2012 m. gegužės 4 d.    
Nr. 18
(1993)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Ko moko „Sparnas“

Antanas STAŠKEVIČIUS

Kauno pedagogai savo kvalifikacijos centre pasveikino pavasario lygiadienį, arba Tarptautinę Žemės dieną, pasitikdami dailininko ir pedagogo Jono Nariūno jubiliejinę metalo plastikos kūrybinių darbų parodą „Sparnas“.

Eksponuojamieji darbai yra sudėtingi ir originalūs tiek faktūra, tiek kompozicija, atlikti sumaniai derinant metalus su brangakmeniais, pasižymi formų ir spalvų originalumu. Metalų lakštai skiriasi ir dydžiu, ir kompozicija, ir metalų rūšimis. Aiškinamajame lapelyje minimi varis, žalvaris, aliuminis, nerūdijantis plienas, titanas bei įvairiausi jų lydiniai. Darbai profesionaliai apdoroti virimo, mechaniniu bei cheminiu būdais, paveikiant spalvų spektrą ir reljefą.

Kūriniai byloja apie meilę Dievui, Gamtai ir Žmogui. Yra paveikūs ir parodos žiūrovams, nes dvelkia energetika – susiliedami su charakteriu, pasaulėjauta, skatina pajausti užslėptas asmens galimybes. Apie tai, taip pat ir apie savo požiūrį į parodos eksponatus – metalo pasakas, vizijas, sapnus ir miražus – kalbėjo parodos svečiai: menininkė, o pagal išsilavinimą inžinierė-miškininkė Marija Ruseckienė, architektas-dailininkas Jonas Lukšė, dailininkai pedagogai Simona Juškevičiūtė ir Antanas Andziulis, Pedagogų kvalifikacijos centro metodininkas Alvydas Bakutis, poetas Aleksandras Denkačas. Parodos autorius paaiškino, kodėl jai davė „Sparno“ pavadinimą. Kad žmogus nebūtų vienasparnis, linkėta jam užsiauginti ir antrą sparną, kad galėtų pakilti į dangų. Tai priminė ir kaltos metale miniatiūros su Sąjūdžio, Baltijos kelio ir kitais tautiniais ir bendražmogiškais atributais.

Koncerte dalyvavusių Choreografijos mokyklos šokėjų atliekamos miniatiūros harmoningai įsiliejo į paslaptingą ir daugiaspalvę metalo lakštų plastikos pasakų pasaulio erdvę. Vargonėliais ir perkusiniais instrumentais grojęs bei dainavęs jaunas chorvedys Vytautas Mockus, pripildė salės erdvę nežemiškos muzikos garsų. Visa tai videokamera įamžino doc. dr. Medardas Padolskis, beje, šviesaus atminimo vyskupo Vincento Padolskio giminaitis. Jis yra ir padėjęs parodos autoriui įsigyti net kai kurių metalų. Šią Žemės atsiprašančiųjų už padarytas jai skriaudas dieną susirinkusiųjų neapleido skaidri pavasariška nuotaika.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija