoti masinį meną. Šilališkių gerbiamas V. Jankauskas džiaugiasi, kad jo entuziazmą palaiko Šilalės kultūros centro direktorius Antanas Kazlauskas.

Taigi dabar, kas dveji metai vis daugiau dainininkų suplaukia į Šilalę ir šį renginį jau galima pavadinti Lietuvos vokalinių ansamblių švente-konkursu. Tam ir emblema, ir muzikinis šaukinys yra sukurti. Šiemet renginys buvo ypatingas. Balandžio 14 dieną, šeštadienį, prieš Atvelykį, suvažiavo daugiau kaip 70 kolektyvų iš 32 Lietuvos rajonų ir miestų, daugiau kaip 600 dalyvių. Daugiausia dainininkų atvyko iš kaimyninio Tauragės rajono – net šeši vokaliniai ansambliai. Po penkis dainininkų kolektyvus atvyko iš Klaipėdos ir Šiaulių rajonų. Panoro varžytis „Šilų aidų “ konkurse ir du Visagino kolektyvai. Jų dainos skambėjo rusiškai ir ukrainietiškai, o vienas iš šių kolektyvų padainavo ir lietuvišką dainą. Dalyvavo ir Vilniaus rajono Maišiagalos moterų ansamblis. Džiugu, kad šiemet „Šilų aidų“ konkurse dalyvavo kolektyvai iš visų Lietuvos regionų. Aukštaičiams atstovavo Biržų, Kupiškio, Pakruojo, Zarasų dainininkai. Zanavykų kraštui atstovavo Šakių vokalistai, sūduviams – iš Vilkaviškio rajono, o Dainavos kraštui ir Dzūkijai – dainininkai iš Varėnos ir Prienų rajonų. Žinoma, žemaičių šiame konkurse buvo daugiausia – iš Telšių, Plungės, Luokės, Skuodo, Palangos, Gargždų. Šilalės garbę gynė net keturi kolektyvai.

Lietuvos vokalinių ansamblių šventė-konkursas „Šilų aidai“ prasidėjo dešimtą valandą Šilalės kultūros centro salėje. Nuaidėjus šios šventės melodingam šaukiniui, į sceną pakilo renginio vedėjai Šilalės kultūros centro direktorius Antanas Kazlauskas ir rašytoja šilališkė Daiva Vaitkevičiūtė, kurie paskelbė renginio pradžią. Į sceną pakilo ir garbūs svečiai: Lietuvos Kultūros ministro pavaduotojas Deivydas Staponkus, kuris, negalėjus atvykti pačiam ministrui, atvežė konkurso dalyviams puokštę gėlių, Šilalės rajono savivaldybės vadovai. Pristatyta vertinimo komisija: pirmininkas muzikos akademijos doc. Dainius Puišys, „Liepaičių“ choro vadovė Gintarė Skėrytė ir muzikologas doc. Viktoras Gerulaitis.

Visi 68 kolektyvai buvo suskirstyti į kategorijas: kaimų ir miestelių mažieji ansambliai, kaimų ir miestelių vokaliniai ansambliai, miestų ir rajonų centrų mažieji ansambliai ir miestų bei rajonų centrų vokaliniai ansambliai.

Lietuvos vokalinių ansamblių šventė-konkursas „Šilų aidai“ tęsėsi iki pat vakaro. Kiekvienas kolektyvas atsivežė po dvi–tris pačias gražiausias, melodingiausias lietuvių liaudies, įvairių Lietuvos ir užsienio poetų bei kompozitorių sukurtas dainas. Nemažai buvo ir patriotinių dainų. Jos atliktos nuoširdžiai ir subtiliai.

Susumavus konkurso rezultatus, iš kiekvienos paminėtos kategorijos po tris dainininkų kolektyvus pelnė prizines vietas. Absoliučiu Lietuvos vokalinių ansamblių nugalėtoju tapo Ukmergės kultūros centro mišrus vokalinis ansamblis „Klasika“ (vadovė Jūratė Martinkutė). Jam ir atiteko didysis prizas.

Kaimų ir miestelių vokalinių ansamblių kategorijoje pirmą, antrą ir trečią vietas pelnė Šakių rajono Sintautų kultūros centro moterų ansamblis „Mozaika“ (vad. Deividas Kerevičius), Klaipėdos rajono Veiviržėnų mišrus ansamblis „Viržis“ ( vadovai Žibutė Sukackienė ir Regimantas Šilinskas) ir Pakruojo rajono Linkuvos kultūros centro Guostagalio kultūros namų vyrų ansamblis „Šiaurys“ (vad. Methardas Zubas).

Miestų ir rajonų centrų mažųjų ansamblių kategorijoje: Kupiškio kultūros centro moterų duetas (vad. Nidija Sankauskienė), Visagino miesto kultūros centro vokalinis tercetas „Prazdnik“ (vad. Ilja Churakov) ir Žemaitijos kolegijos Telšių fakultetų merginų duetas ( vad. Valdereza Laurinavičienė).

Miestų ir rajonų centrų vokalinių ansamblių kategorijoje: Šiaulių rajono kultūros centro moterų ansamblis „Melodija“ (vad. Birutė Prokopavičienė), Jurbarko kultūros centro moterų ansamblis „Verdenė“ (vad. Dalė Jonušauskienė) ir Neringos miesto Juodkrantės Liudviko Rėzos kultūros centro moterų ansamblis „Neringa“ (vad. Rita Rušinskienė).

Autoritetinga vertinimo komisija šį renginį Šilalėje palygino su Respublikine dainų švente arba su Respublikine vaikų „Dainų dainelės“ švente, nes tai buvo grandiozinis renginys su gerai pasiruošusiais kolektyvais. Padėkos raštus pelnė visų konkurse dalyvavusių kolektyvų vadovai. Šventė baigėsi 2011-ųjų Lietuvos vokalinių ansamblių šventės-konkurso „Šilų aidai“ absoliutaus nugalėtojo – Palangos miesto mišraus vokalinio ansamblio – koncertu.

Šį renginį finansavo Šilalės rajono savivaldybė, rėmė – UAB „Putlius“ ir pagrindinis organizatorius – Šilalės kultūros centras.

Šilalė
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija